Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните часове на "Един човек"

Успех е, че за година и осем месеца инсталацията не успя да се банализира, казва авторът Венелин Шурелов преди демонтажа

4
Снимка: Личен архив на Венелин Шурелов

В последните мигове от един човек може и да се очакват много действия – да каже житейска мъдрост, да завещае някому нещо, да се сбогува с близки и непознати. Но днес става дума не просто за един човек, а за "Един човек". (Всъщност с главна буква може да се напише и думата "човек".)

Става дума за едноименната артистична инсталация, която година и 8 месеца се извисяваше на площадката "Мавзолей" в центъра на София.

Нейният автор е Венелин Шурелов  - художник, сценограф, преподавател, куратор и организатор на фестивала DA, ангажиран с темите за човешките страхове и мястото на технологичните промени в живота ни. И ето как той кани публика на последните часове на своята творба за градската среда:

Венелин Шурелов"Време да прекъснем захранването и да освободим терена. Елате на зрелищния спектакъл по неговото демонтиране. Ще има дронове, ригъри, кейсове, компресори, кранове и кранисти, железари като мандалорци, суетене, мъкнене, влачене. Елате и подкрепете с настроение или крепко рамо. Следете и подкрепяйте съвременно изкуство в градска среда. Следете и подкрепяйте Програма „Навън“ на Столичната община."

Началото на демонтажа е тази вечер, но продължава още 2 дни: на 30 април (събота) – демонтаж на електроника и ригинг, и на 1 май (неделя) – демонтаж метална конструкция, товарене и транспорт на оборудване.

Тези 20 месеца са и много, и малко.
"Един човек" беше трибуна, от която можеха да се кажат още много неща, да се покажат, да се направят. Основният му смисъл беше да образувам едно колективно тяло, да създам алгоритъм, който да си присвоява различни данни, стойности, силуети. Алгоритъм, който разчита на съдържание отвън", обясни Шурелов в студиото на Радио София.

Електронното тяло е събирателен образ на нашето общество. За това време хората неслучайно нарекоха инсталацията безмилостно огледало. То отрази разнообразни процеси, взаимоотношения.

"Един човек" не беше фиксиран в притежанието, в ресурсите, материалното. Той беше поток.


Инсталацията ще работи до 30 април.

Тази вечер ще може да се чуят музикантите Иван Шопов и Людмила Сланева-Локо.

Истинската работа по демонтажа започва в събота сутринта.

Минете и го вижте, докато го има.

Подробности за инсталацията и заложения замисъл, функциите ѝ, както чувствата, с които авторът се разделя с нея чуйте от разговора на Ива Дойчинова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмовият конкурс "35 секунди демокрация" представя гледните точки на млади творци

През 2024 г. отбелязваме 35 години от падането на берлинската стена. По този повод филмово студио „Ню Бояна“, Крис Захариев и с подкрепата на Фондация „Америка за България“, организират филмов конкурс „35 секунди демокрация”. Той е насочен към български творци на възраст между 18 и 30 години. Целта е да бъдат представи гледните точки на..

публикувано на 18.07.24 в 18:05

Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители

Днес Столичната община отбелязва професионалния празник на българските спасители в Деня на Гражданската защита.  До 18 часа екипи на Гражданска защита и на Дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ,  БЧК и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ разясняват на гражданите как да реагират при бедствия и аварии...

обновено на 18.07.24 в 16:55
Проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология във Военномедицинската академия

Проф. Ивайло Даскалов: Българите неглижират рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдовите заболявания

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания. Освен ниската здравна култура и липсата на профилактика, друг важен фактор за развитието им е затлъстяването на нацията. Много често артериалната хипертония протича безсимптомно, а нелекуването на високото кръвно налягане уврежда сърцето. Съветът на специалистите е да..

публикувано на 18.07.24 в 15:19
Велека Цанкова от

Мишо Йосифов и "Новините в джаза" представят своята Лятна емисия в последния ден на юли

Велека Цанкова за Лятната емисия на "Новините в джаза", която ще можем да видим на терасата на "Топлоцентрала" на 31 юли 2024 г.  и съвсем не е за изпускане, защото… "Подбрали сме музика със съвсем лятно настроение, ще има интересни кавъри на популярни пиеси, а в същото време разбира се, ще си посвирим и от авторската ни музика, която се..

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22