Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Албена Георгиева: От киви може да се прави всичко


Кивито не е традиционна българска култура, но тя все по-често се отглежда у нас. Албена Георгиева притежава 5 дка с киви близо до Петрич.

Тя разказва, че през 1978 година в Югозападна България са засадени 500 дка с киви. Локацията е съвсем съзнателно избрана, защото в този регион почвата и климатът са изключително подходящи за отглеждане му.
Първите години то е било в оранжерии, докато се адаптира. Хората не са знаели за наличието на тази култура, тъй като дървото ражда плод чак на седмата година от засаждането си. В началото на 90-те семейството на Албена получава насаждения от киви, което вече е отгледано и готово. 

"Кивито е зимен плод за България. Това е много хубаво, защото през зимата чрез него си набавяме голямо количество витамин C", разказва особености за плода Албена Георгиева и добавя, че колкото повече време стои неоткъснато кивито, толкова по-добре зрее кафявият плод със зелена сърцевина.

Българското киви е дребно, но пък изключително вкусно, казва за своята продукция агрономката. Много полезен плод е - особено за децата.

"Ние преди три години решихме да спрем да възприемаме кивито като екзотичен плод и да започнем да го преработваме. Първите ни опити бяха вкъщи с мама. Всички, които я познаваха (Калинка) знаят, че тя беше страхотен кулинар", разказва Албена Георгиева за първите опити за създаването на сладко от киви, което се оказва много вкусно. Те продължават кулинарните експерименти с домашен оцет и ликьор.
Най-успешно и търсено обаче се оказва домашното плодово вино от киви и совиньон блан купаж.

"То е много приятно на вкус, леко, не е така сладко, както малиновото вино, тъй като совиньон бланът балансира тази сладост на плодовото киви", разказва изкусително Албена Георгиева. 

Освен в хранителни продукти семейството интегрира кивито и в серия от козметични продукти като сапуни, ексфолианти и балсами за устни. Но най-интересното е, че те създават и дизайнерски бижута от киви

Всъщност Албена Георгиева казва, че земеделците, които отглеждат само храна вече са отживелица и новото поколение агрономи се стремят да създават всичко от своята реколта.

"Трябва въображението да лети!"

В бъдеще семейството планира да отвори фермата за киви и за посещения. За целта е необходимо да подобрят достъпността на стопанството, за което имат нужда и от подкрепата на Община Петрич.

Освен кивито Албена Георгиева има и друга страст и това е точенето на юфка.

Повече за отглеждането на киви и за неговите приложения чуйте в звуковия файл.


Вижте още:

По публикацията работи: Мария Бояджиева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връчват литературните награди “Перото“

Престижните Литературни награди “Перото“ на Националния дворец на културата ще бъдат връчени на официална церемония тази вечер. Тогава ще станат известни победителите в 5-те категории: детска литература, проза, дебют, поезия и превод от български на чужд език. Традиционно ще бъде присъдена и специална награда за цялостен принос.  Литературните награди..

публикувано на 03.11.25 в 07:37

Седмицата започва със слънце, в следобедните часове може и да превали

Днес сутринта на много места в низините и котловините ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Преди обяд ще преобладава слънчево време, но на места в Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще се задържи мъгливо. След обяд от запад ще започне увеличение на облачността и през нощта срещу вторник на места в Западна България ще има и валежи от..

публикувано на 03.11.25 в 06:25
Цветелина Заркин

Европа и гласът на младите се срещат в София

Цветелина Заркин, общински съветник в София и част от българската делегация в Европейския комитет на регионите ни представя  два ключови европейски форума, които ще обединят представители на институции и местни власти от цяла Европа: " Комитетът на регионите представя позициите на местните власти, които сме най-близко до гражданите. Трябва да имаме..

публикувано на 02.11.25 в 11:45
Lampa Inc

"Алтернативен алтернатив" в Lampa стайл

Lampa Inc е група от Шумен, която вече е в студиото и се представят един по един с инструментите си. В края на 90-те се запознават в едно заведение, което се казва "Лампа": "В Шумен всичко сами си правим - студио, албуми. Имаме много активни групи за такъв град. За нас бе ясно какво искаме - да правим авторска музика в България. Има разлика в..

публикувано на 02.11.25 в 10:55

Български фолклор в симфонична версия в проект на банатски българи

Идеята за проекта „Глас: Симфонична интерпретация на българска музика“ е на Джеордже Денис Арделян, потомък на банатски българи. Неговите оркестрови обработки и авторски композиции са вдъхновени от известни любими български народни песни като „Ах, къде е мойто либе“, „Лудо младо“, „Македонско девойче“, „Лиляно моме“, „Море сокол пие“, „Брала..

публикувано на 02.11.25 в 10:29
Пейо Яворов и Тодор Александров.

Софийски разкази - Последната година на Яворов

Радиоразходката днес е посветена на последните месеци на Яворов - малко след смъртта на Лора Каравелова и вторият успешен опит за самоубийство. Началото на края е в дома на сем.Тихови в края на 1913 г. Сградата сега не съществува.  Освен спомените на Яворов, цитираме в-к "Утро" и в-к "Мир". Убийство или самоубийство? Всеки вестник споделя история -..

публикувано на 01.11.25 в 16:00
Константин Фотинов

Историята оживява - Константин Фотинов, първият български журналист

В Деня на будителите, но и на журналистиката, обръщаме внимание на списание "Любословие" и неговия издател - Константин Фотинов. Славейко Докузов от Историческия музей в Самоков е наш събеседник и един от съставителите на изложбата, посветена на 240-та годишнина от рождението на Константин Фотинов: На откриването, директорът на музея казва, че "не е..

публикувано на 01.11.25 в 15:00