Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест училища се сдобиха с нови химни в първото издание на "Светилник"

Снимка: Радио София

От организацията "Музикаутор" създадоха проект "Светилник" за създаване на 6 уникални нови училищни химна. Процесът по реализация на химните е изисквал време, ресурси и усилия от редица участници – творчески екипи, ангажирани в създаването на музиката, текстовете и аранжимента. Повече подробности пред Радио София разказаха Мила Коралиева и Кристина Стоянова, които са от ПР екипа на "Музикаутор".

Кристина Стоянова, мениджър комуникации сподели, че в много училища на първия учебен ден децата не чуват химн, защото такъв липсва. По думите й, тяхната организация е припознала това като потенциал, който би могъл да се реализира в тяхното първо издание.

"Основният ни критерий за избор на училища беше дали те имат готовност да се включат в инициативата. Дали те имат капацитет и биха могли организационно да се справят с тази задача, която може да изглежда като нещо лесно, да се създаде един химн, да се запише, но всъщност това е доста трудоемък процес", коментира Стоянова.

Тя добави, че от учебните заведения се е изисквало техните възпитаници да участват в реализацията на проекта, тъй като е най-редно те да представят своя химн, да го знаят и съответно да могат да го изпеят.


По темата се включи и Мила Коралиева, експерт в организацията. Нейното първо влизане в звукозаписно студио е било с децата на училище "Луи Брайл".

"Видях едни деца, които придадоха с душа и сърце един дълбок смисъл на това, което изпяха. То се усети и в емоцията, която предадоха на всички нас. Това продължава да се усеща и в техния химн, който те вече имат реализиран, и се надявам на 15 септември да прозвучи в тяхното училище, и да разпръсне тази светлина над училището им, която те наистина заслужават", сподели тя.

По думите на Коралиева, от "Музикаутор" вървят в посока инициативата да бъде продължена, а от други училища изявяват желание и те да имат свой химн. След избора на училища е бил стартиран конкурс за творчески екипи, които са съставени от композитор, аранжор и текстописец.

"Всяко едно от училищата получи по три предложения за химн, които те успяха да прослушат, направиха си вътрешна процедура за избор, включително и сред учениците, които участваха в този избор", отбеляза Стоянова. Видеата са били реализирани с подкрепата на студенти магистри от НАТФИЗ, които са режисирали всеки един от видеоклиповете, а в един от тях участва и Орлин Горанов.

Реализацията на проекта е финансирана от "Музикаутор", но се търсят партньори за финансова подкрепа в бъдеще, тъй като колкото повече съмишленици има, толкова повече идеята ще бъде разпространена, споделя Стоянова. Клиповете на химните могат да се видят тук

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Местното училище и детската градина в Нови хан с нови корпуси

Със старта на учебната година учениците в Нови хан вече ще се обучават в новопостроен корпус на местното училище "Св. св. Кирил и Методий". В селото беше открит и нов филиал към детската градина. Подробности разказа Александър Стоичков, кмет на Нови хан. Той отбеляза, че към момента стаите, които ще се използват в новия корпус са 6, като те са..

публикувано на 19.09.24 в 19:21

Безплатна платформа подпомага кариерното ориентиране на младежи

Нова безплатна платформа , Profesii.info, подпомага кариерното ориентиране на ученици и младежи. Сайтът е създадена от Фондация на бизнеса за образованието и предоставя на едно място актуална информация за различни професии и специалности, неформални инструменти за интереси и предпочитания, както и полезни материали за развитие на кариерни..

публикувано на 19.09.24 в 17:50

Обща молитва за мир ще обедини хора от всички точки на света

Обща молитва за мир ще се проведе едновременно на четирите контитента на 21 септември, международен ден на мира . Ричард Гиър, Дийпак Чопра, Мадона, политици, бизнесмени, йога студия от няколко български града, както и индивидуално практикуващи йога българи се присъединяват към Общата молитва. Инициативата започва в Унгария през..

публикувано на 19.09.24 в 17:03

В новия роман на Радослав Бимбалов "Ти, подобие мое", разказвачът на историята е Бог

"Ти, подобие мое" е новият роман на Радослав Бимбалов, за който той разказа в предаването "Радиокафе". Книгата излезе преди дни, а нейното представяне пред широката публика ще бъде на 25 септември в "Топлоцентрала". "Входът е свободен, голяма зала, ще има място за всеки, който прояви интерес. Ще присъства и Мари Врина Николов, която е..

публикувано на 19.09.24 в 15:46

Образование и практика

Икономическият и социален съвет (ИСС) препоръча мерки за пренастройване на образованието към приложимост на знанията. В България се откриват образователни неравенства, които се дължат, както на неравенства на доходите, така и на други фактори – етническата принадлежност и социално-икономическото равнище на семействата на обучаваните. Това са..

публикувано на 19.09.24 в 15:35

В поредица от изложби ще бъдат представени уникалните творби на Живко Седларски

Мода, която не се облича, но те вдъхновява. Изящни рокли, но не от дантела или коприна, а от метал. Скулптурите на Живко Седларски   са притежание на музеи, галерии и частни колекции на 3 континента, печелейки му прозвището  "Рицарят на стоманените дами" . Преди дни българският творец, който от години живее във Франция, пристигна у нас, за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44

Отбелязваме 105 години от рождението на Николай Хайтов с филма "Сватба"

Магдалена Ралчева е режисьор на филма "Сватба", позната е и като режисьор на филмите "Още нещо за любовта" и "12 а". При гостуването й в предаването "Добър вечер, София" представихме филма "Сватба", по разказа на Николай Хайтов ("Диви разкази"), с който България отбелязва 105 години от рождението на писателя. "Избрах този разказ по..

публикувано на 19.09.24 в 13:10