Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стараем се да не правим Дисниленд

2
Никополис ад Иструм
Снимка: архив

В деня на Античната култура, първият ни гост е Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей - Велико Търново, който ни развежда из Никополис ад Иструм, най-добре проученият у нас римски град:

"Вече 40 години работя на този обект. Няма друго селище, нито по-ранно, нито по-съсно, което да е нарушило останките от античността. Посетителите ни се връщат 18 века назад. Основан е през Втори век, решили сме, че датата на основаването му е 18 септември. Ориентировката при полагането на основния камък е по слънцето. Това се случва на две дати, но сме избрали 18 септември, когато е роден император Траян.

През средните векове градът е бил забравен и чак Феликс Каниц успява да намери надпис на камък, който установява мястото му. Градът е сред плодородните земи на р.Росица, където е било възможно да се събират данъци. Стратегическото му значение също не е било малко. До IV в е бил много добре благоустроен, имало е монетарница, негови монети са намирани и в Африка, и в Западната Римска империя.

Днес нещата не са като преди 30-40 години, когато имахме финансиране. От 1985 имахме три съвместни проекта с Британската академия. Темповете сега спаднаха, но се стараем да не се прекъсва процеса. Допроучва се последното ъгълче във форумния комплекс - документираме и се стараем да експонираме и малкото, което можем да извадим от земята.

Интересна е мерителната маса с гладиаторски мотиви. Борбите на гладиаторите са били по-скоро шоу. Имало е и много религиозни култове. 

Отворени сме от 9 до 16, ако ноември е с добри условия, продължаваме, ако не - затваряме го до 1 април. В Музея преди КОВИД приемахме до 500 хиляди посетители годишно, сега доближаваме тази цифра."

Следващият ни гост е Методи Бисерков, директор на Регионалния исторически музей Петрич, който ни води из Хераклея Синтика:

"Първите археологически разкопки започват в 1959, те са кратки и не дават отговор кой е античния град. Едва през 2002 след откриването на един каменен надпис стана ясно, че това е Хераклея Синтика. От 2007 насам работи екип от Националния археологически музей, начело с д-р Вагалински. Запазени са и структури от елинистическата епоха - от IV век пр.Хр. до V в. сл.Хр. Гражданската базилика е единствената запазена в този си вид в България. Запазени са и обществени сгради, форумът - впечатляващо съоръжение, по-голям от сегашния пплощад в гр.Петрич.

Автентичният вид отличава Хераклея Синтика, може да се види така, както е преди 2000 години. Ние сме в един комплекс в Рупите с минералния извор и храма на Ванга. Отворено е през светлата част на деня, всички дни на седмицата."

Доц.д-р. Людмил Вагалински от НАИМ, ръководител на разкопките добавя важни щрихи:

"На кръстопътно място сме. Шанс е, че този град е на териоторията на България. Той е изграден в една тракийска среда. Градът се споменава в древните извори. Започнахме проучването в 2007. Община Петрич бе спечелила проект за трансгранично сътрудничество. Има силен интерес и предстои да се консервира. Музеят в Петрич е в нова сграда и трябва да се види. Там са най-добрите находки от Хераклея Синтика. На терен също е интересно, запазени са стените на Съдебната палата, 4-4,5 м високи. Самият площад е с портици и паднали капители, добре са съхранени. 

Стараем се да не правим Дисниленд, няма бутафорни доизграждания, не бива да подценяваме хората. Работим въпреки постоянния бич на иманярството. Правим силна реклама с платформата ни за археология.

Хераклея се развива успешно за дълъг период от време до разрушаването му от двете силни земетресения. Тесалоника е основан малко по-късно от Хераклея. Хераклея се адаптира бързо към новата римска власт и става притегателен център за много хора. Има много добра икономическа среда. В него са живели хора от Картаген (дн.Тунис) и Милет (дн.Турция). Хераклейци са се ползвали със специални привилегии, от тях е имало членове на преторианската гвардия.

Пълководец на Адриан също се е подвизавал там. Мястото му е стратегическо, контролират се пътните артерии по Струма, свързващи Егейско море с Балканите. Разкопките на Акропола му са доста щадящи, но открихме, че групи население там са живяли още 100 години, преди да бъдат изтребени от хазарите.

В текст от Втори век се разбира, че населението е предало смисъла на името векове по-късно. Мисля, че "градът на македонските царе в България" е добър слоган за обекта." 


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Местното училище и детската градина в Нови хан с нови корпуси

Със старта на учебната година учениците в Нови хан вече ще се обучават в новопостроен корпус на местното училище "Св. св. Кирил и Методий". В селото беше открит и нов филиал към детската градина. Подробности разказа Александър Стоичков, кмет на Нови хан. Той отбеляза, че към момента стаите, които ще се използват в новия корпус са 6, като те са..

публикувано на 19.09.24 в 19:21

Безплатна платформа подпомага кариерното ориентиране на младежи

Нова безплатна платформа , Profesii.info, подпомага кариерното ориентиране на ученици и младежи. Сайтът е създадена от Фондация на бизнеса за образованието и предоставя на едно място актуална информация за различни професии и специалности, неформални инструменти за интереси и предпочитания, както и полезни материали за развитие на кариерни..

публикувано на 19.09.24 в 17:50

Обща молитва за мир ще обедини хора от всички точки на света

Обща молитва за мир ще се проведе едновременно на четирите контитента на 21 септември, международен ден на мира . Ричард Гиър, Дийпак Чопра, Мадона, политици, бизнесмени, йога студия от няколко български града, както и индивидуално практикуващи йога българи се присъединяват към Общата молитва. Инициативата започва в Унгария през..

публикувано на 19.09.24 в 17:03

В новия роман на Радослав Бимбалов "Ти, подобие мое", разказвачът на историята е Бог

"Ти, подобие мое" е новият роман на Радослав Бимбалов, за който той разказа в предаването "Радиокафе". Книгата излезе преди дни, а нейното представяне пред широката публика ще бъде на 25 септември в "Топлоцентрала". "Входът е свободен, голяма зала, ще има място за всеки, който прояви интерес. Ще присъства и Мари Врина Николов, която е..

публикувано на 19.09.24 в 15:46

Образование и практика

Икономическият и социален съвет (ИСС) препоръча мерки за пренастройване на образованието към приложимост на знанията. В България се откриват образователни неравенства, които се дължат, както на неравенства на доходите, така и на други фактори – етническата принадлежност и социално-икономическото равнище на семействата на обучаваните. Това са..

публикувано на 19.09.24 в 15:35

В поредица от изложби ще бъдат представени уникалните творби на Живко Седларски

Мода, която не се облича, но те вдъхновява. Изящни рокли, но не от дантела или коприна, а от метал. Скулптурите на Живко Седларски   са притежание на музеи, галерии и частни колекции на 3 континента, печелейки му прозвището  "Рицарят на стоманените дами" . Преди дни българският творец, който от години живее във Франция, пристигна у нас, за..

публикувано на 19.09.24 в 14:44

Отбелязваме 105 години от рождението на Николай Хайтов с филма "Сватба"

Магдалена Ралчева е режисьор на филма "Сватба", позната е и като режисьор на филмите "Още нещо за любовта" и "12 а". При гостуването й в предаването "Добър вечер, София" представихме филма "Сватба", по разказа на Николай Хайтов ("Диви разкази"), с който България отбелязва 105 години от рождението на писателя. "Избрах този разказ по..

публикувано на 19.09.24 в 13:10