Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

450 000 лева е отделила Столичната община на районните администрации за текущ ремонт на подлези през 2021 г.

Ангел Джоргов: Изграждаме два надлеза над Южната дъга на Околовръстния път

Най-проблемните подлези ще бъдат взети за стопанисване от Столичната община

Снимка: Диана Костова

Само три подлеза, от общо 89 на територията на Столичната община, в момента са неизползваеми. Единият е на бул. „Мария Луиза“, вторият е срещу НДК, третият е в район „Подуяне“, а причината е недостъпна среда. Това каза в студиото на Радио София инж. Ангел Джоргов - зам.-кмет на Столичната община в направление „Обществено строителство“.

„Всички останали подлези в момента се ползват независимо дали имат изградена достъпна среда – с рампи, с асансьори или са изграждани преди много години. Не мисля, че трябва да се закриват подлези“, добави инж. Джоргов.

Проблем съществува и от факта, че през годините голяма част от помещенията в подлезите са придобити и са частна собственост. По думите на зам.-кмета, „не е толкова лесно да прекъснеш достъпа до един частен имот. Това е една от причините подлезът на бул. „Фритьоф Нансен“ да не се затваря напълно“.

По отношение изграждане на надлези на големите столични кръстовища, Ангел Джоргов обясни, че е трудно да се изградят такива, тъй като те трябва да бъдат с необходимата височина.

Трябват асансьори и рампи. Оставете настрана, че това е доста скъпо начинание, но чисто технически е свързано с много преустройства, доста е вероятно и да трябва да се правят ПУП-ове за тези надлези“, каза зам.-кметът.

Той допълни, че от няколко години, Столичната община работи по реализирането на два надлеза на Южната дъга на Околовръстния път. През тази година предстои пускането на процедура за избор на изпълнител за първия от тях. 

Ангел Джоргов добави, че с решение на Столичния общински съвет от 2010 г., по-голямата част от подлезите са дадени за поддръжка на районните администрации, а общината ги обезпечава финансово за належащи ремонти. Зам.-кметът допълни, че около половината от подлезите в столицата са снабдени с видеонаблюдение. Те са предимно в централната градска част и по големите булеварди.

„Има специализиран център в Столичната община, където има хора, които на живо следят видеонаблюдението. Имат връзка с него и СОТ фирмите, там където е осигурена и такава охрана и поетапно се увеличава броя на подлезите, в които има видеонаблюдение“, каза още зам.-кметът на Столичната община в направление „Обществено строителство“.

По отношение на опасните релси на стълбите в подлезите, Джоргов обясни, че по Наредбата за достъпна среда, трябва да бъдат изградени рампи с до 5% наклон.


„Тези релси са изграждани в годините назад и сега в момента са в заварено положение. Трудно е да се вземе решение дали да бъдат премахнати или не, защото при развален асансьор, например, хората ги ползват. При изграждането на новите подлези се спазва Наредбата за достъпна среда и трябва да има или асансьор или въпросните рампи. В подлезите, в които е невъзможно изпълнението на Наредбата и изграждането на рампи, решението е монтиране на асансьори“, каза Ангел Джоргов.

Той допълни, че най-натоварените и най-проблемни подлези ще бъдат взети за стопанисване от Столичната община, тъй като при необходимост, тя има капацитета за 24-часова поддръжка, с помощта на екипа на „Аварийна помощ и превенция“.

Относно честите наводнения в подлезите, Джоргов обясни, че това е въпрос на поддръжка.


„Ние имаме голям проблем в подлезите, в които има търговски обекти, в които се готви храна. Те трябва да имат система за маслоулавяне, за да не отива мазнината директно в канала. Но на практика, ние отделяме един изключително голям ресурс да отпушваме такива канали. Като се запушат, след това и при не толкова интензивен дъжд, водата няма къде да отиде“, каза Джоргов и обясни, че при ремонта на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Гоце Делчев“, както и на бул. „България“ и бул. „Тодор Каблешков“ ще бъде подменена хидроизолацията на тавана на подлеза.

Около 450 000 лева е отделила Столичната община на районните администрации за текущ ремонт на подлези през 2021 г., каза още зам.-кметът на Столичната община в направление „Обществено строителство“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35