Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Обучение за одитори по безопасността и качеството на храните на Академия "Иновации в агробизнеса"

Снимка: Николай Ковачев

Безопасността и качеството на хранителните продукти са от съществено значение за всеки, независимо дали е консуматор, дали е зает в производството и дистрибуцията на храни, или е свързан с осъществяването на съпътстващи услуги в този сектор. Затова и на събитието Академия „Иновации в агробизнеса“, което се провежда от 13 до 17 март в клуб "Перото", това е основна тема.

"Във времето, в което живеем тази търговия на стоки, която ако в миналото е била недостъпна поради ограничения в пътуванията и храната се е произвеждала някъде и е била там, където е произведена, то в наши дни с отворените граници, с непрекъснатото многобразие на храни се търгува в световен мащаб. Обемите, които се разпространяват нямат граници и могат да пътуват до всяка точка на света", казва Николинка Илинкина - одитор по качество и безопасност на храните и Обучител в Intertek Academy.

"Претенциите на консуматора се увеличават много в последно време. Всеки иска качествена храна. Такава, каквато той си дава дефиниция за качество, защото много определения имаме за качество", допълва още лекторката.

Увеличаването на населението води до по-голямо търсене на храна, което може да предизвика други рискове като недостиг, фалшифициране, усложняване на цялата верига на предлагането на храни. Освен качествена, храната трябва да бъде и сигурна. А с либерализацията на пазарите това може да се случи само, ако съществуват еднакви стандарти.

"По данни на СЗО отчетено е, че приблизително 600 млн. души, това е почти 1 на всеки 10, се разболяват след като са консумирали заразена храна, а да не говорим, че и пандемията внесе допълнителни рискове по отношение на здравето ни", представя тревожната статистика Николина Илинкина.

Производителите трябва да бъдат проактивни и да търсят начин да се справят със сложните предизвикателстава на времето, в което живеем. Ролята на стандартите е именно да овладее рисковете и да предлага решения.

"Елементът на планиране е много застъпен във всеки стандарт", споделя Николиона Илинкина и добавя, че "в последните години се наложи риск базирания подход в разработването, в актуализирането на стандартите, именно защото производствата са изложени непрекъснато на несигурност и те са длъжни да оценяват влиянието на вътрешни, на външни фактори, които създават тези рискове. И именно управлението на риска е една неразделна част от стандартите и от процесите, които се случват в една организация и затова този подход е много значим."

Системата HACCP (ХАСЕП) е една от основните за стандартизиране на храни и продукти, съгласно европейските директиви. Тази система се прилага близо 20 години. Създават я НАСА през 60-те, когато им се поставя задача да сервират храна за астронавтите в условия на безтегловност. Приниципите на HACCP важат и до днес. Общо обаче стандартите във всички сфери са 24 690.

Повече за стандартите за безопасност и качество на храните чуйте в звуковия файл.



По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Стойчо Кацаров: Ако НЗОК не е монополист, здравно неосигурените може да са по-малко

20 на сто от населението в България е с прекъснати здравноосигурителни права . Солидарният модел на задължително здравно осигуряване у нас е залегнал в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) от 1998 г. и се осъществява чрез Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Този модел е проектиран да осигури достъп до медицинска помощ за всички..

публикувано на 01.07.25 в 15:36

Неподозираните ползи от бавното каране на автомобил в града

Елийн Офтедал е изпълнителен директор на Норвежката велосипедна асоциация, със седалище в Осло. В ефира на Радио София тя разказа, защо въвеждането на ограничение в скоростта до 30 километра в час в населените места е нейна лична кауза. “Знаем кой е най-лесният и най-евтиният начин да предизвикаме повече хора да карат колело или дори да се..

публикувано на 01.07.25 в 14:07

"Малката елфа" е новото куклено заглавие в афиша на Младежкия театър

"Малката Елфа“ е спектакъл  за приятелството, за силата на въображението и за смелостта да обичаш.  "С нежност и хумор тази театрална феерия ни напомня, че понякога най-големите чудеса се раждат именно тогава, когато вярваме истински и не се боим да отворим сърцата си за невидимото, което ни заобикаля", казват от Младежкия театър за постановаката...

публикувано на 01.07.25 в 12:53

България е част от Международната щафетна колоездачна инициатива COP30 Bike Ride

Международна конференция, свързана с климатичните промени, се провежда ежегодно в различни градове и държави.  Тази година домакин е Бразилия.  С това събитие е свързана международната щафетна колоездачта инициатива COP30 Bike Ride , която  обединява стотици колоездачи от цял свят. В рамките на шест месеца участници от Европа,..

публикувано на 01.07.25 в 12:40
Ивайло Кукурин

Кметът на "Младост": Конкретното предложение за заместник не беше съвет, а натиск

Кметът на столичния район "Младост" Ивайло Кукурин заговори за натиск - получил е "конкретно предложение" за негов заместник  без обсъждания и аргументи. Това сподели самият той с пост във Facebook. "Беше к онкретно предложение - за конкретен човек, на конкретна позиция . Без обсъждане на професионален опит, без конкурс, без реален процес на..

публикувано на 01.07.25 в 11:11

3D картата, показваща възможното застрояване в София, има нужда от помощ

3D картата, показваща възможното застрояване в столицата има нужда от доброволческа работа. Една от най-честите търсените функции на картата е да се отбележат сградите, които са вече в строеж или построени. С пускането на проекта, са използвани фотореалистични 3D карти на Google, които за съжаление показват състоянието на града преди две години...

публикувано на 01.07.25 в 10:37
Пъпушът носи много ползи през лятото

Пъпешът - идеалният плод за летните горещини

Пъпешът е летен сезонен плод, който ни осигурява всички необходими предимства през топлите месеци, пише Metropolitan, като откроява трите основни причини, поради които плодът е идеален за лятото. ПЪрво, пъпешът съдържа 90% вода, така че е отличен съюзник за поддържане на добра хидратация, пише БГНЕС. „Кожата ни обикновено е по-суха през лятото..

публикувано на 01.07.25 в 08:44