Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на спедиторите навърши 30 години

Снимка: fb/Национално сдружение на българските спедитори

Национално сдружение на българските спедитори (НСБС) навърши 30 години. Събитието беше отбелязано на 29 и 30 септември 2022 г. с богата програма. Подробности по темата пред Радио София разказа Момчил Антов, директор на НСБС.

Основната част е била на 30-ти, като тогава е била проведена международна конференция, на която са присъствали над 150 участници от 20 държави. Акцентът на конференцията е бил поставен не само върху злободневните теми в транспорта и спедицията, но най-вече върху дигитализацията на логистичния сектор, възможностите и предизвикателствата, които съпътстват тези процеси.

"На конференцията много сериозно внимание беше обърнато за мултимодулността и затрудненията във веригите на доставки, в следствие както на преминалата вече пандемия от ковид, така и на войната в Украйна. Нямаше как да пропуснем и т. нар. "Зелена сделка", това беше третият панел на конференцията, тъй като ако трябва да съм честен голяма част от българското общество, в това число спедиторите и превозвачите наистина са наясно какви са последствията и предизвикателствата от тази Зелена сделка", коментира доц. д-р Антов.

Той отбеляза, че пренареждането на бизнес процесите в някоя компания така, че да се откликне на новите регулации никак няма да бъде лесно и евтино. Войната също е променила логистичните дейности, а транспортът в Украйна е бил сведен до вътрешно движение на стоки.

"Самото преминаване на транзитни превози през територията на Русия също беше силно затруднено, да не кажем сведено до някакъв санитарен минимум. Това е от една страна следствие от санкциите, които ЕС и неговите страни-членки наложиха на Русия, затварянето на границите на прибалтийските републики и всичко това доведе до насочването на една не малка част от транзитния трафик през територията на Югоизточна Европа, където се пада и България. И тук е проблемът, който беше обект на обсъждане, че за съжаление инфраструктурата на този регион няма капацитет, който да покрие този увеличен трафик", отбеляза доц. д-р Антов.

Той подчерта, че България е страна на автомобилния транспорт, докато железопътният е с изключително ограничен капацитет и възможности в сравнение със страните от Западна Европа и добави, че именно чрез партньорството със страните от региона трудностите в транспорта могат да бъдат преодолени.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: След изборите ни очаква още от същото

След изборите ни очаква още от същото, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов - политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Според него не се очакват съществени промени. „Няма да бъде съставено устойчиво правителство, ако въобще се стигне до създаване на редовно правителство. Иначе, да, ще има преразпределение на силите в..

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Променя ли изкуственият интелект стандартите за красота?

Екипът на предаването "Радиокафе" днес е в Интер Експо Център, където излъчваме на живо от събитието "Тук-там Кошер" - кошер от жужащи, добри енергии, на бизнеса, на  младите хора, които живеят и работят в България, или живеят и работят в чужбина. Всъщност, идеята на "Тук там" е да ги свързва, за да има едно добро бъдеще за тези, които искат да се..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Интер Експо Център

Форумът "Тук-Там Кошер" събира 150 компании

Друг лектор, Борислав Василев също се включи с тема за управлението на знанието във времената на дигитална трансформация. "Дигиталната трансформация много често се бърка с термина "дигитализация". Дигитализацията е просто преминаване от аналогови към цифрови продукти за компаниите, докато дигиталната трансформация е нещо по-глобално...

публикувано на 18.09.24 в 12:55

В Интер Експо Център стартира "Тук-Там Кошер"

Днес, 18 септември предаването "Радиокафе" е изнесено в Интер Експо Център, където се провежда инициативата "Тук-Там Кошер". Тя присъства от много години в пейзажа, когато стане дума за младите хора. По темата говори Златина Кръндева, модератор на събитието. "Кошер" се организира доста години, това е шестото издание и най-мащабно, с което ние..

публикувано на 18.09.24 в 12:31

Мартен Роберто: Мачът Димитров vs Джокович беше изключително спортно събитие

Един от емблематичните гласове на "Радио София" и музикален редактор Мартен Роберто коментира своето присъствие като диджей на вчерашния мач между Григор Димитров и Новак Джокович. "Мисля, че отместваме акцента от това, което се случи вчера. Състоя се едно изключително спортно събитие с двама невероятни атлети. Това беше спортен празник, а не..

публикувано на 18.09.24 в 11:58

Предприемачество за всички и надпревара между стартъпи на Балканите

В София Тех Парк разработват наръчник за устойчиви събития В специалното Радиокафе, посветено на  иновациит е, гостуват още Елица Моллов (директор „Иновации и инкубация“) и Стефани Величкова (мениджър „Организиране на събития“) от  София Тех Парк: Разговорът започва от Event Pro Forum – събитието на събитията, което в Деня на София събра хората..

публикувано на 18.09.24 в 10:49

Предизвикателствата пред район "Красно село"

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 18.09.24 в 10:40