Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубрика "С деца на открито"

"Шампионите на Горна баня играят заедно“ набира средства за ново спортно игрище

2
Снимка: Сдружение "Безопасни детски площадки"

Сдружение „Безопасни детски площадки“ стартира кампания за набиране на 15 000 лв. за изграждане на комбинирано игрище за баскетбол, волейбол и стрийт фитнес в комплекса на бившия социален дом в Горна баня. Кампанията носи името "Шампионите на Горна баня играят заедно“.

В комплекса живеят младежи от България, Украйна и Сирия в преходни социални жилища, а дворът е общодостъпен и в момента се използва за паркинг.

"Мястото наистина е страхотно, то е под планината, в една много красива градина. Тези преходни жилища и Дневен център за деца с увреждания се намират в една общинска сграда, която навремето е била известна като Дом за деца и юноши "Христо Ботев". След закриването на този дом се разкриват четири социални услуги – две от тях са преходните жилища, Център за обществена подкрепа и Дневен център за деца с увреждания", разказаха в студиото на Радио София Мая Цанева, председател на Сдружение „Безопасни детски площадки“ и Александър Малински – директор на преходно жилище "Неофит Рилски" и преходно жилище "Захари Стоянов".

В Горна баня няма достатъчно спортни площадки, въпреки че там живеят над 700 деца и тийнейджъри. Целта е площадката да бъде достъпна както за тях, така и за децата от преходните жилища.

Инициативата за комбинирано спортно игрище е подкрепена от район „Овча купел“ и Дирекция „Социални услуги за деца и възрастни” към Столичната община, каза Мая Цанева.

Всеки, който иска може да подкрепи кампанията, като изпрати SMS на номер 17 777, с дума IGRA към всички мобилни оператори или дари средства в кампанията „Шампионите на Горна баня играят заедно“ в Platformata.bg

Набират се и материали за спортните съоръжения, каза още Мая Цанева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

New Kids from the Block - фестивал с млади артисти

На 17 септември фестивалът New Kids from the Block ще отбележи Деня на София с две събития. На сцената на ул. "Алабин" 39 първо излиза "Яница Станчева квартет" (Яница Станчева – вокал, Вилизар Гичев – китара, Самуил Даскалов – бас, Андрей Велков – барабани). Празничната програма продължава със спектакъла "Вода" на пътуващ театър "Скрин". "Вода"..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Race for the Cure в борба с рака на гърдата

Race for the Cure е най-голямото благотворително спортно събитие в Европа в подкрепа на женското здраве. То помага на организациите и болниците за рак на гърдата да събират средства и да повишават осведомеността за това заболяване. С 500 000 новодиагностицирани и 125 000 души, които умират от рак на гърдата в Европа всяка година, тези средства са..

публикувано на 13.09.24 в 09:58

Предимно слънчево с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и ще продължи да се понижава. Днес ще преобладава слънчево време. Сутринта на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. В часовете преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава. След обяд на много места в Западна България ще има краткотрайни, временно..

публикувано на 13.09.24 в 07:10
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34