Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Светослав Драганов отива с филма си "Смирен" при публиката

Снимка: noblink.bg

След година участия в различни фестивали, филмът на Светослав Драганов „Смирен“ тръгва и по екраните в българските кина.

Режисьорът има 20-годишен опит в документалното кино с филми като „Животът е прекрасен, нали?“, „Децата на дружбата“, „Град на мечти“ и „Живот почти прекрасен“. На миналогодишния София Филм Фест той получи Специалната награда на журито за първия му игрален филм „Смирен“, а след това спечели и отличието за дебют на наградите на СБФД „Васил Гендов“.

Главният персонаж във филма е Васил (Христо Петков), 40-годишен документален режисьор. В другите роли ще видим Мирослава Гоговска, Mария Статулова, Яна Драганова, Атанас Бачорски, Сашка Братанова.

Сценарият е на Драганов, Богомил Димитров и Невена Борисова. Оператор е Веселин Христов.


Чудя се какво очакват хората от един филм - да ги забавлява ли, бягство от реалността ли да бъде. Това еистория, коятоисках да разкажа. И филмът е трагикомедия, има и смешни ситуации“, отбеляза Драганов пред Радио София. И допълни, че при документалния филм авторът е хроникьор, драматург е животът или Господ:

„Старая да се честно да покажа, не да манипулирам, да покажа живота такъв, какъвто е което е. Това за хората, които са пред камерата понякога не е удобно, защото всеки иска да изглежда по-готин отколкото е по принцип.“

Признава, че с първия си игрален филм всъщност е имал намерение по някакъв начин да покаже „как се чувства човек, когато иска да направи хубав филм за човешки истории, за даден човек и докъде може да стигне в показването, когато има болка например, някакви драматични ситуации в живота му“.

„Смирен“ тръгва по малките кина, не го търсете в моловете, допълни режисьорът. И искрено препоръча слушателите да посетят прожекцията в събота (11.2.) в Дома на киното от 20:00 ч., след която ще има среща с творческия екип, включително с актьорите Христо Петков, Мария Статулова и други.

По думите на Светослав Драганов, целта на съмишленици и продуценти е била да се предложи на публиката „кино плюс още нещо“. Затова са и тези срещи, разговорите след прожекциите.

„Направили сме филма по-комуникативен и наистина може би е малко по-различен от тези, които показват като по телевизията. Може би хората ще намерят нещо интересно в него“, допълни режисьорът.

След градовете в България (Враца, Пловдив, Благоевград, В. Търново), ще се отиде и до Чикаго и Ню Йорк, САЩ.


По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59