Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Албена Георгиева: От киви може да се прави всичко


Кивито не е традиционна българска култура, но тя все по-често се отглежда у нас. Албена Георгиева притежава 5 дка с киви близо до Петрич.

Тя разказва, че през 1978 година в Югозападна България са засадени 500 дка с киви. Локацията е съвсем съзнателно избрана, защото в този регион почвата и климатът са изключително подходящи за отглеждане му.
Първите години то е било в оранжерии, докато се адаптира. Хората не са знаели за наличието на тази култура, тъй като дървото ражда плод чак на седмата година от засаждането си. В началото на 90-те семейството на Албена получава насаждения от киви, което вече е отгледано и готово. 

"Кивито е зимен плод за България. Това е много хубаво, защото през зимата чрез него си набавяме голямо количество витамин C", разказва особености за плода Албена Георгиева и добавя, че колкото повече време стои неоткъснато кивито, толкова по-добре зрее кафявият плод със зелена сърцевина.

Българското киви е дребно, но пък изключително вкусно, казва за своята продукция агрономката. Много полезен плод е - особено за децата.

"Ние преди три години решихме да спрем да възприемаме кивито като екзотичен плод и да започнем да го преработваме. Първите ни опити бяха вкъщи с мама. Всички, които я познаваха (Калинка) знаят, че тя беше страхотен кулинар", разказва Албена Георгиева за първите опити за създаването на сладко от киви, което се оказва много вкусно. Те продължават кулинарните експерименти с домашен оцет и ликьор.
Най-успешно и търсено обаче се оказва домашното плодово вино от киви и совиньон блан купаж.

"То е много приятно на вкус, леко, не е така сладко, както малиновото вино, тъй като совиньон бланът балансира тази сладост на плодовото киви", разказва изкусително Албена Георгиева. 

Освен в хранителни продукти семейството интегрира кивито и в серия от козметични продукти като сапуни, ексфолианти и балсами за устни. Но най-интересното е, че те създават и дизайнерски бижута от киви

Всъщност Албена Георгиева казва, че земеделците, които отглеждат само храна вече са отживелица и новото поколение агрономи се стремят да създават всичко от своята реколта.

"Трябва въображението да лети!"

В бъдеще семейството планира да отвори фермата за киви и за посещения. За целта е необходимо да подобрят достъпността на стопанството, за което имат нужда и от подкрепата на Община Петрич.

Освен кивито Албена Георгиева има и друга страст и това е точенето на юфка.

Повече за отглеждането на киви и за неговите приложения чуйте в звуковия файл.


Вижте още:

По публикацията работи: Мария Бояджиева
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.11.25: В търсене на вечния политически месия, който да ни спаси

В коментарното предаване “Форум” гост е политологът Ивайло Илиев , който заедно с водещия тази седмица Лъчезар Христов, обсъди следните теми: протестите срещу правосъдната система и финансовата сфера; контекстът, в който се формира Бюджет 2026 и необяснимата неотстъпчивост; нарастващото социално напрежение и по-ниското доверие в..

публикувано на 25.11.25 в 19:01
Росица Петрова

Хората са по-информирани за начините за решаване на конфликти

В свят, в който напрежението често остава премълчано, а думите се заменят с тишина и гняв, една инициатива идва с надежда за разговор, разбиране и общ път напред. Фондация "ДоброДарители" провежда проект, който цели да превърне конфликтите не в задънена улица, а в мост между хората. Проектът се нарича "Да трансформираме предизвикателствата на..

публикувано на 25.11.25 в 17:35

Строителният сектор - водещ двигател на икономическия ръст в България

Жилищното строителството е с най-съществен относителен дял към БВП спрямо останалите сектори, с 11% ръст на годишна база. Секторът отбелязва и над 5% увеличение на заетостта за изминалата година, като осигурява работа на над 156 хил.души.  Това сочат обобщени данни на Националната асоциация на строителните предприемачи. От там отбелязаха, че..

публикувано на 25.11.25 в 17:11

Група No More Many More са готови с пети пореден албум, който ще представят с концерт

Посрещнахме отново група  No More Many More  - Владимир Иванов, Методи Кръстев и Радослав Гергов, в предаването "Добър вечер, София", които ни донесоха радостната новина, че вече са готови със своя пети студиен албум, песните от който се готвят да изсвирят на живо пред своята публика в голям концерт на 28 ноември, в пълен състав.  Основателят..

публикувано на 25.11.25 в 16:29
Иван Армянов

98% от европейците дишат силно замърсен въздух

С настъпването на отоплителния сезон проблемът с качеството на въздуха в учебните заведения отново излиза на преден план в цяла Европа. Данни от международни проучвания показват, че замърсеният и застоял въздух има сериозно влияние върху здравето, концентрацията и когнитивните способности на децата. Изследване на СЗО от 2023 г. Публикувано от The..

публикувано на 25.11.25 в 16:15
Лидия Витанова

Когато говорим за редки заболявания експертизата е доста разпиляна

София ще бъде домакин на първо по рода си специализирано обучение за млади хирурзи в областта на редките тумори в България. За първи път страната ни ще бъде проведено структурирано обучение, насочено специално към млади хирурзи, които искат да развият експертиза в областта на редките злокачествени тумори. “Истината е, че когато говорим за редки..

публикувано на 25.11.25 в 15:43

BoiL издава дебютен албум и сингъл - Don't look inside

Идвайки от морския град Бургас, BoiL се издига от ъндърграунд музикалната сцена като певец и басист. Опитът му с множество различни стилове – както в студио, така и на живо – и работата му с много уважавани български артисти и групи (P.I.F., Jeremy?, Стенли, Иво Димчев, Hellion Stone, Y A N A, Дивна, Яви, Веси Бонева и др .) го отвеждат..

публикувано на 25.11.25 в 15:13