Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София изпреварва средноевропейския стандарт на живот

Сочи проучване на ИПИ за социално-икономическото състояние

Снимка: Антония Каменичка

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) за поредна година представя единственото по мащаба и дълбочината си изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България - "Регионални профили: показатели на развитие" 2022 г. Периодът на изследването обхваща времето след пандемията и разглежда фактори като войната, демографската и икономическата криза. Подробности по темата пред Радио София разказа Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

"Не е просто заплати, добавена стойност и заетост, а всъщност картината е много по-пъстра и социалните индикатори реагират на всяка една такава криза. Видяхме го в пандемията, сега го виждаме и в годината на възстановяването, разбира се сега има нови предизвикателства - инфлация, война, други проблеми. Виждаме възстановяване в цялата страна и някои промени на регионално ниво, макар че големите различия остават", отбеляза Ганев.

Той добави, че преброяването официализира огромен спад на населението. Една от трайните тенденции в десетгодишната история на изследването е противопоставянето на София с останалите градове. По думите на Ганев в последните 10 години механичният прираст в столицата намалява, но икономиката отбелязва ръст, понеже в София се позиционират големите компании.

"София е над средноевропейските нива като доход, а знаем, че България е на 55-60% и този аргумент да се отдели София и т. н. е невъзможен, но дори теоретично не е така, тъй като София зависи от цялата страна", отбеляза Ганев и допълни, че икономически различия има и при севера спрямо юга, тъй като в южните региони има няколко силни икономически центъра, които имат добра периферия и са свързани. Това са София, Пловдив и Бургас. Фактор за развитие според думите на Ганев, не е само пътната инфраструктура, но и активната работа на местните власти:

"Там където са активни, виждаме, че нещата могат да се случат и затова са важни местните избори, които предстоят. Млади и активни хора със знания, които знаят как да се ориентират в европейските програми и да получат добри проекти, знаят как да комуникират с училища и бизнес така, че професионалните паралелки да са адекватни. Тези места успяват и се вижда резултатът".


"Топ 10 градовете в България трябва да бъдат успешни и да привличат население. Ако си в топ 10 и губиш население, значи имаме някакъв демографски проблем", каза Ганев.

В най-развитите места спадът на хората в трудоспособна възраст е около 10%, докато в Северозапада той е 30%.

"Ние трябва да вървим към модел, в който с по-малко население и по-малък брой хора да произвеждаме повече и да имаме повече добавена стойност", подчерта Ганев и добави, че това оказва влияние върху нуждата от социални услуги, защото имаме възрастно население.

"Местните власти ако имат ресурс искат да провеждат демографски политики, може би защото са популярни, но това в крайна сметка е право на всеки един. Те в момента нямат нужния ресурс и не могат да повлияят в такава степен", посочи той.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29