Опитите да отслабнем могат да се превърнат в дълъг, разочароващ процес,тъй като всеки организъм има своите собствени уникални нужди. Причините, поради които може да не успяваме да постигнем желания резултат са много. На вниманието ви поставяме няколко важни точки, дискутирани от диетолозите.
Преяждаме със здравословна храна
Ключът е да ядем храни, които не само обичаме, но и които са питателни. Някои диетолози обаче препоръчват порциите да се измерват, за да не прекаляваме с калориите.
"Въпреки че храни като ядки, хумус и авокадо са богати на хранителни вещества и са суперхрани, всички те съдържат здравословни мазнини и повече калории от други въглехидрати или протеини", твърди диетологът Ейми Годсън. Според нея, измерването на порциите е ключово, когато искаме да отслабнем.
Не консумираме достатъчно протеини
Получаването на достатъчно протеин през деня е от съществено значение за здравето.
Диетолозите посочват, че той има съществена роля в отслабването, защото помага за изгарянето на мазнини и изграждането на мускули. Но за жалост, много от нас ядат храни, които не съдържат достатъчно протеини. Пилешки гърди, пуешки бургери, пилешки колбаси или риба са чудесен избор, казват още специалистите по хранене.
Готвим с твърде много олио
Видът мазнина и количеството, което използваме може да окажат голямо влияние върху загубата на тегло.
"Мазнините са една от онези съставки, които причиняват значително и бързо увеличаване на калорийната плътност на храната. Когато сотирате зеленчуци, обикновено добавяте зехтин или масло, а ако добавите вода, приготвянето на храната ще бъде вкусно без допълнителни калории", твърди диетологът Триста Бест.
Отпускаме се твърде много
"Всеки жадува за малко торта или чипс от време на време, но много хора прекаляват и в крайна сметка ядат твърде много от тях", добавя Ейми Годсън.
Тя съветва:
"Мислете за това като за правилото 80/20 - 80 процента от времето се храните здравословно и 20 процента си позволявате да ядете висококалорични храни, които може би не трябва да присъстват в менюто ви".
Добавяме нездравословни подправки
"Понякога добавяме любимите си подправки към храната, за да подобрим вкуса, но редовното добавяне на определени подправки може да бъде грешка, която ви пречи да отслабнете", посочват в заключение експертите.
Източник:БГНЕС
Във вторник темите от деня в предаването "Форум“ коментира доц. Светослав Живков - историк и част от екипа на "Синя София". Заедно с водещия Константин Лавсов, се спряха на следните теми: - Кризата с боклука в столицата продължава - Работата на кмета Васил Терзиев и на Столичния общински съвет - Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в..
Изкуственият интелект вече оказва реално въздействие върху трудовия пазар и променя начина, по който хората работят, учат и се преквалифицират. Той създава нова ера на кариерния преход, която поставя хората пред безпрецедентно предизвикателство - да се адаптират по-бързо, отколкото технологиите се развиват. Ново проучване на една от..
Тази вечер (14 октовмри), от 18.30 часа, в зала "Джон Атанасов“ на София Тех Парк ще се проведе шестото издание на Tech Park Talks, този път на тема Smart Cities: The Future of Us – Where Technology Meets Humanity ("Умни градове: Нашето бъдеще – където технологиите срещат човечността“). Събитието се организира от София Тех Парк, в партньорство с..
Литературни пътешествия ни срещат и събират с Димитър Кенаров и неговата поетична книга “Разораните градини на любовта“. Той дълго мисли върху заглавието, консултира се и с приятели. “Градината е един много класически топус в поезията, изобщо в литературата и културата, ако тръгнем от райската градина насам. Всъщност реших, че..
Работилница за студенти, на която да представят своите иновативни и най-вече устойчиви решения за града, а и света, в който живеем, се проведе днес в Стопанския факултет на Софийския университет. Събитието е част от проект на фондация "Каузи“ насочен именно към намаляването на въглеродния ни отпечатък, следването на екологични практики и активно..
Международният фестивал "Не сте сами" (You Are Not Alone) ще се проведе между 16 октомври и 16 ноември в РЦСИ "Топлоцентрала". Фестивалът празнува хореографията и меката съпротива, със селекция от танцови представления, срещи и дискусии между артисти и културни дейци, поканени за съвместно мислене, сънуване и въобразяване. “В нашата сфера има..
Кризата с боклука в столичните райони "Красно село” и "Люлин” стана двигател за създаването на интерактивна карта - сайт, който показва къде има контейнери за отпадъци. Идеята е на 31-годишния Красимир Коцев, който е основател на компания за киберсигурност. Целта му е да помогне на живеещите в двата столични района в изхвърлянето на отпадъците...