Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Няма риск да предозираме водата

Д-р Йорданка Господинова
Снимка: архив БНР

Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България:

"Обядът ми днес е салата - умерено подправена и пилешко филе. Винаги алкохолът трябва да се приема с вода, при концентрата - 1:3. Приемът на вода да е не по-малко от 2-2,5 л/ден. Обичам да цитирам Петър Дънов - "защо не плиснеш 2-3 чаши вода на обмяната си". Няма риск да предозираме водата.

Да се храним осъзнато - трудно е в началото. Забравяме за себе си, за собственото си тяло. Имаме грешния подход - "то си е мое". То ни е партньор, то ни запазва живи. Ако сме некоректни с него, не трябва да очакваме коректното му отношение към нас. Тялото се презапасява - стреми се да ни запази живи, прави го с мазнина.

През есенно-зимния сезон съществува риск от дехидратация. Търсят се "комфортни" храни, но те са вредни, задейства се цикъл на неконтролируемо емоционално хранене. Съветът ми е да се възползваме от палитрата вкусове. Хрянът надминава лимона, кивито е витаминозна бомба. Гроздето осигурява антиоксиданти. Можем да измислим безброй комбинации. Не бива да забравяме приема на белтъчини.

Една добра салата е зеле, моркови, червено цвекло. Трябва да подхождаме внимателно към консервираните храни с много захар, сол и консерванти. Домашните крият риск от ботулинов токсин. До 3 годишна възраст съветвам да се избягват домашните консерви.

Грамаж на храна е относително казано. Важно е съотношението на макронутриентите. Въглехидрати 55%, протеини 15%, мазнини 30%. Здравословното гладуване не помага, то ще е с риск за здравето. Затлъстяването не е козметичен проблем, свръхтеглото води до диабет тип 2.

Дълго живеех със заблудата, че съм още високото и стройно момиче на 19 години. Отне ми доста време да видя очевидното, че развивам метаболитен синдром. Минах през период на лека обида, натоварваме се с чувство на вина. Диетите не трябва да са наказание. Първата ми цел бе поддържане на лек хипокалориен режим. Осъзнах, че съзнанието ми е най-голям враг. Не исках бързо отслабване.

Намаляването на слънчевата светлина води до намаляване на серотонина. Затова е хубаво да използваме ябълки, тиква, зеле, праз - нека пресните плодове да имат превес. Дюлята освен емоциална окраска, е перфектен плод, има по-малко от 100 калории на 100 гр. Райската ябълка съдържа малки количества манган, много е полезен за метаболизма. Гроздето е добър вариант за закуска с малко сирене. Рискът на киселото зеле е изключителното съдържание на сол. 

Няма глупави въпроси, като търсиш промяна в своето здраве. Има начини да се работи и да се релаксира. Любовта е навсякъде, стига да можем да я открием и да я даваме, преди да я получаваме. Нека промяната към здравословния начин на живот бъде част от пътя към щастието."




По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Нови сведения за сладкарница “Цар Освободител”

Краят на сладкарница “Цар Освободител” е по-тривиален от очакваното: На 8 септември 1945 във в-к Отечествен фронт се говори за сладкарницата като сборно място на другарите Тодор Павлов и подобни за "народно въстание" на сутринта на 9 септември. Пак там са се продавали билети за джазова вечер. В последствие в 1946, друг вестник говори за..

публикувано на 12.04.25 в 16:00
Копривщица - Дантелената къща

Историята оживява - Извори за миналото на Копривщица от османските архиви, части първа и втора

Светлана Мухова и новата ѝ книга "Извори за миналото на Копривщица от османските архиви": "Църквата е построена във времето, когато е създаден регистъра на мъжкото население. Над 10 годишните деца работят, около 60% от мъжете работят извън родното си място, дори 12 годишни деца работят с предприемчивите си родители в европейска Турция, Гърция. Описът..

публикувано на 12.04.25 в 15:00
Дина Шнайдерман и Емил Камиларов

Адресите на любовта - Дина Шнайдерман и Емил Камиларов

Цигуларите виртуози Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, на които цяла България се възхищава,  се запознават на младежки фестивал в Берлин, където са конкуренти за първата награда - той от името на България, а тя от СССР. Дина я спечелва, а Емил се влюбва. И я чака цели 8 години, защото бъдещата му съпруга е малолетна и все още ученичка...

публикувано на 12.04.25 в 14:00

Истинските фенове на истинските отбори

С „Маргаритка“ на мач. 11-14 април: футболни фенове от различни агитки се обединяват в името на децата. Събитието ни го представя Йордан Жечев: "Инициативата е да предаден любовта си към отбора. "Маргаритка" е социален проект - децата да имат достъп до качествено възпитание. Обиколихме фенклубовете на 16-те отбора в Първа лига. Стиснахме си ръцете за..

публикувано на 12.04.25 в 11:41

Градински Великден

"Великден в града" – започва великденски базар в Градската градина. Подробностите от Теодора Бреме, организатор: "Постарали сме се нашите посетители да се потопят в празничното настроение. Днес сме подготвили кори с яйца за малките, а утре ще правим венци. Продължаваме до Велики понеделник. Всеки ден има програма с кулинарни изненади и ателиета за..

публикувано на 12.04.25 в 11:22

100 души с жени и деца и 4 оръдия

Историческа възстановка на живи картини от Априлското въстание в Северния парк с доц.д-р инж. Георги Маринов: "За съжаление малко е лошо времето, но това не ни пречи. Участниците са облечени и чакаме общината да реши точния час, чакаме да се посъбере малко публика, правим го за децата. Правим живи картини - първоначално селско ежедневие, нападение..

публикувано на 12.04.25 в 11:10
С д-р Витан Витанов

Първата помощ е следване на протоколи

Академия за първа помощ или как да оказваме първа помощ? С нас по темата е д-р Витан Витанов: "Курсовете са в различни направления. Спираме се на всички техники за сърдечен масаж, кръвоспиране, задавяне. Има и надграждане, вкл. само за родители. За всеки по нещо. Ние сме единствената организация, одобрена от М-во на образованието. Обучили сме над..

публикувано на 12.04.25 в 10:57