Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация организира изложение за кандидат-студенти "Уча в чужбина"

както и трудова борса за безработни български жени и украински бежанци

Снимка: Радио София

В навечерието на учебната година фондация "Дарби" и "Зонта интернешънъл" организират изложение за кандидат-студенти "Уча в чужбина". Тази година то ще протече със срещи във Варна и София. Ще бъде проведена и Трудова борса за безработни български жени и украински бежанци. Бистра Илиева, директор на Ареа 05 Дистрикт и Зонта интернешънъл, както и управител на фондация "Дарби"  разказа повече подробности в ефира на Радио София.

Дейностите на фондация "Дарби" са свързани с информационни кампании като предстоящото образователно изложение. Илиева сподели, че за тези, които не могат да присъстват има онлайн сесия. И двете събития ще се проведат от 11:00 ч. до 17:00 ч., като паралелно ще протичат семинари, както и лични срещи с консултанти и представители на университети. Датата за София е 17 септември, а за Варна – 25 септември 2022 г.


По думите й, в момента хитова дестинация е Испания, като тази година много млади хора са заминали. "Има и програми на английски, има и комбинация от испански и английски, така че можем да им бъдем полезни. Тук ще бъде и Европейския университет, който ние представляваме в Барселона и ще могат да се запознаят и с него", отбеляза Илиева.

Тя сподели, че е много важно кандидат-студентите да знаят към коя област да се насочат, за да бъдат успешни при бъдещата си реализация като специалисти. Поради това от фондацията са разработили кариерни тестове, които вече 15 г. се използват от младежите. Регистрацията за изложението, както и входът са свободни, а всеки желаещ ще може да разговаря с различни консултанти. "Ние ще им покажем как да си направят портфолио, като съответно имаме подготовка и за това. Също и за езиковата компетентност, която е много важна, къде могат да я направят, ако нямат вече сертификат и най-вече кариерната ориентация, която те трябва да си направят, за да знаят какво да учат", добави Илиева.

Тя подчерта, че се извършват и финансови консултации с родителите, и че понякога се комбинира обучение в България и чужбина. Относно реализацията на безработните украински бежанци и млади жени на трудовия пазар, по статистически данни през април 2022 г. в бюрата по труда у нас са се регистрирали нови 18647 безработни лица. На 13.09 2022 г. отваря врати трудова борса, организирана от "Зонта Клуб София", който е част от по-мащабен проект.

"Ние получихме около 30 хил. евро за да подкрепим украинските бежанци в България и всеки един клуб правеше своите самостоятелни проекти. Така, че това е част от този проект", посочи Илиева и допълни, че освен посрещане, настаняване и изхранване на бежанците, други от клубовете са работили със съответните домове за настаняване, трети са провеждали обучения по български език, а "Зонта Клуб София" организират тази трудова борса. Тя призова всички бежанци да посетят борсата и да се запознаят с работодателите. За момента най-високо е търсенето от IT компании, хотелиери, търговски вериги и предприятия.

Илиева подчерта, че борсата се провежда в рамките на един ден и ако някой от регистрираните не успее да дойде, неговите данни ще бъдат предоставени на работодателите, както и обратното. Информация може да бъде намерена на фейсбук страницата на "Зонта Клуб София".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Адресите на любовта - Любовта на Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Заради целувки във филмите подозират актрисата за връзка с Апостол Карамитев Любимата актриса на поколения българи, Гинка Станчева, остава вярна на съпруга си Пейчо Пейчев повече от половин век. Запознават се във Велинград като гимназисти. Двамата са там на курорт и младежът изминава по 14 км всеки ден, за да види любимата си. Тя кандидатства..

публикувано на 12.10.24 в 14:00
Цветомира Векова

На корейски нещата звучат малко по-различни

Нобеловата награда за литература за 2024 г.  е на южнокорейската писателка Хан Канг за нейната интензивна поетична проза, която се възправя срещу историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот". Издавана у нас от „Ентусиаст“, в превод от Цветомира Векова: „Не се изненадах че е получила наградата, оценена е подобаващо...

публикувано на 12.10.24 в 11:56

Препоръчвам нещата, в които вярвам

Страшен брънч с кауза тази неделя в София. Каузата - Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Октомври е месецът на страшните книги и още по-страшните книжни сладкиши и солениши. 13 тематични рецепти за 13 октомври. Място: ул. Веслец 22 „Абордаж“. Подробностите от Десислава Иванова от TroubleBakers : „Поредицата ни има различни..

публикувано на 12.10.24 в 11:19
Отляво надясно: Ема, Андрей, Николай и Виктория

Всеки намира своите хора, но и намираш себе си

Кандидатстването за програмата за образователен обмен "YES България" е отворено. Български ученици ще имат възможността да живеят и учат една година в САЩ. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас от училищата в страната и е финансирана от Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ. Младежите ще могат да..

публикувано на 12.10.24 в 11:03

Над 293 300 сигнала за онлайн престъпления над деца от началото на годината

Националният център за безопасен интернет отчита pекорден брой сигнали за онлайн престъпления над деца в цяла Европа. За периода януари-септември 2024 г.  са регистрирани над 293 300 сигнала за онлайн насилие над деца. Данните от обработените от Центъра сигнали бяха представени на пресконференция днес. Пред Радио София Антоанета Василева –..

публикувано на 11.10.24 в 17:29

България е сред водещите държави за развитие на бизнес, според доклад на Световната банка

Преди дни Световната банка представи годишната си класация за условията за развитие на бизнес в 50 страни от целия свят. Класирането е ново и е извършено на базата на три основни показателя – “качество на нормативната уредба", "ефективност на публичните услуги" и "оперативна ефективност". Докладът е озаглавен "Готовност за бизнес". Според..

публикувано на 11.10.24 в 16:07
Доц. Мирослав Богданов

Хората не разбират мащаба и съдържанието на рекламния дизайн

Рекламният дизайн е вид творчество за визуална информация, комуникация и реклама. Основна негова характеристика е, че изгражда условна реалност чрез краткотрайни във времето и мобилни в пространството визуални образи, носители на определени социални, културни, търговски и рекламни послания. Обект на рекламния дизайн са визуалните образи на..

публикувано на 11.10.24 в 15:44