Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екранизация по повестта на Емил Андреев

Новият български филм "Блаженият" - действителна история от миналия век

За филма разказа сценаристът Боряна Дукова в предаването "Радиокафе"

Снимка: Радио София

Боряна Дукова е писател и преводач, освен това и сценарист на новия български игрален филм "Блаженият". Премиерата на филма беше миналата година в рамките на 25-ия "София филм фест". Екранизацията е по повестта "Боби Блажения" и "Другият американец" на Емил Андреев, който е съ-сценарист на продукцията
Режисьор е Станимир Трифонов. Как се е осъществила връзката между екипа, кой кого потърси пръв и повече за творческия процес около филма, разказа в предаването "Радиокафе" Боряна Дукова.
"Аз съм голяма почитателка на това, което пише Емил Андреев. Обичам неговия свят на чудаци, на хора, които търсят любовта, авантюрата понякога, през по-особените си характери. Знаех, че Емил Андреев работи за телевизията и киното и направо се самопредложих да ме пробва за сценарист", признава тя. 
По думите й, Андреев подходил малко скептично към идеята, но й поверил работата по сценария на първата част от повестта - за детството и младостта на главния герой.
"Никакви насоки не ми даде, но имах срок 1 уикенд. Аз съм ученолюбива и очаквах насоки, да си ги запиша и да си гледам - 1-во, 2-ро, 3-то...каза - "Пиши както намериш за добре". Познавах текста и много харесвах всички разкази в книгата, което беше една крачка напред от възможността, която ми се предостави. След уикенда, в който аз се опитах нещо да напиша, той каза - "абе, май става", след което продължихме развитието на сценария върху цялата повест", споделя Боряна Дукова.
 "Струваше ми се, че е нужно малко повече действие, дърпах повече към развитие на сюжета", разказва тя.
Боряна Дукова е автор и на екранизираните биографии на Яна Язова и Елисавета Багряна, както и на няколко романа с криминален жанр. 
"При жанровото писане, развитието на сюжета е от голямо значение, там вече структурата е основополагаща. Според мен, една история трябва да има ясна структура и тя да е добре развита. Старая се да постигам това и в писането и в сценария", подчерта писателката. 
Изповядва мисълта на Стенли Крамър, който казва, че не оправдава скуката в изкуството с нищо, дори с новаторството.
"Не мога да си представя, да предложа нещо, което на самата мен ми е скучно да го чета. Днешното време е изключително забързано и конкуренцията за свободното време на хората е изключително голяма", смята писателката.
"И това е добре да се отчита от всички - не само от бизнеса и продуцентите, но и от творците. Благодарна съм на Емил Андреев, че не само ми даде възможността да пиша, но и възможността да пиша заедно с него", подчерта тя. 
Значим факт е, че филмът е по действителенн случай. Годинаната е 1939-а, когато в България, в град Лом, хотел "Солун", отсяда бъдещият амирикански президент Джон Фицджералд Кенеди.
Каква е връзката на другите герои в сюжета с реално съществували такива?
Боряна Дукова споделя,че има прототипи на главните герои  - Боби Блажения и Катето.
"Действително Джон Кенеди е отседнал в това крайдунавско градче, макар филмът да е сниман в Русе. Не е художествена измислица. По онова време движението по Дунава е било свързващо за много европейски държави. Тогава Кенеди тръгва на обиколка из Балканския полуостров, с цел да стигне до Истанбул. Предполага се, че е бил изпратен с мисия да проучи нагласите и настроеинията и да се срещна с различни политици и културтрегери", отбелязва тя.
"Трябва да споменем продуцента Пламен Йорданов и режисьора Станимир Трифонов, по 2 причини - защото и най-прекрасната повест, и най-прекрасният роман и дори удивителният сценарий, престават да съществуват, когато вече имаме филм и филмовият разказ. А този разказ се извършва благодарение на режисьор, продуцент и един много, много голям екип. Бих искала да спомена тук и оператора Кирил Проданов и изключителните му кадри, много подходящата силна и въздействаща музика на Георги Стрезов и удивителната игра на актьорите, които правят своя кино дебют. Бях мого притеснена за актьора, който трябваше да изберем за ролята на Боби, тъй като е много специфична тази личност. Не исках да изглежда прекалено сюрреалистичен, но в същото време да носи нещо необичайно, нещо необикновено, както е замисълът", разкри Дукова.
Към думите й добавяме, че Боби Блажения също е действителна личност и хората в Лом си спомнят за него. Дукова отбеляза още и силното присъствие на актрисата Лорина Камбурова, която за съжаление ни напусна, година след снимките.
"Беше голям удар за екипа, който работеше с нея. Аз съм присъствала на 1 снимачен ден. Свалям шапка на актьорите. Беше много студен ден, а те бяха "състарени" с около 30 години. Зимни снимки в ужасен студ, тук в София. За мен беше много вълнуващо, защото виждах написаното да оживява", сподели още Дукова.
По думите й, в по-късен етап, сниманото в София отпада.
"Филмът е сниман изцяло в Русе. Зрителите ще могат да се пренесат изцяало край магическата река Дунав, в Русе, през 30-те и 40-те години на миналия век. Историята представя 2 епохи от българската действителност - преди 9 септември и след това. Случва се една любов, между двама различни младежи, преминаващи през зрелостта след това. Боби получава няколко тежки удара като смъртта на бащата в ранното му детство, по-късно не успява да спаси майка си, която е болна от туберкулоза, любимата му изневерява, избира друг, война, бомбардировки и физически удар върху него, който разстройва психиката му. Предсказва бъдещето, но не може да го промени. Отношенията между него и любимата му Катя, които минават през различни диапазони, накрая завършват по един много въздействащ и носещ надежда за хората начин", предаде част от сюжета Боряна Дукова.
"Присъствала съм на няколко прожекции на "Боби Блажения". В края винаги има едно мълчание. В началото не знаехме на какво се дължи. По-късно разбрахме,че хората имат нужда от време, да се върнат в ежедневието. Което ни радва, че филма ги е трогнал", каза още тя.
Във въздействащата продукция участват Лорина Камбурова, Александър Тонев, Параскева Джукелова, Николай Урумов, Свежен Младенов, Любен Чаталов, Стефан Денолюбов.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Части от 3 столични квартала без вода

На 8 юли (понеделник) 2024 г. във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности в ж.к. "Младост 1" от "Софийска вода" предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на живеещи в: бул. „Цариградско шосе“ от № 40 до № 50 и ул. „Димитър Моллов“ от бул. „Цариградско шосе“ № 50 до кръговото на 4-ти..

публикувано на 08.07.24 в 08:39

Горещини до над 33 градуса

Днес ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 33° и 38°, в София: 33°-34° . Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат по-ниски спрямо..

публикувано на 08.07.24 в 07:15
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00