Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Човек трябва отрано да рафинира вкуса си

Живко Джамяров e създател на бранд с вегански суперхрани с български и балкански съставки. Gоворим за суперхраните като цяло и даваме идеи как да бъдат включени в менюто по време на пости:

"Понятието функционална храна включва храите с важна роля за някои от функциите на организма. Храни, естествено богати на нутриенти или допълнително обогатени с такива. Натурални са тези с ферментация и покълване, тогава се увеличават микронутриентите. На 36-ия час концентрацията им е най-висока и запазени на ниска температура са много по-полезни. Техниките на ферментация са познати от хилядолетия, те са част от хранителната култура. Те са изключително важни за чревната флора. 

Всичко тръгна през личен здравословен проблем. Това ми отвори очите как съм се хранил. Бях млад и се храних стандартно, дадох си сметка колко е важно да се мисли за превенцията. Обръщам внимание на залитащите по алтернативните подходи - нито една крайност не е добра. Човек не трябва да изключва нищо, трябва да има холистичен подход.

Първо изключих рафинираните съставки - захар, олио, бяло брашно, залагах на по-качествени храни. Видях и други страни със страданието на животните и напълно изключих животинските храни. Вече имаме алтернатива на продуктите, свързани със страдание. 

Трябва да се знае за антринутриентите (инхибиторите) в зърната - трябва да се накисват ядките и да се изхвърли водата. Ферментация, където е възможно, тези, които могат да се ядат сурови - най-добре. Не трябва да има свръхпреработка на храните. Човек трябва да знае какво плаща със здравето си. Да се храниш качествено, дори и с по-малко.

Тофуто приема всякакви подправки, темпе - също. Човек трябва отрано да рафинира вкуса си. След инсулта си в 2013 се посветих на правенето на полезни храни. Стигнах до идеята за храни, създадени чрез покълване и ферментация. Първите са дело на разработките на учен-микробиолог. Имам концепция за визията им. Срокът им на годност е 2 години, изсушени са във вакуум на 40 градуса, смилат се на каменна мелница с бавна скорост. Реших да ги обогатя с деактивирана хранителна мая, диви растения. Храната е на прах и така да се каже, ъпгрейдва другата или напитките. 

Залагаме на традиционни плодове - шипка, нар, малина. В момент на пости е добре да се използва кисело зеле и темпе в нещо като капама. Трябва да се комбинира с достатъчно сън, превенция на стрес и физически усилия."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Софиянци настояват спешно за опазването на 350-годишната княжевска минерална баня

В 9.30 от гражданска инициатива “Княжевецъ”, експерти и граждани на София, ще връчат на зам.-кмета по туризма Никола Барбутов, постамент с парче от 350-годишната княжевска минерална баня с мотото “Банята си тежи на мястото”. По-рано днес те внесоха и фиш за повишаването статута на банята в "Княжево“ като недвижима културна ценност "от местно..

публикувано на 13.02.25 в 09:17

Дъжд и сняг, с температура в София около 5°

Днес ще се заоблачи и над Източна България, и над по-голямата част от страната ще преобладава облачно време. През първата половина на деня слаб дъжд, примесен със сняг, ще превалява в централните райони на Северна България, съобщиха от НИМХ. В Дунавската равнина ще духа слаб източен вятър, а в източните райони – предимно слаб от юг-югозапад. Максималните..

публикувано на 13.02.25 в 07:35

СОС ще заседава за оптимизиране на част от наземния градския транспорт

Столичният общински съвет ще разгледа на днешното си заседание три доклада с предложения за оптимизиране на част от наземния градския транспорт, подобряване на транспортното обслужване и разкриване на нова линия. Трите предложения идват от страната на зам.-кмета в направление "Транспорт и градска мобилност“ Илия Павлов и общинските съветници Борис..

публикувано на 13.02.25 в 06:25
Снимката е илюстративна

Форум, 12.02.25: Вейп и енергийни напитки или защо тийнейджърите избират модата, вместо да са здрави

Коментатори във "Форум" тази седмица са зам.-председателят и член на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии доц. д-р Наталия Футекова и образователният иноватор Ангел Георгиев. Заедно с водещата Елена Пъневска, част от темите, които дискутираха, бяха: - Икономическата комисия в НС прие решение за пълна забрана на..

публикувано на 12.02.25 в 20:07

Столичната община не е изпълнила решения по обещано финансиране на сдружения за младежи с увреждания

На извънреден брифинг в сградата на Столичната община по-рано днес общинският съветник Ваня Григорова, част от места коалиция "БСП за България“, в присъствието на представители на организации на хора в неравностойно положение дадоха информация за неизпълнени решения на Столичния общински съвет. По думите ѝ не само тези организации не са получили..

публикувано на 12.02.25 в 19:11

Събраха почти 10 500 подписа за запазване на нощния градски транспорт в София

Темата за нощния градски транспорт в София провокира сериозна гражданска реакция през последните седмици. Към момента активни граждани организират подписка за запазването на нощния градски транспорт и разкриването на нова автобусна линия до Летище "София“, която да се движи през нощта. Инициатори на петицията са Панайот Желязков и Радослав..

публикувано на 12.02.25 в 18:05

СОС ще разгледа три доклада за оптимизиране на част от наземния градския транспорт

На предстоящото заседание на Столичния общински съвет утре, в дневния ред са включени три доклада с предложения за оптимизиране на част от наземния градския транспорт, подобряване на транспортното обслужване и разкриване на нова линия. Трите предложения идват от страната на зам.-кмета в направление "Транспорт и градска мобилност“ Илия Павлов и..

публикувано на 12.02.25 в 17:15