Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудото е резултат на нашата любов и нашето страдание.

| обновено на 24.04.22 в 17:29

Примабалерината Силвия Томова за гостуването в зала 1 на НДК на балета на Старозагорската опера със "Спящата красавица", с който се отбелязва нейната 45-годишнина на сцената, тя ще бъде в ролята на феята Карабос:

"Обикновено всички, които репетират с нашата трупа си казват "това е чудо". Но чудото е резултат на нашата любов и нашето страдание. Започнахме от гола поляна. В рамките на 5 година имаме прекрасна балетна многонационална компания, всички искат да си работят в трупата, към нея има световен интерес.

За съжаление се превърнахме във вид стокообмен, имаме предложения, които няма да можем да изпълним и ще ги предоставим на други колеги от България, които имат нужда да пътуват.

Последното нещо, за което разговаряме с хореографи и педагози са парите. Голяма част от тях правят голям жест към нас от уважение - нашите възможности са несъвместими с това, което получават отвън.

България продължава да има добро име в балета благодарение на марката на Варненския балетен конкурс, който вече го няма. Нашите приятелства с другите балетисти оттогава, всеки цени високия професионализъм, това е важно, за да си познат в световната балетна ниша.

На 31 май в НДК представяме "Спящата красавица", ще покажем един изключителен спектакъл. Гостува ни звездата на Виенски театър. Ще направим малък празник за моите 45 години на сцена. Ще се движа актьорски, макар че Карабос има своите танци. Моята лична история със "Спящата красавица" е кармична, тя ми бе дипломната работа, беше голяма чест. 

Оттогава този балет ми е останал близко до сърцето, изтанцувала съм много феи, Аврора. Смятам, че това е един от балетите на балетите, ако се танцува в пълната му версия. Мисля че няма родител или учител, които да не четат и разиграват тези сценки. Така може да се представи и на най-мъничките. Това е приказка-чудо. Много мистика има в нея, много неща, в които да вярваме ежедневно, непрекъснато, да спазваме тези уроци, правила, канони."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Михайлов

Да мечтаем наедро

Кристиян Михайлов,  Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации (ПАРА) е поредният ни гост в предаването, посветено на Иновации БГ : "Роботиката е сред централните в иновацията. Компаниите интегрират все по-сложни проекти с ИИ. Имаме успешни български компании с български решения. Липсва достатъчно квалифицирана работна ръка -..

публикувано на 15.09.24 в 11:44
Със Силвия Павлова

Покрай най-чистата слънцезащита

Продължаваме с представянето на лауреати в конкурсите Иновации БГ - ред е на  Силвия Павлова , съосновател на  Wooden Spoon , компания за чиста (във всяко едно отношение) козметика, победител в категорията „Пазарно лидерство“ 2021: "Благодарение на математиката ми се отвориха вратите и към бизнес-състезанията. Ние сме на много високо място в..

публикувано на 15.09.24 в 11:06
Иван Драгоев

Винаги има страх от нови технологии

Продължаваме темата Иновации БГ с представянето на някои от победителите. В категорията „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2020 г. това бе Ондо солюшънс ООД. Слушаме  Иван Драгоев - Технологичен директор и основател: "Вече пета година предлагаме решения на малки и средни фермери - технологии, свързани с повтаряеми процеси. Намаляват се..

публикувано на 15.09.24 в 09:56
проф.Теодора Георгиева

Как иновациите променят живота ни

Фондация Приложни изследвания и комуникации е представител за България на Европейската мрежа за подкрепа на бизнеса (Enterprise Europe Network)  - най-голямата мрежа в света за подпомагане на малки и средни предприятия, които имат амбицията да "излязат" на международния пазар. Тя е  организатор на Националния конкурс „Иновативно предприятие на..

публикувано на 15.09.24 в 09:42
Църквата “Свети Николай”, Копривщица

Историята оживява - Църквата “Свети Николай”, Копривщица - нови открития

Разговорите са с архитект Иван Василев - автор на нов 3D проект, архитектурно заснемане на църквата “Свети Николай” и на ново проучване за нейната архитектура и моментно състояние. Също така архитект Василев е горд представител на вековен копривщенски род.  В срещата се включи и архитект Ивелин Любенов, който събира, изследва и съставя проучвания,..

публикувано на 14.09.24 в 16:00

Софийски разкази - “Затрупана София” и вечното състояние на Кирил Христов

Разговор със София Стоянова - автор на къси разкази и статии и на непубликувания автобиографичен роман “Две лица”, ,съставител на поетичната книга на Радой Ралин - “Късно откритие”, издадена по повод 100 годишнината на писателя. София е и автор на антологията “Правото да се очароваш”, но основната тема на разговора е Кирил Христов:

публикувано на 14.09.24 в 15:00
Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

Адресите на любовта - писателят Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

“Служебният им роман” започва със скандал: той е женен с три деца, а тя има неблагонадежден произход. Три години писателят Николай Хайтов не може да получи развод, наричат ги битово разложени, дори роднините им ги осъждат. Ванга обаче, настоява за среща с майката на Жени Божилова и ѝ казва  "Виж какво, ти правиш голям грях към твойта дъщеря...

публикувано на 14.09.24 в 14:00