Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Пъневска от БНР Радио София – "подкаст" победителят на Web Report

4
Снимка: Булфото

Елена Пъневска от БНР Радио София е големият победител в категория "подкаст" в петото издание за чиста журналистика Web Report с "Канабис и какво трябва да знаем".

Елена е на 25 години, а от две години е част от екипа на Радио София.

В материала си "Канабис и какво трябва да знаем", Елена стига до лични истории за лечение със CBD и THC, свързва се с учени и политици у нас и по света, за да покаже различните и актуални днес мнения и доказателства.

Всичките й 9 интервюта по темата бяха излъчени в "Късното шоу" на Радио София и в обобщения подкаст.

За своето първо място в конкурса Елена Пъневска коментира: "Честта да вземеш награда за чиста журналистика е голяма. И все си мисля, че чистата журналистика вирее там, където има свобода. Това е и причината, поради която всеки номиниран трябва да оценява и да благодари на екипа, с който работи".

В категорията "Фоторепортаж" - първа награда спечели Румен Сарандев от БНР Радио Варна с работата си по "Сагата "Вера СУ" или един месец от живота на фоторепортера".

Българското национално радио влезе в битка за наградите и в още две категории.

В Технологии и иновации за приза се бореше Виктор Бистрев с: Метавселена? Какво е Metaverse?

Елеонора Тропанкова и Кристиян Юлзари пък бяха бяха конкуренция на Елена Пъневска в категория "подкаст" с: Недокументираните: Когато за държавата ти си никой.

През 2022 г. Dir.bg, българският интернет портал, създаващ конкурса, събра 130 автора и 367 материала, разпределени в 6 основни категории и 3 жанрове.

Идеята на конкурса е да се даде още една трибуна на високите журналистически стандарти, яркия личен стил и творчеството със сърце.

Във време на дезинформация и фалшиви новини, чистата журналистика има нужда да бъде отличавана и разпознавана. Независимо дали медията е голяма или малка, национална или регионална, дали става дума за независими журналисти или именити репортери – у нас има изключително добри доказателства за професионализъм и журито на Web report ги отличи.

Ето и останалите победители в отделните категории:

Общество

Виктория Бояджиева, NOVA: Как работи схемата за фалшиви сертификати, разкрита от NOVA (видео)

Икономика

Георги Ангелов, OFFNews: Санкции ли? Близки на Путин под санкции купуват и продават къщи в Созопол

Технологии и иновации

Георги Караманев, Karamanev.me: Какво знаят за теб „Гугъл“ и „Фейсбук“? И защо това има значение?

Култура и изкуство

Райко Байчев, Actualno.com: Смъртта и виолончелото

Спорт

Димитър Тасев, bTV: bTV Репортерите: Допинг в дълбоките води

Истински истории

Стоян Нешев, NOVA: Дядо Боже - затворникът с най-дълъг престой в Софийския затвор

Видеорепортаж

Радиана Божикова, bTV: bTV Репортерите: Последните клетвени девици на Албания

Млад автор

Мария Христова, Sccolmedia.com: Войната в Украйна и новата реалност - за всички на

Награда на журито за журналистическо майсторство

Мария Цънцарова, bTV: За кои депутати ваксините са “експериментална течност”, а всъщност за имунизирани

Награда на журито "Гореща точка Украйна"

Александър Марков, БНТ

Всички материали могат да бъдат намерени на страницата на конкурса.

Вижте и церемонията по награждаването!



Снимки: Булфото

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В звуковото оформление се включва и правнука на Цветан Ангелов - както и трябва да бъде, като става дума за..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето, където години наред съжителстват "противници" като Вазов и кръга "Мисъл". Кои са останалите известни..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51
Балканската диета есен

Балканската диета

Сезонната храна и Балканската диета с д-р Райна Стоянова: "Тя е много близка до Средиземноморската, която за поредна година е обявена за диета на годината. Няма вредна храна, има вредни количества. Най-важен е балансът и да се редуцират до минимум вредните навици." Още за съставките на Балканската диета и особеностите при прилагането ѝ - в звуковия..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Действията на всеки от нас имат значение

Годишни награди за биоразнообразие и Природа фест - Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие" с подробностите: "Стартът на Феста е в 10:30. Продължава до 17:30, от 18 са Наградите. Успяхме за втора поредна година. Предвидили сме много забавления. Идеята е екологичните организации да се представят с характерните им дейности. Действията на всеки..

публикувано на 05.10.24 в 10:26

Създателки и съзидателки

Мария Алкалай за тура, посветен на жените в София, който Сдружение "Възможности без граници" предвижда тази неделя: "Колко паметника има в града, посветени на жени? Нито един, а има жени със сериозен принос в науката, образованието, но за тях не се говори. Отделяме време и внимание на историите на значими жени, които са променили жени. Няма да издам..

публикувано на 05.10.24 в 10:45