Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от от Центъра за анализи и кризисни комуникации:

Преди реалната, информационната война осигури комфорт на режима на Путин

Даниел Киряков, Александър Христов и Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова

Какво става в Украйна? Как се отразява на България и българското общество. Какви могат да са рисковете, последствията и поуките от досегашните действия на управляващите? Това анализираха в студиото на Радио София Любомир Аламанов, доц. Д-р Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Случващото се е кошмар, нищо непредизвикана агресия и започната война от страна на един диктатор, който се мъчи да възстанови империя от средата на миналия век, с цената на хиляди жертви и разбити семейства и животи. Няма никакво оправдание за това. В Европа в ХХI век това е недопустимо.

Това коментира пред Радио София Любомир Аламанов.

По думите му, на комуникационно ниво виждаме финалните акорди на яростна пропагандна кампания, който от години се води у нас. За антиевропейската кампания дейно участваха и путинските тролове. България е сред най-засегнатите. Странно е, че в нейно продължение са и някои „патриотично“ настроени български политици.

„Информационната война предходи с доста време реалната. Тя се водеше не само в нашата страна и целеше да осигури комфорт и добро отношение към режима на Путин“, обърна внимание доц. д-р Александър Христов.

Такива семена имат почва у нас, смята експертът. Но за последните 30 години някои от българите като че не можаха да се научат да различават Пушкин от Путин.

Все пак има проруски настроени сънародници, които са против действията на Путин, отбеляза Христов.

Според него Западът се забави с реакцията си на нападението, защото е трудно подвижен, бюрократичен, преял. Докъде ще стигне Путин зависи и от това, докъде ще му се позволи. У нас управляващите имат задължението да предприемат мерки да гарантират сигурността и спокойствието в страната ни.

В тази ситуация ограниченията, наложени от дигитални платформи и комуникационни канали спрямо руски информационни източници, не са достатъчни. Хората трябва да разчитат и да развиват критичното си мислене, а това се учи и зависи от средата, допълни Даниел Киряков.

По думите му средата у нас е токсична, заради исторически събития и наслоения от 3 март насам, включително и от т.нар. преход след 10 ноември.

Реакцията на Европейския съюз, САЩ и на НАТО е безпрецедентна по отношението на агресията към Украйна. Може би този отговор е неочакван за Русия, изтъкна още Киряков.

Аламанов отбеляза инструментът за манипулация и отклоняване на темата, разширявайки я от конкретен казус до „цялата вселена“ - т.нар. „уот абаутизъм“ (от англ. What about): „Хората трябва да бъдат нащрек, когато някой се опита да им отклони вниманието.“

Трябва да си направим изводи от тази ситуация и да си изработим защитни комуникационни механизми, така че подобен вид действие, несъвместими с човешкото, да не бъдат допускани повече никога, подчерта доц. Христов.

Според Аламанов следващият комуникационен кошмар, пред който ще е изправена България, е въвеждането на еврото у нас.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми в СУ

На 1 октомври започва академичната нова учебна година в най-старото висше учебно заведение в страната Софийският университет “Св. Климент Охридски”. “Всички висши училища, включително и Софийският университет, се опитват да следват новите тенденции.  Има засилен интерес към нови бакалавърски и магистърски програми, които са насочени към бурното..

публикувано на 01.10.24 в 09:11

Православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица

На 1 октомври в православната църква почита празника Покров на Пресвета Богородица. Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). По време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги..

публикувано на 01.10.24 в 09:02

БНБ вдигна основния лихвен процент до 3,43%

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 % от 1 октомври, съобщават от БНБ. Основният лихвен процент е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто, колкото и през май. В периода от януари до април показателят..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Октомври започва със слънчево и ветровито време

През днешния ден в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони и Черноморието облачността ще бъде променлива и там на отделни места може да превали дъжд, съобщават от НИМХ. Ще остане ветровито. В Североизточна България ще духа и временно силен вятър от северозапад. Максималните температури ще са между 16° и..

публикувано на 01.10.24 в 07:15

Призив да отворим сетивата си за красотата в дебютния албум "Виж" на Uke Duo

„Виж“ е дебютният авторски албум на Петър Терзиев и Вилизар Гичев от Uke Duo. Двамата работят заедно от около 10 години. Пред Радио София те споделиха, че още през 2017 г. са записали албум с укулеле инструментали, но „Виж“ е първият им албум, в който и музиката, и текстовете са авторски. „Музиката, която сега представяме е много различна. Аз..

публикувано на 30.09.24 в 17:46

Втори СТЕМ център отварят в самоковско основно училище

Пет нови високотехнологични и оборудвани и свързани класни стаи отвориха врати с откриването на учебната година в самоковското основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“. Те ще служат по различните учебни предмети – математика и информатика, биология и здравно образование, информационни технологии, природни науки. Това е вторият СТЕМ..

публикувано на 30.09.24 в 17:14
Иво Емануилов

България се включва в създаването на Кодекс за поведение в областта на ИИ с общо предназначение

България се включва в създаването на създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект (ИИ) с общо предназначение (general-purpose AI). Институтът GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ е част от Работната група . Инициативата е на Европейската служба за ИИ - център на експертния опит в областта на ИИ съгласно..

публикувано на 30.09.24 в 15:54