Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сега е времето да се учат, да се веселят, да грешат!

На връх Цветница, гостуваме на Националната художествена академия

Събеседници са ни

проф. Георги Янков – ректор на НХА. Това е третата година от неговия мандат. Проф Янков завършва средното си образование в Средно художествено училище по приложни изкуства – София. През 1990 г. се дипломира в Националната художествена академия, специалност „Плакат“.От 1995 г. е преподавател в НХА, в катедра „Плакат“ по дисциплините „Плакат“ и „Екранна графика“:

"Мандатната програма я изпълняваме добре, въпреки неочакваното. Стабилизирахме финансите, осъвременихме програмите. Всяка година се прави оценка, имаме 3.86 от възможни 4. Обновяваме преподавателския състав в катедрите - това е процес, с който се справяме. 

Пандемията ни накара за 3 седмици да започнем да преподаваме дистанционно и така да се правят корекции, продължаваме да го ползваме. Големите теоретични лекции остават онлайн.

Младите художници имат възможност да играят активна роля в обществения живот, има по-отворени и по-затворени млади хора. Сега възможностите са много по-големи. Имаме студенти, които работят за издателства в другия край на света.

Има голяма палитра от възможности за сътрудничество с БНР - спомняме си голямата ни изложба пред студио 1. Радиото също става визуална медия. В брандирането на студиата също може да ви бъдем полезни.

При всички режими сме били културна институция, която задава европейския ни ход. Филиалът ни в Бургас е припознат от целия град, привлякохме много деца от Източна България, открихме нова магистърска програма специално за Бургас.

В много добри контакти сме със средните художествени училища, но което е важно, идват и деца от реалните гимназии, включително от езикови и математически. Дните на отворени врати са ни по-важни от студентските борси. Сега е времето да се учат, да се веселят, да грешат и да имат постижения!"

Гл. ас. д-р Сузана Каранфилова представя последния брой на списание "Изкуство и критика“ - юбилеен, посветен на 125 години от създаването на Академията. Сред стаите в броя са темите за боди хакинга, както и за опазването на културното наследство.

"Материалите са от различни сфери на изкуствознанието, от теоретични разработки за опазване на културното наследство до конкретни теми за Ренесанса и други исторически епохи. Имаме и рубрика "оперативна критика" и "научни съобщения". Това го прави ценно - могат да пишат и студенти, и преподаватели. Преди няколко години го трансформирахме и в електронно, но юбилейният брой е и хартиен. 

Името е на списанието от 30-те - 40-те, възражда се старото списание, това е изключителна приемственост със събития от 30-те. Но и днес имаме статии, обърнати към първите прояви на художествения живот. Критиката трябва да е обективна и аналитична. Тя не е лесна сфера. Обучаваме студентите си в това. Списанието има научна стойност.

Проф. д-р Кристина Борисова, ръководител на специалност „Плакат и визуална комуникация“, преподавател по шрифт и калиграфия и Кирил Златков представят изложбата „Книга и шрифт“ и първия интердисциплинарен форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“. Изложбата "Книга и шрифт" в Националната художествена академия акцентира върху съвременните тенденции в развитието на българската книга и шрифт, като представя творби на млади автори от двете области, завършили своето образование в НХА, в специалности „Книга, илюстрация, печатна графика“ и „Плакат и визуална комуникация“.:


"Изкуството на книгата и шрифта винаги се развива, показваме млади автори, завършили наскоро. Те биха основали бъдещите тенденции. Акцент е визуалната експресивна сила на изложбата, нови хоризонти, отпечатани проекти, книги, с които да се гордеем.

Форумът бе породен от необходимостта за връзка между историята и тенденциите. Кирилицата е претърпяла много промени от Средновековието до днес, не само като букви, а и като шрифтове. Разликите с предните векове са големи, но принципите са едни и същи. Промените са бавни и постепенни, но са много трайни. Важно е съвременните автори да бъдат много добре професионално подготвени.

Как изглежда корицата не е всичко за книгата. Важно е тя да е адекватна и да насочва към смисъла на текста. Но тялото на книгата трябва да води четенето, да е релевантно като букви и оформление, за да помага за по-лесното стигане до текста.

Традицията дава основание нещата да се развиват. Корицата е нещо като резюме."

Проф. Аделина Попнеделева и доц. д-р Вержиния Маркарова, ръководител на специалност „Текстил – изкуство и дизайн“, представят Изложбата „Преподавателите и студентите“ представя произведения на преподаватели и експериментални студентски разработки в областта на текстилното изкуство и текстилния дизайн, отличаващи се със своето новаторство и индивидуалност. Експозицията е част от поредицата чествания, по повод 60 години от създаването на специалност „Текстил - изкуство и дизайн“ в съвременния й вид, както и 122 години от създаването на първите школи за преподаване на текстил.До 21-ви април изложбата гостува в Добрич:

"Изложбата е сбор от двете - на преподавателите и на студентите, това е вид завършек на честванията - заради пандемията празнуваме 3 години от 2020. 

Посоките в нашата специалност не се ограничават с декоративното, а навлиза в съвременното изкуство. Основно е посланието. Представена е една текстилна книга, в която сюжетите са свързани с това, което "вълнува" в социалните мрежи - какво да направиш за да получиш лайкове. Имаме и социални, и духовни неща, пренесени от храма в домашна среда.

От самото създаване на Държавното рисувално училище се създават школи по килимарство, везмо и дантели. В края на 50-те се открива специалността заради нуждите на промишлеността. Проф. Върбанов е изпратен на обучение в Китай, преподавателите оттогава са на първо място художници. Атмосферата в специалността е много по-различна от обикновените университетски представи и студентите имат възможността да се изразяват свободно."

Проф. д-р  Чавдар Попов представя три научни издания на НХА - катедра „Изкуствознание“: „Въведение в теоретико-историческото изучаване на пластическите изкуства“; „Авторовият знак като самоидентификация във визуалните изкуства от античността до 20-ти век“ и „Изкуствознанието днес – състояние и перспективи“:


"Идеята е да се обоснове необходимостта от изучаването на пластичните изкуства в единството на история и теория. Обикновено теорията остава на втори план. Моята идея е теорията да заеме подобаващото ѝ място.

Когато става дума за авторов знак се има пред вид не само подпис, а и други графически индикации. Понякога липсата на такъв знак също е важен, както в случая с Владимир Димитров-Майстора."

Финалът е в разговор за студентските инициативи на Национална художествена академия с Преслава Петранова - Председател на Студентски съвет, студентката Малвина Воева и Василена Станчева - втора награда на конкурса "Студент на годината":
"Предстои вестник, подкаст, пролетен бал на 13 май - традиция от изключително дълъг период от време. Сега мислим тема, обобщаваща и насочена под една художествена шапка, за да може всеки да изрази своята уникалност.
Връзката с преподавателите е лека и спокойна. Преподавателите са мечта, професионализмът им и работата със студентите са страхотни. Надяваме се да направим и абсолвентски бал, но нека не избързваме."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35