По темата пред Радио София говориха Джейн Димитрова и Велин Керков, основатели на стартъп "FoodObox". Живяла в Италия, Димитрова сподели, че в Западна Европа подобен тип апликации са много разпространени и тя е взаимствала идеята оттам.
"Аз, като потребител откривам нови заведения и те обикновено са близо до мен в квартала. След това, ако ми харесат ще повторя, и като нормален клиент", каза Димитрова и добави, че по този начин освен, че храната не се изхвърля се пестят пари.
Тя сподели, че след като потребителят свали апликацията и види картата с обекти, които предлагат "храна за спасяване" той си резервира кутията, след което трябва да отиде на място малко преди да затвори заведението, и да я вземе. Отстъпките са между 40-50 до 100%.
Димитрова каза, че освен ресторанти, пекарни, сладкарници, също така са се присъединили и производители на храна.
"Много често имат цели партиди с изтичащ срок, ние сме се погрижили, като имаме склад в центъра на София, в който те носят храна и ние я продаваме оттам с удобна локация за вземане", допълни тя.
По думите на Велин Керков, по този начин производителите на храна спестяват пари от бракуването на стоките, както и от транспортирането им, и същевременно печелят клиенти. Димитрова каза, че до момента приложението има около 10 хиляди потребители, като са предимно млади хора и майки с деца готови да опитат нещо ново за нашия пазар.
"Има хора, които са нуждаещи се и не могат да си позволят тази храна. Именно те купуват най-вече кутиите, които са със 100% отстъпка", допълни Димитрова. Също така отделно се правят дарителски кампании, като двамата са дарили храна с техни лични средства на бежанци от Украйна.
Отделно Димитрова и Керков споделиха, че организират събития, на които приготвят храна с отпадъчни продукти, като например обелки от банани.
"Такива рецепти предвиждаме за нашата поредица от събития "Храната, която не би изхвърлил"", поясни Димитрова. Тя каза още, че следващото събитие ще се проведе във Варна, където ще бъдат събрани на едно място устойчиви варненски стартъпи, които произвеждат продукти и стоки от рециклирани материали.
Още подробности можете да чуете в звуковия файл.
Всяка неделястоличното общинско предприятие „Туризъм“ организира безплатни пешеходни обиколки „София в 55 стъпки“. Инициативата, която стартира в Деня на София – 17 септември, включва различни познати и не толкова познати места в столицата. Обиколките не са новост за града, датират още преди Covid пандемията и след прекъсване, сега отново се..
Голяма част от тротоарите в „Слатина“ са ремонтирани през изминалите 11 месеца от втория мандат на кмета на района Георги Илиев. Пред Радио София той коментира, че именно тези 11 месеца са били по-ползотворни, отколкото предишните 4 години. „Поради простата причина, че правилата се изясниха, имахме достъп до повече ресурс. Програмата,..
През деня ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9° и 14°, съобщават от НИМХ. Максималните ще са предимно между 20° и 25°. В София минимална – около 12°, максимална – около 20°. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в югозападната част от страната, на повече..
Милена Стойчева бе министър на иновациите и растежа в периода от юни 2023 до април 2024 година. В разговора с нея в днешното ни "Радиокафе“ т я разказа как да изградим устойчива система за иновации и успех, как страната ни да бъде привлекателна дестинация за иновации, какво е нужно, за да може държаавата, бизнесът и творците да създадат общо..
Всяка година през месец септември, Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ реализира различни инициативи, свързани с осведоменост за рака при децата. Стигмата в обществото по отношение на рака е голяма, каза пред Радио София Петя Александрова - член на УС на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. „Все септември месец..
Нови правила за провеждане на обучение и инструктажи по здравословни и безопасни условия на труд в България, влизат в сила от 27 септември 2024 г. Целта е да се модернизират и улеснят процесите, свързани с безопасността и здравето на работното място. Фактът, че след Covid пандемията все повече хора работят онлайн, налага промени и в тази..
Част от "Кошера" и неговата креативна същност е Стани Милев. Той е създателят на студио за анимация и криейтив Chase a cloud, което работи с утвърдени имена на световния пазар. Дългогодишният му опит е свързан със създаването на различни успешни и неуспешни бизнеси, той е дизайнер/аниматор/създател по натура. Най са му на сърце собствените..