Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се най-иновативните компании у нас

Снимка: Фондация Приложни изследвания и комуникации

Вече се приемат кандидатури за конкурса "Иновативно предприятие на годината" – това обявиха в специалното издание на предаването Радиокафе, посветено на иновациите и предприемачеството, Константин Узунов и Деница Маринова от Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Тя е в основата на форума, който в края на всяка година представя доклад за развитието на сектора "иновации" в България и награждава най-иновативните компании. Тази година категориите са 7 - пазарно лидерство, социална и зелена иновация, дигитална трансформация, иновативно новостартирало предприятие.

"Всяка година за нас е вълнуващо да се срещаме с компаниите, които "хващат" трендовете и ежедневно прекрояват границите на възможното. А и за самите тях е интересно, когато се съберат на едно място всички номинирани и често от това общуване се появяват нови идеи и проекти" – каза Константин Узунов.

"Въпреки че следим сектора и за нас всяка година има изненади, и се стараем да достигнем и до нови фирми – добави Деница Маринова, като подчерта че сферата на иновациите е тежка и конкуренцията е глобална – "затова искаме да подпомогнем българските компании с новаторски работещи идеи, да ги направим по-видими. Често в категорията пазарно лидерство награждаваме компании, които са водещи в световен мащаб, а у нас са почти непознати".


И двамата подчертаха, че подаването на кандидатурите е направено лесно, удобно и по същество – трябва да опишат иновацията и да обяснят новаторския елемент, като иновацията, освен че трябва да решава проблем, трябва да има въздействие. Именно пазарното въздействие е един от критерии за оценка, като при социалните иновации се отчита и въздействието върху обществото. "Търсим реални работещи иновации, с малки изключения в категорията за start-up компании, които все още извървяват своя път към пазара" – обясни Деница Маринова.

Кандидатури за Националния конкурс за иновативно предприятие се приемат до 12 октомври, сряда, 23:45 часа на онлайн платформата https://innovation.bg. Това е 18-тото издание на Националня форум.

Жури от представители на държавни институции, бизнеса, научната общност, финансови и банкови институции, бизнес клъстери, браншови организации и медии определя победителите.

"Иновативно предприятие на годината 2022" се организира от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", Еnterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия и на София Тех Парк, със съдействието на БАУХ - Българска асоциация за управление на хора, БАИТ - Българска асоциация по информационни технологии, BESCO – Българската стартъп асоциация и PARA – Професионалната асоциация по роботика и автоматизация. Конкурсът се провежда традиционно под егидата на Президента на Република България. Инициативата е призната от Европейската комисия за добра национална практика в подкрепа на иновационното развитие.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лили Големинова и Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пазар на желанията

Арон Рот и Бояна Джикова отварят галерия за съвременно изкуство „ Пунта “ на Женския пазар: "Ако следваме логиката, че изкуството е рефлексия на процесите, Женският пазар е място, което има нужда от изкуство. Сега имаме повече случайни посетители, чиито погледи са приковани от витрината, това е предизвикателство. Важно е дейността да не ни е..

публикувано на 28.12.24 в 11:25

Хлябът приема емоцията на човека

Пекарна „Рецептите на баба“  - Даниела и синовете ѝ Томислав и Денислав се занимават с приготвяне на хляб и закуски от години. Те са една от обичаните пекарни в Лозенец и защото приготвят погачи и питки по поръчка за различни поводи. По празниците тяхното работно време е почти без никаква почивка, но удовлетворението и мисълта, че са допринесли с..

публикувано на 28.12.24 в 11:00

Всеки има право да бъде различен

Късометражният анимационен филм „ Митология на моя аквариум “ на Светлана Генчева е една история за светлината, тъмнината, приемането и личната трансформация: "Добавената виртуална реалност работи в синхрон с маслената живопис, която представям. Гледана през таблет или телефон оживява. „Митология на моя аквариум“ е една философска приказка. Получи се..

публикувано на 28.12.24 в 10:35

При ЕЛКА "Мореплавателят"

Мадлен Янева ви кани предновогодишно в Националния политехнически музей: "Гостите ще могат да видят най-новата ни изложба с прочутите ни калкултори ЕЛКА - първият му модел от 1965, както и "мореплавателят" ЕЛКА 130 - с нея сем.Папазови успяват плаването си с "Джу-5". Изложбата ни на втория етаж, открита за Празника на София, по желание на публиката..

публикувано на 28.12.24 в 10:21

Чат с BG GPT

Интервю с BG gpt съвети за Нова година: къде да посрещнем, как да се облечем, какво да пожелаем на близките. Не обръщайте внимание на англо-американския му акцент с леко шопски диалект и неправилни ударения: Как виртуалният асистент посреща новата година - в звуковия файл.

публикувано на 28.12.24 в 10:00

Какви са рисковете в планината през зимата?

Какво трябва да е поведението ни в зимната планина и какви са рисковете при карането на ски и сноуборд извън пистите? Как се работи с лавинна екипировка, как да се подготвяме за ден в зимната планина, как трябва да реагираме в случай на инцидент? На тези въпроси пред Радио София отговаря планинският водач Николай Павлов. Планината винаги е..

публикувано на 27.12.24 в 18:25

Всяка година събраните разделно отпадъци от опаковки в София се увеличават

С около 7% се увеличават с всяка следваща година събраните разделно отпадъци от опаковки, спрямо предишната година. По време на празниците този процент нараства до 20%, каза пред Радио София Ива Стефанова- мениджър комуникации в една от организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки. "Хубаво е, че освен, че хората консумират повече,..

публикувано на 27.12.24 в 17:03