Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Диетолог съветва:

Как да останем сити след хранене и да избегнем преяждането

Снимка: Ани Петрова

"Чувството на глад невинаги означава, че човек се нуждае от храна, тъй като то може да бъде не само физиологично, но и емоционално. Ако човек изпитва физиологичен глад има определени симптоми, например къркорене в стомаха. В случай на емоционален глад човек може да иска да яде, дори и да е сит", това обясни  в интервю за Sputnik Маргарита Арзуманян, кандидат на медицинските науки, диетолог и гастроентеролог.

Тя посочи какви промени трябва да направим в менюто си, за да да не пълнеем от преяждане и да останем сити след хранене.

"Основното е да си набавите правилното съотношение между протеини, здравословни мазнини и фибри, за да останете сити за дълго време.

 Ядките са добър източник на засищане,тъй като съдържат всичко това.

Зеленчуците съдържат едновременно фибри и вода, например краставици, маруля, зеле, домати и авокадо също улесняват засищането. Не трябва да изключвате животинските протеини от диетата си. Яйцата ви позволяват да останете достатъчно дълго време сити", съветва д-р Арзуманян.

По думите ѝ, необходимо е да се изключат продуктите, които стимулират апетита – силни подправки, солети, кисели краставички, сладкиши, шоколад, консерви и бързи храни.

Някои храни, увеличават апетита и след консумацията им може да огладнеем по-рано. Понякога, когато се почувстваме гладни си струва просто да пием вода, тъй като е лесно да се обърка жаждата с желание за ядене, каза още диетологът.

Източник: БГНЕС

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаела Ангелова

Психолог: Начертайте малките си стъпки до голямата цел и не зарязвайте хобито

За да не се отказваме бързо от планираното за започващата година, е важно да си поставим не само голямата цел, но и по-малките задачи, стъпките, които да ни доведат до нея. Това коментира пред БНР-Радио София Михаела Ангелова, психолог и семеен терапевт . "Слонът се яде на малки хапки" Иначе голямата цел може да ни уплаши,..

публикувано на 03.01.25 в 18:32

Изборът за българските "Думи на годината" започва на 6 януари

Равносметките, анализите и класациите за отминалата 2024 г. продължават във всички сфери. От платформата "Как се пише" за четвърта година ще проведат кампания и анкета, за да се видят кои - според българите, са думите на отминаващите 12 месеца. Началото е в понеделник, 6 януари, а две седмици по-късно – на 20 януари, ще бъдат обявени..

публикувано на 03.01.25 в 16:16
Александър Кръстев

Как да създадем подкаст? 5 съвета от Александър Кръстев

Подкастите станаха едни от най-предпочитаните медии за добиване на знания, за коментари, за дебати, за забавление. Те обаче имат стоя предистория и предпоставки за появата и развитието. В първото десетилетие на ХХI век много модерни станаха блоговете . Преди бума на социалните мрежи те бяха трибуна за споделяне на мнения, творчество и..

публикувано на 03.01.25 в 15:05
Доц. Мариана Тодорова

Доц. Мариана Тодорова: Технологиите правят мозъка мързелив, заради ИИ осъзнаваме какво значи да си човек

Светла, успешна и осъзната 2025 година , пожела пред БНР-Радио София футурологът доц. Мариана Тодорова от Института по философия и социология към БАН. И подчерта, че осъзнаването преминава през знанието, опитността, мъдростта, но и през емоционална интелигентност и емпатията. Тя коментира, че напоследък в обществото се поощрява..

публикувано на 03.01.25 в 13:16
Симеон Александър

Актуалните конкурси за 2025 г. на Бюро Творческа Европа Култура

Бюро “Творческа Европа” е финансовият инструмент на Европейската комисия, който подкрепя организации и професионалисти в областта на културния сектор .  Бюрото има две направления - култура и медия .   “Почти седем или осем са вече сферите, които подкрепя Бюро “Творческа Европа”-Култура. До момента имаме няколко активни програми . Една от..

публикувано на 03.01.25 в 12:48
Виктор Минчев

Как да използваме творчеството за професионално израстване

Творчеството се използва в тесен смисъл на “ създаване на изкуство ”. Когато се спомене думата, хората си представят художници, писатели, музиканти . Когато аз говоря за творчество и творческо мислене, използвам думата като синоним на креативно и креативност . Това каза в предаването "Радиокафе"  Виктор Минчев  - копирайтър, създател на..

публикувано на 03.01.25 в 11:42
Бистришките баби

Изложбата "Живи човешки съкровища" показва 44 елемента на нематериално културно наследство

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН вече близо месец показва изложбата "Живи човешки съкровища – България" в центъра на София, под купола на Ларгото. Експозицията представя вписаните в периода 2008-2024 г. 44 елемента на нематериално културно наследство. “В България от 2008 г. насам се изгражда тази национално..

публикувано на 03.01.25 в 09:25