Времето и количеството на киселите млечни продукти, които могат да бъдат полезни за организма, се определя и от това - кога ги консумираме, обяснява проф. Андрей Бобровски от Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет.
Млечните продукти съдържат ценни протеини, калций, който е от съществено значение за укрепването на костната тъкан, както и бифидобактерии, които нормализират функцията на червата, казва специалистът.
„Най-голямото предимство на киселото мляко е, че то е доставчик на аминокиселини или протеини за организма, а те са градивните елементи на нашето тяло. Растящото и възстановяващо се тяло има особена нужда от тях. За разлика от прясното, киселото мляко има голямо предимство - протеиновите му вериги са по-къси, така че се усвояват по-лесно и бързо“, уточнява Бобровски.
Организмът може да си набави протеини от ферментиралите млечни продукти по всяко време, казва диетологът. Същото важи и за калция.
Диетолозите все пак препоръчват да изберете определено време за консумация на кисело мляко: поне час и половина след хранене. В противен случай благоприятното въздействие на бифидобактериите върху храносмилателната система ще намалее.
„Млечнокиселите продукти нормализират чревната микрофлора благодарение на така наречените бифидобактерии, на които повечето от тях са доста богати. Те са известни и като пробиотици. За да извлечете максимална полза от тях, е важно да консумирате млечни продукти на празен стомах“, допълва Бобровски.
Трябва да се има предвид, че естественият пробиотик трябва да се приема поне две седмици, за да се постигнат ползи за здравето.
За разлика от прясното мляко, киселото може да се консумира и през нощта, казва още диетологът. Въпреки това количеството му не трябва да надвишава препоръчителните дневни дози – около 400 грама.
Фестивал на чая FesTEAval събира на едно място любителите на ароматната гореща напитка и обединява култура, образование и изкуство. В рамките на фестивала ще бъдат представени разнообразни чаени предложения от цял свят, комбинирайки както традиционни, така и модерни вкусове. Чаят ще бъде съчетан с културни демонстрации и лекции, за здравословния..
Пътешествие в света на научните загадки и бъдещите технологии, което ще промени начина, по който виждате света около вас, обещават на любопитни зрители и участници организаторите от Ratio на форум в София Тех Парк, която ще се проведе на 9 ноември, събота, след 10:00 часа. Предвидени са завладяващи теми, представени от международни..
Стигнахме ли дъното? - това попитаха седмичните коментатори на "Форум" след случилото се снощи пред Народния театър "Иван Вазов" по повод постановката на Джон Малкович по пиеса на Бърнард Шоу. Протестът, прераснал във физически сблъсък, сякаш е активно мероприятие от гледна точка на политическия интерес, подхвърлиха Тодор Терзиев и Манол..
На 9 ноември (събота) от 18:00 ч. в Клуба на фоторепортерите в Ларгото ще бъде представена изложбата "Виетнам - цветове и традиции" на фотографа Радослав Свирецов. Под формата на виртуална разходка и презентация Радослав и Катрин Свирецови ще представят своето незабравимо фотографско пътешествие , което разкрива автентичната красота на Виетнам..
Основният замърсител с фини прахови частици в София е битовото отопление. Почти две трети от замърсяването се дължи на него, заяви заместник-кметът на Столична община Надежда Бобчева, цитирана от БТА. На второ място се нарежда замърсяването от праха, който се получава след като автомобилите напуснат зелени площи, а на трето място - транспортът. В..
Откакто ДДС за ресторантьорите беше намален, всяка година от бранша правят анализи и предоставят данните на Министерството на финансите и на съответната парламентарна комисия. "Изсветляването е абсолютен факт. Много по-малко са случаите на неиздаване на касови бележки. За 2022 и 2023 г. приходите в държавата от преки и косвени данъци от бранша..
Нулевото ДДС при мелничарството и хляба е социална мярка. С връщането на ДДС на 20% в този сектор ще се вземат около 60 милиона лева от джоба на потребителя и е предпоставка за съживяване на сивия сектор – той в момента е нула. Това коментира пред БНР-Радио София Мариана Кукушева , председател на УС на Националния браншови съюз на..