Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Иван Бърнев: Театърът е концентриран живот

Снимка: Ани Петрова

Носителят на наградата за главна мъжка роля на фестивала Seminci във Валядолид за филма "Васил" Иван Бърнев разказа пред Радио София за ползата от развитието на актьорски умения в ранна възраст, личният му опит в сферата, както и за първата награда. Той сподели, че за него наградата неминуемо води до размисли извън пиянството на целия възторг от нея.

"Имам толкова много талантливи колеги актьори правещи прекрасни неща, роли, филми, театър… Въпросът е, че заради това, че може би се намираме в тази част на света, където говорим този език, който не е толкова конвертируем, не би могъл толкова добре да излезе извън границите на нашия район и съответно да бъде оценен по този начин. Така, че това просто е въпрос на някакъв късмет, че аз съм попаднал в този проект", каза актьорът.

Той добави, че у нас българското кино няма голяма гледаемост и филмът "Васил" е имал фестивален успех главно навън. По думите му основната тема, която вълнува режисьорката Велина Прад е как западното общество гледа на българския емигрант, защото те реално нищо не знаят за България.

Бърнев поясни, че за кастинга се е явил с научен текст на испански, но до ден днешен той не говори този език. Освен това самият герой Васил е магнетичен с това, че разказва доста интересни "притчови" истории на испански и тези текстове е трябвало да се научат много добре.

По въпроса трябва ли децата в училище да изучават театър и актьорско майсторство в училищата, Бърнев подчерта:

"Задължително! Трудно ми е да го формулирам точно, кратко и ясно, но ще ни кажа какво се случва с мен. Аз започнах да се занимавам с театър, когато влязох във ВИТИЗ и мога да кажа, че моят истински пубертет да го кажем, тийнейджърството, когато започнах през театъра, през общуването ми на сцена с моите колеги от моя клас. През текстовете, които ние имахме да изпълняваме и да опитваме да преминат през нас. Прекрасно е теми, като сексуалността, теми като наркотиците, най-различни теми-табута да опиташ да ги прекараш през разни текстове и театър, защото тогава всичко е позволено. Театърът е концентриран живот, натъпкан в 30 секунди, или пък в минута и половина, зависи колко ви е откъсчето ", коментира актьорът.

"Хората се лъжат като казват, че това е изкуствен живот. Не, не е. Като видиш едни артисти по сцената, които плачат, преживяват нещо - това е истински преживян живот, това е твоето сърце. И на всичкото отгоре имаш дързостта това не да го скриеш през девет планини, ами го изваждаш и го показваш на хората", заяви той.

Бърнев отбеляза, че идеята на театралното обучение е да започва в по-ранна възраст, за да може в децата да бъде изграждана ценностна система, да се научат да мислят, както и да развиват своята фантазия и въображение.

"Това, което ни обгражда това е визуалният свят, който консумира нашето въображение. Защото това са спуснати директно готови образи. А какво е, когато четеш книга? Ти директно вътрешно произвеждаш образи, генерираш постоянно", сподели актьорът.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал освобождаваме софийския център за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:54

New Kids from the Block - фестивал с млади артисти

На 17 септември фестивалът New Kids from the Block ще отбележи Деня на София с две събития. На сцената на ул. "Алабин" 39 първо излиза "Яница Станчева квартет" (Яница Станчева – вокал, Вилизар Гичев – китара, Самуил Даскалов – бас, Андрей Велков – барабани). Празничната програма продължава със спектакъла "Вода" на пътуващ театър "Скрин". "Вода"..

публикувано на 13.09.24 в 10:30

Race for the Cure в борба с рака на гърдата

Race for the Cure е най-голямото благотворително спортно събитие в Европа в подкрепа на женското здраве. То помага на организациите и болниците за рак на гърдата да събират средства и да повишават осведомеността за това заболяване. С 500 000 новодиагностицирани и 125 000 души, които умират от рак на гърдата в Европа всяка година, тези средства са..

публикувано на 13.09.24 в 09:58

Предимно слънчево с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за септември и ще продължи да се понижава. Днес ще преобладава слънчево време. Сутринта на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. В часовете преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава. След обяд на много места в Западна България ще има краткотрайни, временно..

публикувано на 13.09.24 в 07:10
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33