Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кино "Одеон"

240 години от рождението на Паганини с дебютния филм на Иван Юруков

Точно в деня, когато се навършват 240 години от рождението на великия цигулар Николо Паганини, дебютният пълнометражен филм на Иван Юруков като режисьор "До последния каприз" ще бъде прожектиран в Дома на киното (16:30) и в кино "Одеон" (от 18.00).

Разбира се, това не е случайно. Филмът е по сценарий на Иван Юруков и Росен Станев, ное вдъхновен от биографичния роман „Паганини: Дяволският танц“ на Ендре Барат, както и от авторската композиция на Паганини „24 каприза“, която и до днес се приема за най-сериозното предизвикателство за цигуларите.

Оператор е Галина Василева (със специалната награда на Община Попово за дебют в рамките на XI-тия кинофестивал за операторско майсторство „Златното око“ 2022).

В продукцията участват писателят Георги Тенев, Стоян Младенов, Милена Аврамова, Иван Зикатанов, Мартин Тодоров и Пепи Тодоров. В ролята на най-добрия приятел на един от главните герои е и виртуозният български цигулар Светлин Русев, който изпълнява и звучащите във филма части от "24 Каприза".

"Сценарият в основата си се занимава с това - да изследва каква е ролята на изкуството днес в свят, който като че ли агресията взема превес, а на нея контрапункт е изкуството. Изследваме смисъла на творчеството, значението на твореца в днешния ден", отбеляза пред Радио София Иван Юруков.

Георги Тенев е в ролята на учител в далечно българско село и е привлечен от историята на цигулар, който се е върнал от чужбина. Занимава се с философското обяснение на мотивите за действията на музиканта, стремежа към съвършенство и т.н.

Самият Тенев определя участието си във филма като "едно от най-интересните творчески преживявания", които е имал:

"Веднага разбрах, че става дума за едно усилие, едно занимаване с нещо духовно, нематериално, идеално – в решителен противовес на всякакво друго мислене, което е забило глава в краката. Това е от редките нещо, които винаги съм търсел. Нещо високо."

Според писателя филмът е за израстването – младежки, същевременно криминален, приключенски, музикален, културно-исторически.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

  • След прожекцията в "Одеон" ще има и среща с творческия екип на филма.


По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59