Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер

Млади актьори представят "Проблем" по разкази на Чудомир

Освен в това представление, младата Ангелина Грозева играе и в моноспектакъла "CabAre на смърт"

Снимка: Abvc Janeva

Младата актриса и журналист в БНР Ангелина Грозева играе в спектакъла "Проблем" по разкази на Чудомир (Димитър Чорбаджийски) в Учебния театър в Нов български университет на 15 декември.

Постановчик и режисьор е Стефан Милков, а в останалите роли на сцената излизат Адела Трифонова, Борислав Вълов, Мирослав Митков, Тамара Ангеловска.

Режисьорът играе и моноспектакъл по Чудомир - "Чудомирщини", с който печели различни награди в страната.

Представлението се ражда от учебната задача на проф. Възкресия Вихърова, разказа Грозева в студиото на Радио София. Сценарият е по разказите "Даскалицата", "Наш Пондьо", "За майката и лихвите", "Туристи", "Кумата Берта".

„Проблем“ е една от най-често употребяваните думи в ежедневието ни. Витае около нас с различна сила, в зависимост от това, как е изговорена и до каква степен ни касае. Политически, технически, битови, естетически, междусъседски, световни, на по чашка или на по много. В същността на съвременния човек е заложено, закодирано той да има някакъв проблем, по възможност по-голям, дори да са повече, да жонглира с тях, да се задълбочават, но не и разрешават. А разказите на Чудомир идват, за да ни покажат, че няма разлика в човешките нрави от десетилетия насам, само сме придобили „по-купешки“ речник. И да, началото на проблема винаги е в друг, не в самите нас. Нищо друго не ни остава освен, да се насладим на поредния „Проблем“, коментира Ангелина Грозева.

Според създателите на постановката Димитър Чорбаджийски - Чудомир успява да улови колорита на българските традиционни образи и проблеми, които и днес са актуални. Чрез разказите си успява да осмее всички пороци на българското общество като клюкарене, злоба, присмиване, глупост и да ги представи по забавен начин, но и да ни накара да се замислим.

„В езика на Чудомир се улавя и не само майсторството му с шегите, но и с играта му на думи и богата палитра от думи, с която работи. Не случайно казвам палитра, защото Чудомир е и художник и това наистина се усеща в начина му на писане. И мисля, че това е авторът, който най-умело успява да окарикатури българското общество и чрез платното и четката, и чрез думите в симбиоза“, допълва актрисата.


Ангелина Грозева играе и в моноспектакъла "CabAre на смърт" с режисьор Георги Стефанов. Премиерното представление на 30 юли т.г. играе с благотворителна цел. В него са комбинирани части от драматургията на едноактната пиеса на Деян Дуковски – „Малколм Мухарем“, и популярния филм на Боб Фос – „Кабаре“.

Пиесата поставя въпроса за пороците на днешно време, които използваме като притъпяване на болката, която временно затваряме, докато не се отвори голямата ни рана и не я посипем със сол. Почти всяка жена, която обича е изправена пред едни подобни въпроси и избори. Искахме да покажем и вътрешния свят на една жена, която е принудена да танцува всяка вечер, която е принудена да си спомня всяка минута, че любовта й е невъзможна, която трябва да се отдаде на пороците, за да забрави. Спектакълът иска да постави въпроси пред зрителите, които да са една червена лампа за младите хора, за лесния и бързия свят, в който живеем, и в който трябва да правим тежки избори, коментира още Ангелина Грозева.


Ангелина с водещата на "Радиокафе" Гергана Пейкова

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51