Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Приказка ли? Ядливата къщичка на Хензел и Гретел скоро ще е релност

Снимка: Facebook

Мечтали ли ли сте някога за джинджифилова къщичка като тази, на която попадат Хензел и Гретел?
В близко бъдеще ядливите къщи вече няма да се срещат само в приказките благодарение на японски учени, предаде Асошиейтед прес.
Двама изследователи от Токийския университет - Кота Мачида и Юя Сакаи, са разработили технология за превръщане на хранителни отпадъци в потенциално годен за консумация "цимент", подходящ за използване в строителството.
Това е първият в света процес за производство на цимент изцяло от хранителни отпадъци, които са сериозен проблем както в Япония, така и по света. Изследователите казват, че якостта на опъване или огъване на техния продукт е почти четири пъти по-голяма от тази на обикновения бетон.
Мачида и Сакаи допълват, че се надяват да помогнат за намаляване на глобалното затопляне, облекчавайки проблемите, свързани със заровените в сметищата хранителните отпадъци, които отделят метан в процеса на гниене.
Сакаи разработва технологията, докато изследва устойчиви материали, които могат да заменят бетона на циментова основа. Производството на цимент съставлява 8 процента от световните емисии на въглероден диоксид, според "Чатъм Хаус".
Първоначално специалистът разработва метод за производство на бетон чрез подлагане на пулверизирани дървесни частици на топлинно компресиране. Тристепенният процес на сушене, пулверизиране и компресиране се извършва с помощта на обикновени миксери и компресори, които според изследователите могат да бъдат закупени от Амазон.
Впоследствие Юя Сакаи и неговият студент Кота Мачида решават да изпробват същото с хранителни отпадъци.
При предишни опити за производство на цимент от хранителни отпадъци се е налагало смесването им с пластмаси, за да може материалите да се слепят.
След месеци на неуспехи те разбират, че могат да накарат цимента да се свърже, като регулират използваните температура и налягане.
"Най-голямото предизвикателство беше, че всеки тип хранителен отпадък изисква различни нива на налягане", казва Сакаи.
Други експерименти за използването на хранителни отпадъци в строителството се фокусират главно върху употребата на утайка от кафе или пепел от биологични отпадъци като пълнители в обикновен бетон.
Сакаи и Мачида твърдят, че успешно са направили цимент, използвайки чаени листа, кори от портокали, обелки от лук, утайка от кафе, китайско зеле и дори остатъци от кутия за обяд.
Те са коригирали вкусовете с различни подправки и са установили, че цветовете, ароматът и вкуса на цимента могат да бъдат доста привлекателни. За да може да консумира материала, човек трябва да го натроши на парчета и да го свари, обяснява Сакаи.
За да стане водоустойчив и да се предпази от изяждане от гризачи и други вредители, циментът може да бъде покрит с японски лак.
Циментът от хранителни отпадъци може да се използва многократно и е биоразградим, така че може да бъде заровен, когато вече не е необходим.
"Крайната ни цел е този цимент да замени пластмасовите и циментовите продукти, които имат по-лошо въздействие върху околната среда", казва Мачида.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

60% от възрастните и една трета от децата ще бъдат с наднормено тегло до 2050 г.

Близо 60% от възрастните и една трета от децата в света ще бъдат с наднормено тегло или затлъстяване до 2050 г., ако правителствата не вземат мерки, показват данните на ново мащабно проучване. В изследването, публикувано в медицинското списание Lancet, са използвани данни от 204 държави, за да се очертае мрачната картина на едно от най-големите..

публикувано на 04.03.25 в 08:38

Приемът на високи дози витамин D може да намали костната плътност

Според клинично проучване в Канада, приемането на високи дози витамин D е безполезно и дори може да намали костната плътност. 3-годишното проучване е проведено върху 311 здрави възрастни на възраст от 55 до 70 години. Канадското проучване се фокусира върху необходимостта от добавяне на витамин D по отношение на костната плътност и здравината на..

публикувано на 03.03.25 в 17:57

Въвеждат стандарти за безопасно ниво на звука при видео игри

Първият световен стандарт за безопасно слушане по време на видео игри беше обявен във връзка с Деня на сл уха, който отбелязваме днес.  Целта на стандарта е да намали риска от загуба на слуха при геймърите. Той беше обявен съвместно от Световната здравна организация и от Международния съюз по далекосъобщения. Досега нямаше нито препоръки, нито стандарти..

публикувано на 03.03.25 в 14:31
Шон Бейкър с четирите награди

Филмът "Анора" взе 5 "Оскар"-а

Черната комедия "Анора" грабна общо 5 статуетки церемонията по раздаването на 97-те награди "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство - за най-добър филм, най-добра актриса за Майки Мадисън, най-добър режисьор за Шон Бейкър , за оригинален сценарий и монтаж. Номинациите му бяха 6. Филмът разказва историята на една съвременна..

публикувано на 03.03.25 в 08:25

Научна експедиция откри най-голямото подземно термално езеро в света

Чешки научен екип откри най-голямото подземно термално езеро в света , съобщава чешката обществена телевизия. То се намира в Южна Албания , в района Вромонер , близо до границата с Гърция . Езерото Неурон (Neuron) е уникално в света . То е с дължина 138 метра, ширина 42 метра и обиколка 345 метра , като побира 8335 кубически метра..

публикувано на 07.02.25 в 11:08

Мухълът - тихият убиец

“Тихият убиец” така наричат мухъла и има защо. Спорите на мухъла се появяват обикновено през зимата. Може да се появи не само по стените на стаите, но и в банята. Повод за появата му е прекомерната влага и умерена температура. Ако по стените на стаята има мухъл, то най-често е в т.нар. топлинни мостове, т.е. точки, където сградата е недостатъчно..

публикувано на 17.01.25 в 10:54
Морковите са цветни и полезни

Морковът - колкото цветен, толкова и полезен

Морковите, без които съвременната кухня не може, са култивирани за първи път в Централна Азия преди пет хиляди години. Родината на зеленчука е днешен Афганистан. Отгледани от холандски ботаници през XVII в., оранжевите моркови в крайна сметка се разпространяват по целия свят и стават неизменна част от съвременната трапеза. Историята на появата на..

публикувано на 13.01.25 в 12:23