Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест полезни ефекта на бананите за човешкото здраве

Новак Джокович знае какво да яде, за да е във върхова форма   
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редовната консумация на банани подобрява зрението - както през деня, така и през нощта, пише „Eat This, Not That“.

1. Бананите са полезни за червата ви

Има много начини да подобрите чревната си микрофлора, но бананите са добро начало. Според проучване от 2017 г., публикувано в Nutrition Bulletin, бананите съдържат устойчиво нишесте, което допринася за производството на много важни за здравето на червата късоверижни мастни киселини.

2. Помагат за намаляване на теглото

Неоценимата полза от бананите е, че с ежедневната им консумация можем да свалим излишните килограми. Тъй като бананите са богати на фибри и протеини, те дават усещане за ситост за дълго време, въпреки че един плод съдържа само 100 калории. Те са една от 20-те най-популярни храни за отслабване.

3. Полезни са за кожата

Когато си мислите за храни, които са полезни за кожата, вероятно се сещате за сьомга, авокадо и орехи. Но бананите също са полезни за здравето на кожата, защото съдържат витамини и минерали, особено манган, който повишава нивата на колаген. Каквито и да са проблемите ви с кожата - акне, бръчки, сухота - един банан на ден определено може да ви помогне. Козметолозите дори предлагат да се правят бананови маски.

4. Зареждат ни с енергия

Консумацията на банан преди или след тренировка ще повиши енергийните нива на организма ви и ще ви помогне да избегнете чувството на умора през деня. Спортистите, които пият спортни напитки на всеки 15 минути, се представят по-зле при колоездене на дълги разстояния, от тези, които ядат банани и пият вода.

5. Калият в тях е полезен за сърцето

Бананите са известни с високото си съдържание на калий, а той укрепва сърцето.
Повечето хора не приемат достатъчно калий в храната си, което има отрицателен ефект върху кръвното налягане и здравето на сърцето. Богатата на калий диета (1 банан на ден) намалява риска от сърдечни заболявания с 27%.

6. Ще подобрите зрението си

Според Националния институт по здравеопазване бананите съдържат витамин А, който прави три неща: предпазва очите, поддържа нормалното зрение и го подобрява през нощта.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35