Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на правата на човека

Снимка: архив


На днешната дата 10 декември, през 1948 г. е подписана Всеобщата декларация за правата на човека. По този повод бе проведена онлайн дискусия, организирана от Дружеството за ООН в България. Проф. Петранка Филева от Факултета по журналистика и масова комуникация разказа пред Радио София повече за коментираните акценти.

Как пандемията се отрази на човешките права? Това е най-актуалната тема в дискусията. Според Всеобщата декларация е важен както достъпът до информация, така и достъпът до ваксини, лекарства и болнични легла.

„При една пандемия най-силно е засегнато правото на живот и правото на качествено здравеопазване. Но покрай затварянията, имаше проблеми с качеството на труд и образование“, коментира проф. Филева.

По мнението на експерти в дискусията, най-силно от пандемията са засегнати правата на децата и жените, както и на уязвимите групи.

Още подробности от разговора, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Психичното здраве на учениците във фокуса на 11-ата Национална конференция по глобално образование

Училищата играят изключително важна роля за насърчаване на добро психично здраве и благосъстояние на учениците. Част от целите им е да създадат безопасна и подкрепяща среда, да свързват учениците със загрижени възрастни и да насърчават положителните взаимоотношения с връстници. Това ще са и част от темите на 11-ата Национална конференция по..

публикувано на 22.08.24 в 11:46

Урок за приятелство и рок с децата в "Подуяне"

Проектът "Урок за приятелство и рок" търси начини за подобряване на средата в детската градина, заедно с родители и учители. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Програма "Култура", Направление 9: "Културно-образователни проекти, активни публики". В него участват музикантите: Здравко Кръстев - китара и вокал, Борис Самаринов бас..

публикувано на 22.08.24 в 10:10

Къде да оставим кучето си, когато сме на почивка

Kак да планираме почивката си, когато не можем да вземем кучето си с нас? Съвет даде експертът от екипа на фондация "Четири лапи" Антония Рикова. По думите й акцентът е върху кучетата, защото котките и другите домашни любимци така или иначе си остават вкъщи, като за тях вариантът е да намерим някой, който да се грижи за тях. "Хубаво би..

публикувано на 22.08.24 в 09:17

Нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи в София

Нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи предстоят в районите "Сердика", "Илинден", "Слатина" и парк "Борисова градина", съобщиха от Столичната община. Обработките се извършват рано сутрин до 10:00 часа, а срещу комари - късно вечерта след 20:00 часа.

публикувано на 22.08.24 в 08:44

Над 6000 зрелостници се явяват на поправителна матура по БЕЛ

Над 6000 зрелостници ще се явят на поправителна матура по български език и литература. Изпитът започва в 8:30 часа. 6 396 зрелостници ще се явят в 620 зали на 230 училища в страната. На матура може да се явят неуспелите от първия път, както и зрелостниците, които се нуждаят от по- висока оценка за кандидатстване във ВУЗ по предмет, по който..

публикувано на 22.08.24 в 07:55

Слънчево с превалявания в следобедните часове

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за август.  Днес ще преобладава слънчево време, с купеста облачност, която ще се развие следобед. Тя ще бъде по-значителна над планините в Западна и Централна България, където ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На отделни места в Дунавската равнина и Горно-Тракийската..

публикувано на 22.08.24 в 07:15

Митологемата Ален Делон

Ален Делон е митологема в трансмедийния ни свят, част от функционирането на трайните културни феномени. Не се съобразяваше с това, което е модерно. Имаше собствена позиция. Въпреки трудното детство, беше роден под щастлива звезда, имаше достатъчно качества да бъде харесван и добре приет в киното и по света. Това изтъкна пред БНР-Радио София..

публикувано на 21.08.24 в 18:45