Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителният център на сдружение "Зелени Балкани“ вече разполага с две диви линейки

Снимка: https://greenbalkans.org

Повече от 25 години у нас работи здравна институция, която спасява и се грижи за изпаднали в беда диви животни. Това е Спасителният център на сдружение "Зелени Балкани".

На 16 февруари, в района Кремиковския манастир, екип на сдружението пусна на свобода 7 мишелова, които са били под специални грижи в Спасителния център.

„Това бяха птици, постъпили от различни места. Някои от тях бяха със счупени криле, които ние трябваше да възстановим, посредством оперативни интервенции, други бяха с изкълчване на стави, трети бяха просто изтощени от ненамирането на храна през зимата“, разказа в ефира на Радио София д-р Христина Клисурова от Спасителния център на сдружение "Зелени Балкани".

Центърът вече разполага и с втора дива линейка за транспортиране на животните. Тя е закупена изцяло от дарители.

„Ние сме най-голямата болница за диви животни в България. При нас постъпват голяма част от всички бедстващи диви животни в страната. Дори и 15 диви линейки да имаме, ние няма как да обслужваме цялата страната. През лятото получаваме между 60 и 80 сигнала на ден и няма как да обслужим всеки сигнал. Затова разчитаме на Регионалните инспекции по околната среда и водите“, добави д-р Христина Клисурова.

На сайта на Спасителният център е публикувана и информация за осиновителната програма на сдружение "Зелени Балкани".

Подробности можете да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво мислите за изкуствения интелект?

Какво мислят хората за изкуствения интелект? Подробности разказа Георги Караманев, програмист и журналист от сайта Дигитални истории. Той е направил анкета по тази тема, тъй като е установил, че има силна негативна енергия и негативни настроения относно изкуствения интелект - голям страх и голямо неглижиране. До момента в анкетата са взели..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента. "Разликата е много малка. Ще отнеме..

публикувано на 13.09.24 в 15:36

Булгакон 2024 ще се проведе в София

Булгакон 2024 е Национален фестивал на феновете на фантастиката. Това е 25-о издание фестивала, а клубът отбелязва 50 години от създаването си. Гост в предаването "Радиокафе" беше Жоро Пенчев, основен двигател на събитието. Той е дългогодишен журналист в областта на фантастичния жанр, след основателите е на списанието за фентъзи, фантастика и..

публикувано на 13.09.24 в 14:36

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал освобождаваме софийския център за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:54

New Kids from the Block - фестивал с млади артисти

На 17 септември фестивалът New Kids from the Block ще отбележи Деня на София с две събития. На сцената на ул. "Алабин" 39 първо излиза "Яница Станчева квартет" (Яница Станчева – вокал, Вилизар Гичев – китара, Самуил Даскалов – бас, Андрей Велков – барабани). Празничната програма продължава със спектакъла "Вода" на пътуващ театър "Скрин". "Вода"..

публикувано на 13.09.24 в 10:30