Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биг Бендът на БНР отбелязва 85 години от рождението на Милчо Левиев с негова филмова музика

Снимка: БНР

Биг Бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще почете със специален концерт тази вечер (23 февруари) един от най-значимите български джаз музиканти – Милчо Левиев

Събитието е посветено на 85-ата годишнина от рождението му и ще се състои в Първо студио на радиото, откъдето започва звездния му път – от 1962 г. до 1966 г. той е диригент именно на Биг Бенда на БНР.

  • Милчо Левиев (1927-2019) е високо ценен като композитор, аранжор, изпълнител (пианист, кийбордист и диригент), преподавател по класическа и джаз музика. Работил е с някои от най-големите световни имена в джаза, най-активно с Дон Елис в периода 1970-1977 г. Биографията му е изпълнена с успехи, награди и признание за музикалната му дейност както у нас, така и в чужбина.

Забележително място в творчеството на Милчо Левиев заемат композициите му в сферата на филмовата музика. 
Тази вечер в Първо студио на БНР ще звучи музиката на Милчо Левиев, написана през 60-те години на XX век за емблематични български филми

В програмата са включени неиздавани досега произведения като "Alone" (тема от филма "Горещо пладне"), "Autumn Sun" (от филма "Есенно слънце"), "Detour" (от филма "Отклонение").

Новите аранжименти са създадени специално за този концерт от Васил Спасов – значим представител на по-новото поколение в съвременната българска джаз сцена, специализирал в Музикалния колеж Бъркли в Бостън именно в областта на пианото и филмовата музика.

Специален гост в концерта ще бъде джаз певицата Вики Алмазиду – творчески и житейски партньор на Милчо Левиев.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученическите пособия може да са опасни за най-малките в клас

При покупката на училищни принадлежности родителите на учениците от първите класове е добре да избягват стоки с необичаен външен вид и особено такива, които имитират различни храни. Препоръката изрази пред БНР-Радио София основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.  Тя даде пример с течни лепила във..

публикувано на 13.09.24 в 16:44

Какво мислите за изкуствения интелект?

Какво мислят хората за изкуствения интелект? Подробности разказа Георги Караманев, програмист и журналист от сайта Дигитални истории. Той е направил анкета по тази тема, тъй като е установил, че има силна негативна енергия и негативни настроения относно изкуствения интелект - голям страх и голямо неглижиране. До момента в анкетата са взели..

публикувано на 13.09.24 в 15:50

Дебатът между Тръмп и Харис ще остане единствен

Седмицата, която изпращат в САЩ, мина(ва) под знака на проведения дебат на кандидат-президентите от Демократичаската и от Републиканската партия - вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп. Според няколко социологически проучвания, Харис е надделяла с 1 до 5 процента. "Разликата е много малка. Ще отнеме..

публикувано на 13.09.24 в 15:36

Булгакон 2024 ще се проведе в София

Булгакон 2024 е Национален фестивал на феновете на фантастиката. Това е 25-о издание фестивала, а клубът отбелязва 50 години от създаването си. Гост в предаването "Радиокафе" беше Жоро Пенчев, основен двигател на събитието. Той е дългогодишен журналист в областта на фантастичния жанр, след основателите е на списанието за фентъзи, фантастика и..

публикувано на 13.09.24 в 14:36

Кариерното изложение "Кошер" ще жужи на 18 септември

"Ако си млад човек и търсиш следващото си кариерно предизвикателство, можеш не само да се регистрираш за „Кошер“, но и да добавиш своето CV, което така ще стигне до работодатели." Така Лилия Мерджанова от Тук-там – Кошер анонсира част от аудиторията, която може да извлече много полза от традиционното събитие, насрочено за 18 септември в..

публикувано на 13.09.24 в 12:44

BoYan представи новия си сингъл Replay

Музикантът диджей BoYan беше гост в предаването "Радиокафе". Той има чисто нов сингъл Replay с изпълнителя Stefan Mahendra, който е връзката с хората от Stereofox. "Колкото повече минава времето и колкото повече релийзи се появяват, толкова повече не намирам причина въобще да си търся и въобще да помисля за друг лейбъл, с който да работя,..

публикувано на 13.09.24 в 11:59

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал освобождаваме софийския център за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:54