"Чувството на глад невинаги означава, че човек се нуждае от храна, тъй като то може да бъде не само физиологично, но и емоционално. Ако човек изпитва физиологичен глад има определени симптоми, например къркорене в стомаха. В случай на емоционален глад човек може да иска да яде, дори и да е сит", това обясни в интервю за Sputnik Маргарита Арзуманян, кандидат на медицинските науки, диетолог и гастроентеролог.
Тя посочи какви промени трябва да направим в менюто си, за да да не пълнеем от преяждане и да останем сити след хранене.
"Основното е да си набавите правилното съотношение между протеини, здравословни мазнини и фибри, за да останете сити за дълго време.
Ядките са добър източник на засищане,тъй като съдържат всичко това.
Зеленчуците съдържат едновременно фибри и вода, например краставици, маруля, зеле, домати и авокадо също улесняват засищането. Не трябва да изключвате животинските протеини от диетата си. Яйцата ви позволяват да останете достатъчно дълго време сити", съветва д-р Арзуманян.
По думите ѝ, необходимо е да се изключат продуктите, които стимулират апетита – силни подправки, солети, кисели краставички, сладкиши, шоколад, консерви и бързи храни.
Някои храни, увеличават апетита и след консумацията им може да огладнеем по-рано. Понякога, когато се почувстваме гладни си струва просто да пием вода, тъй като е лесно да се обърка жаждата с желание за ядене, каза още диетологът.
Източник: БГНЕС
За да не се отказваме бързо от планираното за започващата година, е важно да си поставим не само голямата цел, но и по-малките задачи, стъпките, които да ни доведат до нея. Това коментира пред БНР-Радио София Михаела Ангелова, психолог и семеен терапевт . "Слонът се яде на малки хапки" Иначе голямата цел може да ни уплаши,..
Равносметките, анализите и класациите за отминалата 2024 г. продължават във всички сфери. От платформата "Как се пише" за четвърта година ще проведат кампания и анкета, за да се видят кои - според българите, са думите на отминаващите 12 месеца. Началото е в понеделник, 6 януари, а две седмици по-късно – на 20 януари, ще бъдат обявени..
Подкастите станаха едни от най-предпочитаните медии за добиване на знания, за коментари, за дебати, за забавление. Те обаче имат стоя предистория и предпоставки за появата и развитието. В първото десетилетие на ХХI век много модерни станаха блоговете . Преди бума на социалните мрежи те бяха трибуна за споделяне на мнения, творчество и..
Светла, успешна и осъзната 2025 година , пожела пред БНР-Радио София футурологът доц. Мариана Тодорова от Института по философия и социология към БАН. И подчерта, че осъзнаването преминава през знанието, опитността, мъдростта, но и през емоционална интелигентност и емпатията. Тя коментира, че напоследък в обществото се поощрява..
Бюро “Творческа Европа” е финансовият инструмент на Европейската комисия, който подкрепя организации и професионалисти в областта на културния сектор . Бюрото има две направления - култура и медия . “Почти седем или осем са вече сферите, които подкрепя Бюро “Творческа Европа”-Култура. До момента имаме няколко активни програми . Една от..
Творчеството се използва в тесен смисъл на “ създаване на изкуство ”. Когато се спомене думата, хората си представят художници, писатели, музиканти . Когато аз говоря за творчество и творческо мислене, използвам думата като синоним на креативно и креативност . Това каза в предаването "Радиокафе" Виктор Минчев - копирайтър, създател на..
Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН вече близо месец показва изложбата "Живи човешки съкровища – България" в центъра на София, под купола на Ларгото. Експозицията представя вписаните в периода 2008-2024 г. 44 елемента на нематериално културно наследство. “В България от 2008 г. насам се изгражда тази национално..