Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата награда "Серафим" бе връчена на Националната асоциация на доброволците

Снимка: Радио София

На тържествена церемония преди ден бяха връчени Наградите за гражданска доблест и човешка доброта "Серафим", присъждани от Граждански форум под егидата на президента Петър Стоянов. Те бяха учредени през лятото на 2022 г. В организацията им участват президентът на България Петър Стоянов (1997-2002 г.), учени, писатели и журналисти. Към организационния комитет за наградата се включват Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб. Първото издание на наградата "Серафим" отличи в края на миналата година наши сънародници, подкрепили украинските бежанци от войната в Украйна.

Във второто издание на Наградите носещи името на героя от едноименния разказ на Йордан Йовков "Серафим“, бяха отличени 57 български доброволци. Това са организации и отделни хора, показали изключителна всеотдайност при спасяването и подкрепата на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия на 6 февруари, 2023 г.

Жури от Инициативния комитет в състав: проф. Димитър Вацов, Иво Инджов, Иглика Трифонова, Костадин Бонев, Митко Новков, доц. Огнян Минчев, Юлиана Методиева и Яра Бубнова, както и миналогодишните носители на наградата - Манол Пейков, Юлия Методиева-Тихича, Никола Рахнев, взе решение да присъди четири награди:

  Голяма награда "Серафим" отиде при Националната асоциация на доброволците за неуморната им работа, изключителна съпричастност, всеотдайност и смелост, проявени още в първите дни, при подкрепата на пострадалите от мощното земетресение в Турция и Сирия.

"Досега български доброволци не бяха ходили на мисия в чужбина, макар и в съседна страна, имаше страшно много предизвикателства. Освен 52 доброволци, които успяхме да изпратим там, имаше и много хора, които по една или друга причина не успяха да заминат, но с тях успяхме да направим мащабна кампания за събиране на хуманитарна помощ", разказва Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците.

"За разлика от хората, които са професионалисти по темата и имат много по-сериозна подготовка от нас, забележителното при подвига на тези момичета и момчета беше, че част от тях тръгнаха буквално с оборудване от спортния магазин и с примитивни неща за оцеляване. Там ги посрещнаха изключително тежки зимни температури, но те не помръднаха нито крачка назад", подчерта той.


Какво мотивира доброволеца?

Ясен Цветков разкри, че никога не е имал съмнение в готовността на екипите, при всички ситуации в които са участвали досега. "Това е едно странно чувство... Когато нещо някъде се случи, и знаеш, че можеш да бъдеш полезен, че си преминал някаква подготовка и виждаш този красив момент, в който можеш да приложиш знанията на практика, когато видиш трагедията в очите на жертвите, разбираш, че ти си не просто спасител, ти си лъч светлина в един такъв момент. Това те кара да забравиш всички лишения, личните си проблеми - това са висши човешки ценности, които трудно могат да се опишат с няколко думи", изтъкна той.

Цветков разказа за идеята да бъде оптимизирана работата на екипите.

"Решихме, че може би е време да направим по-смела крачка при реализирането на нашата мечта, а именно да организираме модул от доброволци, които да бъдат предварително организирани и готови за реакция при мащабни бедствия в страната и чужбина", разкри той, позовавайки се на техните думи:

"Ако разполагахме с по-качествена екипировка и оборудване там, спасените животи можеше да са много повече".

Чуйте още от разказа му в разговора на Антония Каменичка, в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35