Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лакрицът – сладост в кулинарията

Снимка: Радио София

Здравословно сладко, или как се употребява в кулинарията растението женско биле, от което се добива "лакриц". Коренът от женско биле известен в различни краища на България като "сладник" или "сладък корен" е билка, която се използва от няколко хилядолетия и има много ползи свързани със здравето и консумацията. Повече подробности по темата разказа Емилия Николова, маркетинг експерт.

"Освен успокояващия ефект върху храносмилателната система и стомаха, за което се използва и до ден днешен, коренът от женско биле помага и при някои кожни заболявания, алергии, екземи, дори псориазис. За това е прилаган по различен начин през годините от различни общества по света", отбеляза Николова.

Танини, аминокиселини, витамин Ц и захари са веществата срещащи се в билката, но основната й съставка е глициризинът, който е много сладко биологично активно вещество. Оттам идва и специфичната сладост на корена, който може да бъде до 50 пъти по-сладък от бялата захар в зависимост от района, в който се произвежда. Най-висококачествената продукция от корен от женско биле се произвежда в Афганистан, Казахстан, Иран и Грузия.

Николова сподели, че в древността фараоните са пиели напитки от този корен а във Великобритания, в средата на 18-ти век за първи път решават да смесят екстракт от корен от женско биле с обикновена захар, като получават това, което днес познаваме като "лакриц". Той е и най-популярната съставка при сладкарите за създаването на различни рецепти.

"Консистенцията на лакрица е дъвчаща, той не може да се разтвори в кафето като захар. И от тази гледна точка може да се комбинира отлично като вкус, тъй като кафето особено, ако е малко по-горчиво и ароматно балансът става изключително приятен, но не може да се използва по линия на заместител на захарта", посочи Николова. Тя допълни, че лакрица в сладкарството е претърпял огромно развитие, като има дори т. нар. "гурме лакриц", което включва билката в състава на ликьори, шоколад и др.

Относно здравословните ползи, Николова каза, че не е препоръчителна употребата му от хора с високо кръвно налягане, ако те го консумират по повече от 50 гр. дневно в рамките на повече от две седмици, което е голямо количество и добави:

"Той основно е полезен, вкусен и интересен".

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Едва 15% от незрящите в трудоспособна възраст у нас имат работа

На 15 октомври отбелязваме Международния ден на белия бастун. По този повод Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928“, в район "Средец“, организира пресконференция в БТА от 10.00 ч., посветена на трудовата реализация на хората със зрителни увреждания. Фокусът тази година е върху възможностите за професионална реализация на незрящите..

публикувано на 15.10.25 в 07:49

Остава облачно, с температура в София около 15°

През следващото денонощие над по-голямата част от страната облачността ще остане значителна и на отделни места в Източна България и планините ще има валежи, по-значителни в Родопската област. Ще духа слаб северозападен, в Източна България североизточен вятър, съобщиха от НИМХ. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София – около 7°,..

публикувано на 15.10.25 в 06:35

"Форум", 14.10.25: Кризата с боклука - назрява ли проблем и в други столични райони?

Във вторник темите от деня в предаването "Форум“ коментира доц. Светослав Живков - историк и част от екипа на "Синя София". Заедно с водещия Константин Лавсов, се спряха на следните теми: - Кризата с боклука в столицата продължава - Работата на кмета Васил Терзиев и на Столичния общински съвет - Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в..

публикувано на 14.10.25 в 19:41

Изкуственият интелект вече оказва реално въздействие върху трудовия пазар

Изкуственият интелект вече оказва реално въздействие върху трудовия пазар и променя начина, по който хората работят, учат и се преквалифицират. Той създава нова ера на кариерния преход, която поставя хората пред безпрецедентно предизвикателство - да се адаптират по-бързо, отколкото технологиите се развиват. Ново проучване на една от..

публикувано на 14.10.25 в 17:55

Проф. Симеон Стоянов: Едно от големите предизвикателства пред "умните градове" е събирането на данни

Тази вечер (14 октовмри), от 18.30 часа, в зала "Джон Атанасов“ на София Тех Парк ще се проведе шестото издание на Tech Park Talks, този път на тема Smart Cities: The Future of Us – Where Technology Meets Humanity ("Умни градове: Нашето бъдеще – където технологиите срещат човечността“). Събитието се организира от София Тех Парк, в партньорство с..

публикувано на 14.10.25 в 16:43
Димитър Кенаров

Димитър Кенаров с нова поетична книга "Разораните градини на любовта"

Литературни пътешествия ни срещат и събират с Димитър Кенаров и неговата поетична книга “Разораните градини на любовта“. Той дълго мисли върху заглавието, консултира се и с приятели. “Градината е един много класически топус в поезията, изобщо в литературата и културата, ако тръгнем от райската градина насам. Всъщност реших, че..

публикувано на 14.10.25 в 16:03

Симулационна работилница за студенти за устойчиви и зелени модели на поведение

Работилница за студенти, на която да представят своите иновативни и най-вече устойчиви решения за града, а и света, в който живеем, се проведе днес в Стопанския факултет на Софийския университет. Събитието е част от проект на фондация "Каузи“ насочен именно към намаляването на въглеродния ни отпечатък, следването на екологични практики и активно..

публикувано на 14.10.25 в 15:47