Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лакрицът – сладост в кулинарията

Снимка: Радио София

Здравословно сладко, или как се употребява в кулинарията растението женско биле, от което се добива "лакриц". Коренът от женско биле известен в различни краища на България като "сладник" или "сладък корен" е билка, която се използва от няколко хилядолетия и има много ползи свързани със здравето и консумацията. Повече подробности по темата разказа Емилия Николова, маркетинг експерт.

"Освен успокояващия ефект върху храносмилателната система и стомаха, за което се използва и до ден днешен, коренът от женско биле помага и при някои кожни заболявания, алергии, екземи, дори псориазис. За това е прилаган по различен начин през годините от различни общества по света", отбеляза Николова.

Танини, аминокиселини, витамин Ц и захари са веществата срещащи се в билката, но основната й съставка е глициризинът, който е много сладко биологично активно вещество. Оттам идва и специфичната сладост на корена, който може да бъде до 50 пъти по-сладък от бялата захар в зависимост от района, в който се произвежда. Най-висококачествената продукция от корен от женско биле се произвежда в Афганистан, Казахстан, Иран и Грузия.

Николова сподели, че в древността фараоните са пиели напитки от този корен а във Великобритания, в средата на 18-ти век за първи път решават да смесят екстракт от корен от женско биле с обикновена захар, като получават това, което днес познаваме като "лакриц". Той е и най-популярната съставка при сладкарите за създаването на различни рецепти.

"Консистенцията на лакрица е дъвчаща, той не може да се разтвори в кафето като захар. И от тази гледна точка може да се комбинира отлично като вкус, тъй като кафето особено, ако е малко по-горчиво и ароматно балансът става изключително приятен, но не може да се използва по линия на заместител на захарта", посочи Николова. Тя допълни, че лакрица в сладкарството е претърпял огромно развитие, като има дори т. нар. "гурме лакриц", което включва билката в състава на ликьори, шоколад и др.

Относно здравословните ползи, Николова каза, че не е препоръчителна употребата му от хора с високо кръвно налягане, ако те го консумират по повече от 50 гр. дневно в рамките на повече от две седмици, което е голямо количество и добави:

"Той основно е полезен, вкусен и интересен".

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ако вниманието и умът на детето са привлечени от нещо друго интересно, то ще остави телефона

Рубен Лазарев: Интерпретирайки, детето развива критично мислене

Лятната ваканция е за учениците, но не и за техните телефони. Взирането в екрана и скролването са още по-интензивни при младите хора. За съжаление, телефонът за много подрастващи се е превърнал в своеобразен лидер и ние, възрастните трябва да контролираме в някаква степен информацията, която детето приема с такова устройство - първо,..

публикувано на 03.07.25 в 17:31

С второто си издание фестивалът "Девет слона" става международен

В рамките на десет дни - от 10 до 20 юли, фестивалът за изкуство в града "Девет слона" ще предложи програма от събития от различни сфери на изкуството, всяко от които ще се вписва в сложния и противоречив пейзаж на съвременния град. Във второто издание фестивала е и продължението на един фантастичен разговор между жители и артисти, поети,..

публикувано на 03.07.25 в 16:41
Снимки: insait.ai

INSAIT праща специализанти в легендарна лаборатория на Масачузетския технологичен институт

Институтът по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет стартира съвместна програма с Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) към Масачузетския технологичен институт (MIT CSAIL). Началото беше поставено на официална церемония в София Тех Парк. MIT е №1 в света по..

публикувано на 03.07.25 в 15:50
Д-р Ивайло Лазов е сериозно разтревожен

Графикът на пернишкото АГ-отделение е до 8 юли, без кадри ще бъде затворено

АГ-отделението в пернишката МБАЛ "Рахила Ангелова" е пред затваряне заради липса на достатъчно кадри. Командированите от София акушерки този месец са в отпуск и не се знае дали ще се върнат. Директорът на болницата е подал оставка, но проблемът не може да реши който и да застане на този пост, коментира пред БНР-Радио София  д-р Ивайло..

публикувано на 03.07.25 в 15:18
Христо Велев

Cairos AI - българската иновация, която превръща текстови команди в готови за използване 3D анимации

Cairos AI – българският инструмент, който превръща текстови команди в готови за използване 3D анимации чрез интегриращ разговорен AI, богат motion library и AI-синтез представи в ефирана Радио София Христо Велев , основател на компанията за визуални ефекти Bоttleship. Cairos.ai е уеб базирана платформа за автоматично анимиране на 3D аватари, като..

публикувано на 03.07.25 в 13:18
Ясен Атанасов, Димитър Кенаров, Иван Димитров

Посланията на поезията и музиката за глобалните човешки проблеми

Поети, хора на словото - Ясен Атанасов, Димитър Кенаров, Иван Димитров, гостуваха в предаването “Радиокафе“ в разговор за поезията между кориците на антологията “София Поетики“, събирана в последните 20 години, откакто съществува и едноименния фестивал и ролята на изкуството като платформа за споделяне на социални и политически..

публикувано на 03.07.25 в 13:12
Проф. Амелия Личева с новата си стихосбирка

В "Крепости срещу страха" проф. Амелия Личева изследва формите на страха

Какви са различните форми на страха? - проф. Амелия Личева изследва темата чрез поезия в новата си книгата "Крепости срещу страха". Книгата "Крепости срещу страха" е тематична, концептуална, опитва се да изследва различните форми на страх: личния, екзистенциалния, а също и страховете, породени от времето, в което живеем. Страхове, свързани с..

публикувано на 03.07.25 в 10:19