Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Табаков: В България има изключителни образци на раннохристиянското изкуство

Проф. Славик Табаков
Снимка: Личен архив

В току-що излязлата си книга „Символи на християнските мозайки“ световно признатият учен проф. Славик Табаков събира многогодишния си опит и всъщност създава най-големия справочник на 280 основни раннохристиянските символа, съдържащ 430 изображения от 24 страни. Включени са и над 350 бележки, цитати от Библията, богослови, историци и изкуствоведи.

Справочникът съдържа информация за историческото време, когато тези изящни образци на изкуството са създадени, както и за църквите, манастирите и музеите, където тези мозайки и обекти могат да се видят на място.

Паралелите показват уникалността на някои от раннохристиянските мозайки в България и техния принос в християнското изкуство и символика.

В труда си българският учен изтъква не само ролята на трако-римското изкуство, но и влиянието на римските императори с произход от Тракия и Илария за узаконяването на религията.

Мозайките в Италия (там са най-многобройни), в Средния Изток и в Северна Африка са станали достояние на хората и мозайките от Балканите почти се забравят. А през последните години, особено в Пловдивско учените направиха чудеса. Българите трябва да знаем и да се гордеем с направеното от нашите предци. Това са изключителни образци на изкуството“, обясни пред Радио София проф. Табаков.

С него разговаря Антония Каменичка.

  • Проф. Славик Табаков е български и британски специалист, издигнал се до най-високата позиция в професията си – президент на Международната организация по медицинска физика (2015-2018), обединяваща всички 30 000 медицински физици в света. През 1991 г. той е поканен за главен медицински физик на Университетската болница на Кралския колеж Лондон, след което посвещава професионалната си кариера на образованието по медицинска физика. Проф. Табаков ръководи екипа, който създава първите в света електронни книги - първата енциклопедия и първия научен речник по медицинска физика, проекти, в които са се включили над 400 специалисти от 51 страни. Почетен член е на международни научни колегии в България, Великобритания, Индия. Паралелно с академичната си работа, от над 25 години проф. Табаков посвещава цялото си свободно време за изучаване на раннохристиянското изкуство.

От 16.30 ч. започва онлайн лекцията, организирана от Медицинския университет – Пловдив и представяне на Образния справочник.
Може да се присъедините от тук. (Meeting ID: 912 2294 0441)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Местното училище и детската градина в Нови хан с нови корпуси

Със старта на учебната година учениците в Нови хан вече ще се обучават в новопостроен корпус на местното училище "Св. св. Кирил и Методий". В селото беше открит и нов филиал към детската градина. Подробности разказа Александър Стоичков, кмет на Нови хан. Той отбеляза, че към момента стаите, които ще се използват в новия корпус са 6, като те са..

публикувано на 19.09.24 в 19:21

Безплатна платформа подпомага кариерното ориентиране на младежи

Нова безплатна платформа , Profesii.info, подпомага кариерното ориентиране на ученици и младежи. Сайтът е създадена от Фондация на бизнеса за образованието и предоставя на едно място актуална информация за различни професии и специалности, неформални инструменти за интереси и предпочитания, както и полезни материали за развитие на кариерни..

публикувано на 19.09.24 в 17:50

Обща молитва за мир ще обедини хора от всички точки на света

Обща молитва за мир ще се проведе едновременно на четирите контитента на 21 септември, международен ден на мира . Ричард Гиър, Дийпак Чопра, Мадона, политици, бизнесмени, йога студия от няколко български града, както и индивидуално практикуващи йога българи се присъединяват към Общата молитва. Инициативата започва в Унгария през..

публикувано на 19.09.24 в 17:03

В новия роман на Радослав Бимбалов "Ти, подобие мое", разказвачът на историята е Бог

"Ти, подобие мое" е новият роман на Радослав Бимбалов, за който той разказа в предаването "Радиокафе". Книгата излезе преди дни, а нейното представяне пред широката публика ще бъде на 25 септември в "Топлоцентрала". "Входът е свободен, голяма зала, ще има място за всеки, който прояви интерес. Ще присъства и Мари Врина Николов, която е..

публикувано на 19.09.24 в 15:46

Образование и практика

Икономическият и социален съвет (ИСС) препоръча мерки за пренастройване на образованието към приложимост на знанията. В България се откриват образователни неравенства, които се дължат, както на неравенства на доходите, така и на други фактори – етническата принадлежност и социално-икономическото равнище на семействата на обучаваните. Това са..

публикувано на 19.09.24 в 15:35

В поредица от изложби ще бъдат представени уникалните творби на Живко Седларски

Мода, която не се облича, но те вдъхновява. Изящни рокли, но не от дантела или коприна, а от метал. Скулптурите на Живко Седларски   са притежание на музеи, галерии и частни колекции на 3 континента, печелейки му прозвището  "Рицарят на стоманените дами" . Преди дни българският творец, който от години живее във Франция, пристигна у нас, за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44

Отбелязваме 105 години от рождението на Николай Хайтов с филма "Сватба"

Магдалена Ралчева е режисьор на филма "Сватба", позната е и като режисьор на филмите "Още нещо за любовта" и "12 а". При гостуването й в предаването "Добър вечер, София" представихме филма "Сватба", по разказа на Николай Хайтов ("Диви разкази"), с който България отбелязва 105 години от рождението на писателя. "Избрах този разказ по..

публикувано на 19.09.24 в 13:10