Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните истории на 10 жени, направили аборти в България

“Ембриони“ е документална пиеса на Йордан Славейков

3
Снимка: Архив
"Ембриони" е документален текст за театър, който се състои от десет истории на жени, избрали да направят аборт. Премиерата на спектакъла е на 29 юни, 19:00 ч. на независимата сцена на I AM Studio.

"Темата за абортите е важна за мен отдавна. Майка ми е отказала да ме абортира, нищо че е имала вече две по-големи деца, въпреки че всички са я съветвали да абортира. Заради нейния отказ да ме махне, аз съм тук сега. Оказва се, че жените не разказват за преживените от тях аборти не от срам или страх, а защото не са питани", споделя Йордан Славейков.

В "Ембриони" присъстват и мъжки гледни точки. Като според режисьора мъжете не желаят, да разговарят на тази тема, затварят се в себе си и той е срещнал огромна трудност да извади някаква информация от тях по тази тема.

"Техните отговори обобщено са – "не, не бива жената да прави аборт, освен ако аз не позволя", "ако е по медицински причини може", "не, не е редно да прави", добавя Йордан.

Йордан Славейков е театрален режисьор и драматург на свободна практика. Има номинация за "Икар" 2007 категория "Дебют" за дипломния му спектакъл "Оскар и розовата дама" от Е.Е.Шмит. През 2011 получава и номинация “Аскеер” в категория "Съвременна българска драматургия" за пиесата "Паякът".

В постановката му участие взима Августина-Калина Петкова, която е актриса в Младежки театър “Николай Бинев”, участва в постановки на театъра, както и в независими театрални проекти, свири на китара, пее, занимава се с дублаж.

"Ембриони" е първият им взаимен проект, подкрепен от Национален фонд "Култура".

Какви са причините една жена да направи аборт? Какво мислят мъжете за абортите? Защо България е страната в ЕС с най-много аборти на глава от населението? Отговорите на тези и други въпроси, може да намерите на сцена на I AM Studio на 29 юни от 19:00 ч.
По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента. "Разликата е много малка. Ще отнеме..

публикувано на 13.09.24 в 15:36

Булгакон 2024 ще се проведе в София

Булгакон 2024 е Национален фестивал на феновете на фантастиката. Това е 25-о издание фестивала, а клубът отбелязва 50 години от създаването си. Гост в предаването "Радиокафе" беше Жоро Пенчев, основен двигател на събитието. Той е дългогодишен журналист в областта на фантастичния жанр, след основателите е на списанието за фентъзи, фантастика и..

публикувано на 13.09.24 в 14:36

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал освобождаваме софийския център за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:54

New Kids from the Block - фестивал с млади артисти

На 17 септември фестивалът New Kids from the Block ще отбележи Деня на София с две събития. На сцената на ул. "Алабин" 39 първо излиза "Яница Станчева квартет" (Яница Станчева – вокал, Вилизар Гичев – китара, Самуил Даскалов – бас, Андрей Велков – барабани). Празничната програма продължава със спектакъла "Вода" на пътуващ театър "Скрин". "Вода"..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Race for the Cure в борба с рака на гърдата

Race for the Cure е най-голямото благотворително спортно събитие в Европа в подкрепа на женското здраве. То помага на организациите и болниците за рак на гърдата да събират средства и да повишават осведомеността за това заболяване. С 500 000 новодиагностицирани и 125 000 души, които умират от рак на гърдата в Европа всяка година, тези средства са..

публикувано на 13.09.24 в 09:58