Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативна платформа генерира индивидуални училищни тестове

Така се пести време на учителите и прави преписването невъзможно, твърди разработчикът ѝ Александър Попов

Снимка: Facebook/SmartTest

Българска платформа помага на учители и ученици като пести време за проверка на тестове чрез алгоритъм.
Основната цел на иновативното изобретение е чрез създаването на тестове за всеки ученик преписването да бъде невъзможно.

Повече подробности научихме в предаването "Ритъмът на столицата" от нейния основател и разработчик Александър Попов.
Той подчерта, че мисията на Smart test е да подпомогне образователния процес възможно най-много, като увеличи времето на учителите да подбуждат и вдъхновяват учениците и да намали времето, прекарвано в скучни и повтарящи се задачи, като например проверка на класни работи и анализите на проверките, извършвани на хартиен носител.

"Учителите могат за секунди да започнат даден тест, избран за всеки клас. Целта е да се пести време от създаване на тестове, проверяване на тестове и създаване на анализи по тестове", посочи Александър Попов.

Някои от учителите са споделили, че това спестява около 22 часа средно на месец.
В момента платформата работи с 53 училища в цялата страна, за София те са около 13, сред тях начални училища и гимназии.



Разработчикът подчерта, че платформата цели да намали преписването сред учениците, което я прави харесвана от учителите.

"Като се намали преписването, учителите ще имат по-добра представа за знанията на учениците, ще знаят на кого и върху какво да наблегнат -  посочи още той. - Смятам за важно преписването освен да се намали, при възможност да се елиминира изцяло, тъй като то действа демотивиращо за учениците, които влагат труд, виждайки, че преписвачът може да изкара по-добра оценка от тях", допълни още Попов. Той се позовава на проучване в Швеция, което доказва, че в училища, където преписването е по-висок процент, учениците са демотивирани, бягат от клас, съществува по-голям тормоз и насилие.

Може ли това, че учениците ще решават различни тестове, да доведе до разлики в показаните знания?
Учителите следва да внимават, макар че тестовете са различни, те да бъдат с еднаква трудност и точно това платформата позволява, твърди разработчикът.
Той разкри още, че платформата е включена в една от Националните програми на МОН, чрез която всяко училище може да заплати свой абонамент за Smart Test, след което министерството възстановява сумата.

Дигитализацията ли е бъдещето на образователния процес?
"Смятам, че това е бъдещето - изпитите да се дигитализират, най-малкото, ще се спести доста хартия", каза Попов и допълни, че освен изброените ползи за учителите, платформата е полезна и на учениците, на които се предоставя възможност да я ползват безплатно, да решават тестове и да проверяват своите знания. 

В заключение Александър Попов разкри, че не липсват предизвикателства относно финансирането на платформата, както и конкуренцията на пазара, но изрази надежда, че в бъдеще ще продължи да набира популярност, тъй като счита разработката ѝ за добра кауза.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна освежаване на подлеза "Ротондата" пред Централна гара – София

До края на месец октомври 2024г. влиза в сила нов план за обновление и безопасност на подлеза "Ротондата" пред Централна гара – София. Планът е изготвен от Столичната община, заедно с администрацията на район "Сердика" и кмета на района Момчил Даскалов. Целта е да се решат проблемите, които от години са факт в подлеза - да се подобри..

публикувано на 04.10.24 в 09:03

Слънчев петък, с температура в София около 28°, през уикенда - застудяване и дъжд

Днес в Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево, а над Западна облачността ще се увеличава и вплътнява. След обяд и през нощта срещу събота на места там ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. Ще духа умерен, близо до северните планински склонове – временно силен и поривист юг-югозападен вятър, който след обяд в северозападните райони ще..

публикувано на 04.10.24 в 07:35

Представители на Space Camp Turkiye споделят опит и визия за развитие на STEM образованието

Тази вечер ще се проведе специална среща, организирана от Space Camp Turkiye, Център за творческо обучение и Научно-образователения детски център „Музейко“, която е насочена към директори на училища и учители. Идеята е да се представят възможностите за участие в програмите на Space Camp Turkiye, както и предстоящите инициативи в областта на STEM..

публикувано на 03.10.24 в 16:44

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до края на октомври

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 31 октомври включително, съобщава националният авиационен превозвач. Мярката е заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Целта е осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед нестихващата ситуация в..

публикувано на 03.10.24 в 16:03

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56