"Във времето, в което живеем тази търговия на стоки, която ако в миналото е била недостъпна поради ограничения в пътуванията и храната се е произвеждала някъде и е била там, където е произведена, то в наши дни с отворените граници, с непрекъснатото многобразие на храни се търгува в световен мащаб. Обемите, които се разпространяват нямат граници и могат да пътуват до всяка точка на света", казва Николинка Илинкина - одитор по качество и безопасност на храните и Обучител в Intertek Academy.
"Претенциите на консуматора се увеличават много в последно време. Всеки иска качествена храна. Такава, каквато той си дава дефиниция за качество, защото много определения имаме за качество", допълва още лекторката.
Увеличаването на населението води до по-голямо търсене на храна, което може да предизвика други рискове като недостиг, фалшифициране, усложняване на цялата верига на предлагането на храни. Освен качествена, храната трябва да бъде и сигурна. А с либерализацията на пазарите това може да се случи само, ако съществуват еднакви стандарти.
"По данни на СЗО отчетено е, че приблизително 600 млн. души, това е почти 1 на всеки 10, се разболяват след като са консумирали заразена храна, а да не говорим, че и пандемията внесе допълнителни рискове по отношение на здравето ни", представя тревожната статистика Николина Илинкина.
Производителите трябва да бъдат проактивни и да търсят начин да се справят със сложните предизвикателстава на времето, в което живеем. Ролята на стандартите е именно да овладее рисковете и да предлага решения.
"Елементът на планиране е много застъпен във всеки стандарт", споделя Николиона Илинкина и добавя, че "в последните години се наложи риск базирания подход в разработването, в актуализирането на стандартите, именно защото производствата са изложени непрекъснато на несигурност и те са длъжни да оценяват влиянието на вътрешни, на външни фактори, които създават тези рискове. И именно управлението на риска е една неразделна част от стандартите и от процесите, които се случват в една организация и затова този подход е много значим."
Системата HACCP (ХАСЕП) е една от основните за стандартизиране на храни и продукти, съгласно европейските директиви. Тази система се прилага близо 20 години. Създават я НАСА през 60-те, когато им се поставя задача да сервират храна за астронавтите в условия на безтегловност. Приниципите на HACCP важат и до днес. Общо обаче стандартите във всички сфери са 24 690.
Повече за стандартите за безопасност и качество на храните чуйте в звуковия файл.
20 на сто от населението в България е с прекъснати здравноосигурителни права . Солидарният модел на задължително здравно осигуряване у нас е залегнал в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) от 1998 г. и се осъществява чрез Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Този модел е проектиран да осигури достъп до медицинска помощ за всички..
Елийн Офтедал е изпълнителен директор на Норвежката велосипедна асоциация, със седалище в Осло. В ефира на Радио София тя разказа, защо въвеждането на ограничение в скоростта до 30 километра в час в населените места е нейна лична кауза. “Знаем кой е най-лесният и най-евтиният начин да предизвикаме повече хора да карат колело или дори да се..
"Малката Елфа“ е спектакъл за приятелството, за силата на въображението и за смелостта да обичаш. "С нежност и хумор тази театрална феерия ни напомня, че понякога най-големите чудеса се раждат именно тогава, когато вярваме истински и не се боим да отворим сърцата си за невидимото, което ни заобикаля", казват от Младежкия театър за постановаката...
Международна конференция, свързана с климатичните промени, се провежда ежегодно в различни градове и държави. Тази година домакин е Бразилия. С това събитие е свързана международната щафетна колоездачта инициатива COP30 Bike Ride , която обединява стотици колоездачи от цял свят. В рамките на шест месеца участници от Европа,..
Кметът на столичния район "Младост" Ивайло Кукурин заговори за натиск - получил е "конкретно предложение" за негов заместник без обсъждания и аргументи. Това сподели самият той с пост във Facebook. "Беше к онкретно предложение - за конкретен човек, на конкретна позиция . Без обсъждане на професионален опит, без конкурс, без реален процес на..
3D картата, показваща възможното застрояване в столицата има нужда от доброволческа работа. Една от най-честите търсените функции на картата е да се отбележат сградите, които са вече в строеж или построени. С пускането на проекта, са използвани фотореалистични 3D карти на Google, които за съжаление показват състоянието на града преди две години...
Пъпешът е летен сезонен плод, който ни осигурява всички необходими предимства през топлите месеци, пише Metropolitan, като откроява трите основни причини, поради които плодът е идеален за лятото. ПЪрво, пъпешът съдържа 90% вода, така че е отличен съюзник за поддържане на добра хидратация, пише БГНЕС. „Кожата ни обикновено е по-суха през лятото..