Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Донков: "Нирвана" може да се определи с една дума – изведнъж

Снимка: viafest.org

На 6 и 7 юни пиесата "Нирвана" от Константин Илиев ще бъде представена на сцената на Варненския куклен театър от артистите Деян Донков и Радина Кърджилова. Написана през 1982г. "Нирвана" и до днес се смята за една от най-хубавите български пиеси. Тя е изградена върху документален материал за отношенията между Пейо Яворов и съпругата му Лора Каравелова.

Спектакълът е отличен с 4 награди на Националния фестивал на малките театрални форми за най-добра режисура на Стилян Петров и за най-добра женска и мъжка роля на Радина Кърджилова и Деян Донков. Повече подробности за пиесата разказа пред Радио София Деян Донков.

По думите му, с Кърджилова за пръв път са играли заедно в пиесата "Любовникът" в Народния театър "Иван Вазов".

"Все по-добре се стиковат нещата, все по-добре се случват между нас и това е много вълнуващо, защото се получават неща, които са отвъд видимото. А мен винаги това ме е занимавало и затова се занимавам с тази професия , защото се считам не само за актьор, а до голяма степен изследовател и човек, който обича да експериментира с видимото и невидимото", сподели Донков.


"Стилян беше изнамерил някакви неща, които никой не знаеше и никой не знае, защото те са били засекретени много документи и много интересни неща. И той много фино ни въведе във вътрешния живот на тези персонажи, и ние достигнахме до нещо според мен, което и самият аз не съм достигал, тъй като почувствах изключителна отговорност към тази пиеса", каза артистът.

Той допълни, че със Стилян са успели да влязат в онова, което е закодирано в стихотворението "Нирвана" в душите на тези хора.

"В музея на Яворов изкарахме цял един ден, там много ни разказваха за всичко и държах в ръцете си пистолета, истинският, с който той се е прострелял", сподели Донков и допълни, че също така е държал възглавницата, на която все-още е кръвта на Яворов.

"Обичам да изследвам. А когато не изхождам от себе си а изследвам дадения персонаж тогава откривам детайли, начин на поведение, жестове, ценностна система, което трябва да приложа върху себе си. Да се изчистиш като бяло платно и след което да се обагряш сам себе си с недостатъците, качествата и пороците на този друг човек, когото ще пресъздаваш", коментира Донков.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59