Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Обучение за одитори по безопасността и качеството на храните на Академия "Иновации в агробизнеса"

Снимка: Николай Ковачев

Безопасността и качеството на хранителните продукти са от съществено значение за всеки, независимо дали е консуматор, дали е зает в производството и дистрибуцията на храни, или е свързан с осъществяването на съпътстващи услуги в този сектор. Затова и на събитието Академия „Иновации в агробизнеса“, което се провежда от 13 до 17 март в клуб "Перото", това е основна тема.

"Във времето, в което живеем тази търговия на стоки, която ако в миналото е била недостъпна поради ограничения в пътуванията и храната се е произвеждала някъде и е била там, където е произведена, то в наши дни с отворените граници, с непрекъснатото многобразие на храни се търгува в световен мащаб. Обемите, които се разпространяват нямат граници и могат да пътуват до всяка точка на света", казва Николинка Илинкина - одитор по качество и безопасност на храните и Обучител в Intertek Academy.

"Претенциите на консуматора се увеличават много в последно време. Всеки иска качествена храна. Такава, каквато той си дава дефиниция за качество, защото много определения имаме за качество", допълва още лекторката.

Увеличаването на населението води до по-голямо търсене на храна, което може да предизвика други рискове като недостиг, фалшифициране, усложняване на цялата верига на предлагането на храни. Освен качествена, храната трябва да бъде и сигурна. А с либерализацията на пазарите това може да се случи само, ако съществуват еднакви стандарти.

"По данни на СЗО отчетено е, че приблизително 600 млн. души, това е почти 1 на всеки 10, се разболяват след като са консумирали заразена храна, а да не говорим, че и пандемията внесе допълнителни рискове по отношение на здравето ни", представя тревожната статистика Николина Илинкина.

Производителите трябва да бъдат проактивни и да търсят начин да се справят със сложните предизвикателстава на времето, в което живеем. Ролята на стандартите е именно да овладее рисковете и да предлага решения.

"Елементът на планиране е много застъпен във всеки стандарт", споделя Николиона Илинкина и добавя, че "в последните години се наложи риск базирания подход в разработването, в актуализирането на стандартите, именно защото производствата са изложени непрекъснато на несигурност и те са длъжни да оценяват влиянието на вътрешни, на външни фактори, които създават тези рискове. И именно управлението на риска е една неразделна част от стандартите и от процесите, които се случват в една организация и затова този подход е много значим."

Системата HACCP (ХАСЕП) е една от основните за стандартизиране на храни и продукти, съгласно европейските директиви. Тази система се прилага близо 20 години. Създават я НАСА през 60-те, когато им се поставя задача да сервират храна за астронавтите в условия на безтегловност. Приниципите на HACCP важат и до днес. Общо обаче стандартите във всички сфери са 24 690.

Повече за стандартите за безопасност и качество на храните чуйте в звуковия файл.



По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зелени библиотеки в парковете на София" ще премине и през район "Надежда"

Кампанията "Зелени библиотеки в парковете на София" ще премине и през район "Надежда". Инициативата ще се проведе на 23 август от 10.00 ч. до 14.00 ч. в Северен парк, съобщават от Столичната библиотека. Сред гостите на събитието ще бъдат поетите и музиканти Петър Чухов и Иван Христов. Специално за най-малките посетители програмата включва изпълнения на..

публикувано на 22.08.25 в 07:35

Денят започва със слънце, но е възможно и да превали

През днения ден ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд, под влияние на преминаващ през страната студен атмосферен фронт, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места от запад на изток ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд с гръмотевици, съобщават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще..

публикувано на 22.08.25 в 06:15
Не само храната е фактор за затлъстяването, но и тя

Затлъстяването - здравни и икономически последствия

Според последни данни 33,2 % от населението у нас над 20-годишна възраст е със затлъстяване. Състоянието е по-често срещано при мъжете (38,8%) в сравнение с жените (28,3%). По данни от Националния статистически институт (НСИ) за 2019 г., 62,8% от мъжете и 45,0% от жените на възраст 18 и повече години са с наднормено тегло или затлъстяване...

публикувано на 21.08.25 в 17:54

За говедовъдство без клетки ще стигне инвестиция под 1% от годишния оборот в отрасъла

Повече от 110 000 подписа за забрана на отглеждането на телета в клетки внесе организацията "Невидими животни" в Народното събрание и в Министерството на земеделието. В петицията се настоява за конкретни законодателните промени.     "За разлика от много други въпроси, българите сме по-единни по отношение правата на животните . След..

публикувано на 21.08.25 в 17:15
Снимки: Агенция „Мяра“

За пожарите българите са самокритични, но и взискателни към институциите

Близо три четвърти ( 73,9%) от пълнолетните българи намират, че в последните седмици има увеличение на цените на стоките и услугите . Дяловете са най-сериозни сред най-възрастните хора, но не са малки дори сред привържениците на сега управляващите партии. 17,3 на сто не са усетили промяна в последните седмици, но избират опцията „В..

публикувано на 21.08.25 в 15:42

Започва TRAP FEST x MOGA FEST – Панчарево Open Air 2025

Младежка енергия, музика, изкуство, къмпинг култура и фестивална магия събира на крачка от София, под открито небе TRAP FEST x MOGA FEST – Панчарево Open Air 2025 от днес, 21 август, до 23 август (събота). В предаването “Радиокафе“ гостува Деян Янков, основател на Фондация “Тротоара“ през 2014 година, а през 2020 тя е с утвърден статут..

публикувано на 21.08.25 в 12:59

"Експедиция Понория" - дигитален пътеводител за насърчаване на туризма в региона

Безплатното мобилно приложение "Експедиция Понория" като дигитален пътеводител за насърчаване на туризма в региона, с помощта на интерактивна карта за опознаване на местните природни богатства. “Това е продължение на нашата работа и нашата инициатива. През последните 2-3 години сме организирали може би 20-30 похода с туристи в района и съвсем естествено..

публикувано на 21.08.25 в 12:52