Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданин: Много хора сега плащат по-скъпо за придвижването си

По-лесно ли се пътува с градския транспорт в София след промените?

Общински съветник: Центърът за градска мобилност тотално се провали в комуникацията на новостите

Снимка: БГНЕС

Дни след въвеждането на новите правила за пътуване в столичния градски транспорт има брожения и недоволство в социалните мрежи. 

Ясно е, че хартиеният билет трябва да си отиде. Много хора обаче сега ще плащат по-скъпо за придвижването си, смята софиянецът Асен Тотин.

От продавани 200 000 карти на месец сега поне една четвърт от закупените карти ще излизат по-скъпо, посочи той в разговор на предаването "Преди всички" на БНР.


 След Нова година опашките пред касите за билети и карти станаха големи

Неудобен е и начинът за плащане за време с оглед на бавния градски транспорт, твърди столичанинът.

Според него това се случва вместо по-удобната схема – за изминато разстояние, както е в Западна Европа. Там най-често срещаният модел е разделянето на града на зони.

Ако в София бяхме въвели зони, това за много голяма част от хората щеше да означава поскъпване на пътуването, подчерта общинският съветник Борис Бонев ("Спаси София")

Това е най-голямата промяна в тарифната политика на "Градския транспорт" за повече от 10 години, но Центърът за градска мобилност тотално се провали в комуникацията на новостите, коментира той пред БНР.

По думите му, когато говорим за билетите, няма ситуация, в която да ни излиза по-скъпо от пътуването досега. По-скъпо обаче е при картите, заради отпадането на някои видове карти - само за една линия или само за метрото, например. Най-евтината алтернатива е карта за цялата градска мрежа за цялата година, заяви Борис Бонев.

Снимка: БГНЕС

Той е категоричен, че при направените промени неприятният избор е бил дали да се вдигнат цените на всички, или да се запазят цените на най-използваните услуги – месечната карта за всички линии и годишната карта.

Месечната карта за метро годишно например излиза по-скъпо от годишната карта за всички линии, направи съпоставка той.

Относно задължителната валидация на превозните документи общинският съветник напомни, че тя е била задължителна и досега. Тази информация дава възможност да се оптимизират маршрутите и разписанията, а освен това е и нашата застраховка при пътуване.

Трябва да има повече валидатори в превозните средства, за да няма струпвания, каза Борис Бонев. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчев петък, с температура в София около 28°, през уикенда - застудяване и дъжд

Днес в Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево, а над Западна облачността ще се увеличава и вплътнява. След обяд и през нощта срещу събота на места там ще има валежи от дъжд, съобщиха от НИМХ. Ще духа умерен, близо до северните планински склонове – временно силен и поривист юг-югозападен вятър, който след обяд в северозападните райони ще..

публикувано на 04.10.24 в 07:35

Представители на Space Camp Turkiye споделят опит и визия за развитие на STEM образованието

Тази вечер ще се проведе специална среща, организирана от Space Camp Turkiye, Център за творческо обучение и Научно-образователения детски център „Музейко“, която е насочена към директори на училища и учители. Идеята е да се представят възможностите за участие в програмите на Space Camp Turkiye, както и предстоящите инициативи в областта на STEM..

публикувано на 03.10.24 в 16:44

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до края на октомври

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 31 октомври включително, съобщава националният авиационен превозвач. Мярката е заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Целта е осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед нестихващата ситуация в..

публикувано на 03.10.24 в 16:03

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56
Рут Колева - организатор и идеолог на събитието

България отново е домакин на музикалната конференция "So Alive"

Водещите на предаването „Добър вечер, София“ Роман и Яна ни правят съпричастни към едно значимо събитие за всеки - пряко или косвено свързан с музиката, на което България е домакин - музикалната конференция "So Alive" . На нея се събират музикални мениджъри, продуценти, текстописци не само от България, но и от света, хора дейни, грижещи се за това..

публикувано на 03.10.24 в 14:15