Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Атанас Георгиев: Вниманието на Европа е все по-фокусирано върху енергетиката

През последната година вниманието е все по-фокусирано върху енергетиката. Причините са геополитически, цените на енергията и дейностите, които са все по-зависими от енергийните доставки, каза в студиото на Радио София деканът на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Атанас Георгиев.

„В момента сме в ключов момент за европейската енергетика и нашата национална в частност, тъй като Европа се опитва да премахне зависимостта от един водещ доставчик, който е имала през последните години – Русия. Това допълнително засилва желанието за декарбонизация, желанието за трансформацията на енергетиката. Амбициите са много високи, но през последните години не сме изменили в достатъчно голяма степен енергийния микс“, добави доц. Георгиев.

По думите му, въпреки че сме зависими от внос на нефт и на природен газ, в производството на електроенергия сме относително независими.

През изминалия уикенд се проведе и закриването на лятната школа на Европейската инвестиционна банка, съобщи деканът на Стопанския факултет.

„За две седмици там бяха четирима наши студенти, които се вляха в една група със студенти от 18 университета, водещи бизнес факултети. Това е гордост за нас, че сме един от 18-те избрани университета, с които ЕИБ си партнира за това обучение. Ние партнираме с тях от 2020 г.“.

Доц. Георгиев каза още, че в Софийския университет се възражда Института по право, икономика и интелектуална собственост. Той е създаден преди години с цел сътрудничество между Юридическия и Стопанския факултет.

„Предстои в следващите месеци да стартираме с реални дейности. Целта е да се обединят усилията на изследователи по темите, свързани с интелектуалната собственост, с комерсиализация на научни изследвания, за това да се намерят модели, по които университетът да се справя по-добре с това да комерсиализира научните си изследвания“, добави доц. д-р Атанас Георгиев.

Подробности можете да чуете в интервюто на Катя Василева с доц. д-р Атанас Георгиев.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангелина Бонева

Очаква се биомаркерната диагностика да се предвиди в бюджет-2025 на НЗОК

Сдружението за развитие на българското здравеопазване (СРБЗ) организира кампания за повишаване информираността за биомаркерите при диагностика на онкологичните заболявания. Тя цели да се обърне внимание, че единствено в нашата страна, тези изследвания не се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Организаторите биха искали..

публикувано на 22.08.24 в 17:25

В Кюстендилско глобяват за неправомерно ползвана питейна вода

В община Кюстендил вече се налагат глоби при ползване на питейна вода за напояване на градини в частни имоти. Това стана ясно по време на работна среща, свикана при областния управител Александър Пандурски по проблемите с водоподаването в региона. Санкцията при подобно нарушение започва от 50 лева. На този етап глобените, че поливат с питейна..

публикувано на 22.08.24 в 16:06

Ремонтират 30 входа на студентски общежития, половината от тях - в София

Университетите вече участват в програма с 200 млн. лв. за ремонтиране на студентските общежития и затварят свои блокове, за да може да има процедури и да се сключват договорите за ремонтите. Освен, че увеличи средствата по програмата, Министерският съвет удължи и нейното действие с една година - до края на 2027 г. Въпреки..

публикувано на 22.08.24 в 15:59
Юлиян Петров

Юлиян Петров: НВО след IV и след X клас имат статистически характер, излишно натоварват

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" направи анализ на предлаганото учебно време за предстоящата учебна 2024/2025 година. Експертите към профсъюза напомнят, че традиционното начало на учебната година е на 15 септември . И настояват при определяне продължителността на ваканциите да се отделят почивните дни и официалните празници, за..

публикувано на 22.08.24 в 14:58
Кадър от филма

Седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в Дома на киното

От 23 до 27 август, Домът на киното в София организира седмица за почит към приноса и таланта на Ален Делон в 7-то изкуство с панорама от емблематични негови филми. Такава селекция от негови филми излъчва и Българската национална телевизия. В програмата на тематичната седмица са подбрани заглавия от филмографията на Ален Делон, в които му партнират..

публикувано на 22.08.24 в 14:08

Изложба, вдъхновена от разговори на художници със затворници

Изложба, създадена след срещи на художници със затворници, ще бъде подредена в галерия "Доза" от 26 август до 14 септември.  Експозицията е озаглавена "Между обитатели (Изкуство от затвора)" и е курирана от Цветелина Анастасова, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Със свои творби в събитието участват Антония Колева-Нитра, Драгомир..

публикувано на 22.08.24 в 13:05

"681 причини" за посещение на културни и исторически обекти в страната

През месеците август и септември се провежда кампанията „681 причини“. Целта е да стимулира посещението на културни и исторически обекти в страната, каза пред Радио София Андрей Лилов от екипа на кампанията. „Имаме разкошно културно наследство, имаме разкошни места за посещение, но те не са посещавани, поне по начина, по който ни се иска на..

публикувано на 22.08.24 в 12:52