Технология за извличане на нова група безопасни функционални съставки за органична храна чрез използване на методи тип студено пресоване и естествена ферментация са разработили от Cmyk Ingridients.
Компанията спечели в конкурса Иновативно предприятие на 2021 г., в категорията „Качество на живот“.
Продуктите им са био сертифицирани, безглутенови, без добавена захар, веган и с нисък гликемичен индекс. Компанията вече има първият си spin-off, под бранда Leckar и предлага голяма гама от продуктите им на пазара в България, сред които течни подправки, безалкохолни напитки, билкови есенции, сосове, сладолед и др.
Фирмата произвежда т.нар. течни ферментирали подправки, но по нова технология, обясни пред Радио София Кристин Пейчева от Cmyk Ingredients. Обичайно етеричните масла се правят чрез нагряване на съответното растение. Това обаче най-често води до разпадане на полезните съставки. Такива масла могат по-често да доведат до алергични реакции.
Ирина Гаврилова обаче се вглежда в човека и изобретява нова обработка, при която ароматният профил на всяко растение се разтваря максимално. След това консистенцията се разрежда в оризово масло. Получената подправка запазва годността си 3 години, допълва Пейчева.
И нищо от полезния профил на растението не се губи.
Технологията намира приложение и вече са изготвени прототипи на хранителни добавки, подправки, безалкохолни напитки, сладкиши и шоколад, закуски, хранителни масла, функционални брашна, сосове и оцети.
Научете повече по темата от разговора на Ива Дойчинова.
" Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети . Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят продукти на нормални цени, не повишени спекулативно . Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач", каза още председателят на ДКСБТ. Той..
Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега! Разкриване на невидимото: труд, несигурност и изкуство“. Проектът ще бъде открит тази вечер в галерия „Куб-Топлоцентрала“. По думите на екипа експозицията изследва невидимата, но интегрална природа на труда – по-специално работата, която остава недооценена или..
Най-новата книга на Ан Апълбаум , носител на наградата “Пулицър“ - “Конгломератът Автокрация. Диктаторите, които искат да управляват света“ , е алармиращ анализ за това как автокрациите си сътрудничат, за да подкопаят демократичния свят, и как ние трябва да се обединим, за да им противодействаме. Днес автокрациите се управляват не от един..
Родители и близки на жертви на пътя, много от които деца, излязоха на протест пред Съдебната плата в София. С шествие множеството се отправи пред сградата на Министерство на правосъдието, за да изрази гнева си и да настоява за справедливи присъди за нарушителите на пътя. Хората носеха плакати с надписи: "Съдебната система в България:..
Асоциацията за история и бъдеще на българската авиация (АИББА) организира кампания за съхранение на паметта на българския национален герой, летец-изтребител Димитър Списаревски, който загива само на 27 години при боен полет по време на бомбардировките на София през Втората световна война , след като сваля американски бомбардировач..