Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирилицата – в ъгъла за сметка на латинските букви

2
Снимка: БГНЕС
„За мен е дълбоко непонятно как нашествието на латиницата ни оставя съвършено безразлични и как кирилицата започва да губи ден след ден позициите си като българска азбука“. Това казва проф. Огнян Герджиков по повод публикация в столичен всекидневник със заглавие "Празничен „Парад на буквите“ в София на 24 май“. Казва, че около 24 май всяка година "се бием в гърдите", че сме дали кирилицата на 250 млн., души по света.

"С всяка изминала година, ние все повече я слагаме в ъгъла за сметка на латинските букви. Тръгнете по улиците на София, влезте в магазина, ако искате в хотели, в СПА центрове и ще видите изписано на английски, на латиница. Защо? Питам защо? Ние се гордеем с кирилицата, а все по-малко я използваме. Това е нещо, което ме вади от равновесие и все по-разпространено става това безобразие", каза в студиото на Радио София проф. Огнян Герджиков.

Той добави, че в Търговския закон има норма, която гласи, че регистриращите фирма, трябва задължително да го направят на български език, но може и на чужд език.

"Това нещо все повече не се спазва", казва професорът и добавя, че преди няколко години от БСП са имали намерение да внесат законопроект за българския език, но това така и не се е случило. И у нас продължава да няма закон за българския език.

"Имат ли мозъчни клетки, тези хора, които изписват на латиница български думи? Това хем за българите е затруднение, за чужденците – непонятно. Фирма "Златна рибка" изписано на латиница. Тая златна рибка на кого говори на латиница, че е златна?"

Трябва да има стандарти по отношение на говореното и писането на български език, каза проф. Герджиков. Направило му е впечатление и че все по-често с главни букви се изписват съществителните.

В момента проф. Огнян Герджиков подготвя Енциклопедичен речник на частното право.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Кметът на Елин Пелин: Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян"

Пожарът в близост до село Нови хан е "почти овладян". Това каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Той обясни, че няма опасност за хората. И посочи, че наред с двете пожарни, много доброволци са се отзовали на призива за помощ. "Има над 150 доброволеца на терен. За жалост обаче, пожарът е на много голямо пространство и вятърът като го..

публикувано на 23.08.24 в 18:08
Михаил Вешим

Какво казва сатиричната журналистика и на какво се смее?

Наскоро беше свален сатиричен сайт, който иронизира част от политическия елит. Това е отправна точка, която повдига въпросите за важността и ролята на сатиричната журналистика, какво казва и на какво се смее, какви образи използва и как се различава от преди и сега в чувството си на хумор? По темата говори българският писател Михаил Вешим...

публикувано на 23.08.24 в 17:21
Скрийншот от видео на пожара близо до Нови хан

Пожар гори във вилна зона "Побит камък" в близост до с. Нови хан

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 17:06

"Българската политическа почва" - втора книга от политолога Димитър Ганев

„Българската политическа почва - пластове на националната политическа култура“ е втората книга на политолога и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Димитър Ганев. В нея той търси корените и историческите фактори, които обуславят посоката на развитие на политическите процеси у нас от Освобождението до днес? „Всяка една..

публикувано на 23.08.24 в 16:29

Прочит на политическата ситуация от седмицата

Каква беше политическата ситуация през изминалата седмица, коментар направи адв. Николай Хаджигенов. Той заяви, че: "Политическата ситуация не е изненада, а е следствие на действията, или бездействията на купища пишман политици, които смятат, че сутрин слънцето изгрява заради тях, без дори да имат ясната представа, че то всъщност изгрява..

публикувано на 23.08.24 в 16:03

Закон за криптоактивите ще регулира търговията в България

Министерството на финансите е изготвило проект на Закон за пазарите на криптоактиви, с който да се уреди търговията с този тип инструменти. Инициативата идва в отговор на влизащия тази година в сила европейски Регламент за пазарите на криптоактиви (MiCa), който България трябва да транспонира. Той на практика ще положи основите на крипто регулациите..

публикувано на 23.08.24 в 15:40

Изкуството на Георги Янков "Срещу времето"

До 4 септември 2024 г. можете да видите изложбата на Георги Янков „Срещу времето“ в ONE Gallery. Времето е основен аспект на нашето съществуване и неизменен спътник в живота ни, казват организаторите. Пред Радио София художникът Георги Янков, който е и ректор на Националната художествена академия сподели, че именно времето е това, което..

публикувано на 23.08.24 в 14:56