Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Късното шоу": Изводите от изборите

Бойко Станкушев, Александър Танев и Елена Кръстева
Снимка: Даниел Ненчев

Изводите от изборите – тема, която ще вълнува още дълго. В деня след парламентарния вот тя задвижи и разговорите в "Късното шоу" на Радио София. В първата част на предаването гости бяха Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд, и Александър Танев, който има българо-руска идентичност и се определя като "бягащ от режима в Русия".

"Горе-долу ясно беше, че ще има някакъв паритет", каза Станкушев и посочи като изненада прескачането на 4-процентната бариера от партия "Има такъв народ".

Танев пък обърна внимание върху повишения резултат на партия "Възраждане". От разговора ще разберете защо според двамата събеседници това е притеснително. Ще научите и какво е според тях влиянието на руския президент Владимир Путин върху изборите в България.

"Ситуацията в Русия стана катастрофична", сподели Танев в този контекст и разказа за участието си в антивоенните протести в Москва. От впечатляващата му лична история ще добиете ясна представа каква цена плащат руските граждани и въобще всички, които активно се противопоставят на агресивната политика, водена от Путин.

По темата за изборите се включи и журналистката Елена Кръстева. Тя предположи, че това няма да бъде последният парламентарен вот за годината. "Резултатът пак няма да е по-различен, защото разделението в обществото е много ясно очертано", каза тя.

Има ли решение на проблема с общественото разделение, за каква България гласуваха хората, както и още любопитни аспекти на изборната тема – чуйте:

Във втората част на предаването на фокус е книгата "И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи". Авторката Елена Кръстева разказва откъде идва идеята за книга, посветена на големия български скулптор Георги Чапкънов.

Елена Кръстева

В богатото на снимки и истории издание освен с Чапа читателите ще се срещнат и с други значими фигури от света на изкуството: Константин Кисимов, Йордан Радичков, Радой Ралин, Федерико Фелини и много други. Книгата е и подходящо допълнение към изложбата в Националната художествена галерия "Чапкънов. Алхимикът". Експозицията ще може да се разгледа до средата на май.

Николо Коцев

Третата част на предаването е посветена на разговор с Николо Коцев. Заедно с група "Кикимора" той стана победител в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет". В резултат музикантите получиха възможността да създадат цикъла от песни "Омаята Любов" заедно със Симфоничния оркестър на общественото радио.

По публикацията работи: Виктор Чулев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изненадата на тези избори е активността на гласоподавателите

Избирателната активност на вчерашните избори е изненада, каза пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на предсрочните парламентарни избори. Активността е била около 35,2%. "Очакванията бяха за по-ниска избирателна активност от тази през юни – около 2 млн. гласоподаватели. Трябва да..

публикувано на 28.10.24 в 09:13

Слънчево начало на седмицата, с температура в София около 22°

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове, главно в Източна България, ще има ниска облачност или мъгла, които до обяд ще намалеят и разсеят, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°, в София - около 22°. В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 28.10.24 в 07:35

Спокойно и без инциденти премина процесът по предаване на протоколите в зала "Арена София"

Спокойно и без инциденти премина процесът по предаване на протоколите в зала "Арена София", където 1 140 Секционни избирателни комисии в столицата предадоха изборните книжа и документи. Там през цялата нощ работеха екипите на 23-та и на 25-та районни избирателни комисии. Протоколите на всички секционни избирателни комисии в 25 РИК са били..

публикувано на 28.10.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Кое ли от ДПС крилата ще се включи в разговори за евентуално мнозинство?

Деветпартиен парламент би поставил рекорд в българската история. Първите данни от вота днес показва, че ГЕРБ и ПП-ДБ трябва отново да седнат на масата на преговорите, ако и от двете страни има воля за правителство. Преговорите със сигурност ще бъдат трудни и трябва да има планове за реформи, законодателство, срокове . През следващите..

публикувано на 27.10.24 в 22:30
Гласуването в Бурса, 27 октомври 2024 г.

Все повече избиратели в Турция са недоволни от ДПС, защото обещанията с години не са изпълнявани

Нежелание за гласуване, слаба активност в традиционно натоварени секции, но повече гласували на места, които преди са били с по-малко избиратели. Това сочат за момента данните за изборите за Народно събрание от Турция. Същата или малко по-висока от тази през юни се очертава активността в Турция след приключване на изборния ден. По..

публикувано на 27.10.24 в 21:50
Снимки: Ани Попова

На пазара в Долни Богров: Само даваме пари за избори, с години нищо не се променя

Кървавица, ролета, кучешка храна, казан за ракия, птици… "Хората търсят всичко, търсят истинското", коментира пред репортер на БНР-Радио София продавач на пазара в Долни Богров. И сякаш наистина всичко може да се намери на тържището на открито. Някои търговци посещават мястото повече от 10 години и казват, че независимо от смените..

публикувано на 27.10.24 в 21:15
Яница Петкова

Яница Петкова: В по-шареното 51-во НС коалицията няма да е по-лесна

51-вото Народно събрание ще е по-шарено. Очакват се и нови политически сили. Положителното е, че днес повече хора излязоха да гласуват в сравнение с изборите преди 6 месеца. Това коментира пред БНР-Радио София социологът Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан" . По данни на агенцията, партньор на БНР в изборния ден, към 20..

публикувано на 27.10.24 в 20:59