Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтите в кварталите на Банкя започват от следващата седмица

От есента стартира проект за изграждане на нови 23 км канализация

Кметът Рангел Марков, зам.-кметът Александра Александрова и Божидар Янев разговарят пред банята в Банкя за проблемите и плановете на града

В Банкя от години се работи по поддържането и обновяването на инфраструктурата. През 2022-ра също са предвидени ремонти в кварталите на града. Времето вече го позволява, така че дейностите започват, обяви кметът от 15 г. на Банкя Рангел Марков.

Той участва в първото за седмицата мобилно студио на Радио София, разположено тази сутрин пред Централната баня на Банкя.

За съжаление бюджетът на района е същият, както през 2021 г., въпреки че цените на суровините и материалите за пътни ремонти са поскъпнали двойно.

Очаква се през есента да започне проект за изграждане на нови над 23 км канализационна мрежа в кварталите.

Футболният отбор на Банкя е може би единственият, който си няма игрище, отбеляза още Марков. Още преди 2000 г., заради реституция е разрушен прекрасен спортен комплекс с леглова база и тренировъчни терени. След 2007 г. са започнали процедури по отчуждаване и вече има 22 дка общинска собственост, които могат да бъдат предназначени за спорт.

На 31 май т.г. изтича срокът, в който се приемат кандидатури за получаване на концесия на реставрираната Централна баня, допълни кметът.

Повечето събития от културния календар на Банкя са на открито, със свободен достъп. След пандемията хората са зажаднели и очакват нови инициативи и мероприятия, каза пред Радио София Александра Александрова, зам.-кмет по култура и образование в района.

През предстоящия летен сезон ще се проведат много и интересни събития от културния календар, увери Александрова и даде конкретни примери.

Разговорите в мобилното студио води Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В новия роман на Радослав Бимбалов "Ти, подобие мое", разказвачът на историята е Бог

"Ти, подобие мое" е новият роман на Радослав Бимбалов, за който той разказа в предаването "Радиокафе". Книгата излезе преди дни, а нейното представяне пред широката публика ще бъде на 25 септември в "Топлоцентрала". "Входът е свободен, голяма зала, ще има място за всеки, който прояви интерес. Ще присъства и Мари Врина Николов, която е..

публикувано на 19.09.24 в 15:46

Образование и практика

Икономическият и социален съвет (ИСС) препоръча мерки за пренастройване на образованието към приложимост на знанията. В България се откриват образователни неравенства, които се дължат, както на неравенства на доходите, така и на други фактори – етническата принадлежност и социално-икономическото равнище на семействата на обучаваните. Това са..

публикувано на 19.09.24 в 15:35

В поредица от изложби ще бъдат представени уникалните творби на Живко Седларски

Мода, която не се облича, но те вдъхновява. Изящни рокли, но не от дантела или коприна, а от метал. Скулптурите на Живко Седларски   са притежание на музеи, галерии и частни колекции на 3 континента, печелейки му прозвището  "Рицарят на стоманените дами" . Преди дни българският творец, който от години живее във Франция, пристигна у нас, за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44
Магдалена Ралчева

Отбелязваме 105 години от рождението на Николай Хайтов с филма "Сватба"

Магдалена Ралчева е режисьор на филма “Сватба“, позната е й като режисьор на филмите “Още нещо за любовта“ и “12 а“. При гостуването й в предаването „Добър вечер, София“ представихме филма “Сватба“, по разказа на Николай Хайтов (“Диви разкази“), с който България отбелязва 105 години от рождението на писателя. „Избрах този разказ по..

публикувано на 19.09.24 в 13:10

Само за един сезон "Отблизо" отбеляза 50 представления на голяма сцена

Започва новият театрален сезон. Любовта към театъра подтиква двама любими актьори - Луиза Григорова и Александър Сано, да създадат продуцентската компания „Break a leg“. „Много обичаме да играем и не искаме да се ограничаваме само в киното. Видяхме, че след като можем да организираме и създаваме успешни филмови и телевизионни проекти, със..

публикувано на 19.09.24 в 11:52

Анджели и ангелите вече са на една година

"Анджелѝ и ангелите" са Ангелина Сапаревска - вокал и тромпет, Момчил Сапаревски (брат на Ангелина) - барабани, Яна Миладинова - бас и Божидар Авджиев - пиано. Младите музиканти свирят джаз заедно от есента на 2023 година и скоро дори са отпразнували своята една годинка с торта. " Най-интересното за нашата група е, че сме много много млади и че..

публикувано на 19.09.24 в 11:49

Проф.Пламен Марков поставя Мрожек за 80-тата годишнина на Младежкия театър

За Младежки театър „Николай Бинев“ предстои един много специален сезон, защото тази година театъра навършва 80 години. През месец септември театърът представя три премиери. „Чарли в открито море“ е спектакъл, който обръща поглед към творчеството на един от най-влиятелните, впечатляващи, вълнуващи и разпознаваеми автори от Източна Европа –..

публикувано на 19.09.24 в 11:04