В „Радиокафе“ обичаме да говорим с хора, които са „уловили“ София в думи, които са пътували, видели са свят и пак откриват хубавото в нашата столица. И които обичат кафе, разбира се…
Именно такава е вихрената ни гостенка Албена Ненкова. Живяла е в Париж и Виена, но обича София – „най-малкото защото си е наша“, казва тя с усмивка.
Има и издадена книга с корица на жълти павета, която носи чудното заглавие „Софиянката слага още от всичко в тигана“. За това говорим на радиокафе с нея – за софиянките, за софийските кътчета и за космополитния поглед към нея.
„Обичам да говоря за София – с тези думи започва диалога ни тя, - а пък защо всичко трябва да е в един тиган?! Ами защото когато една домакиня е поканила гости и трябва 30 пъти да стане и да седне, донасяйки и отнасяйки, тя загубва магията на срещата. Затова ми харесва идеята да сготвиш всичко (например паеля или рататуй) в един тиган, но красив, който става за поднасяне и да го сложиш на масата и да споделиш вкуса, смеха и разказите с гостите“.
Албена Ненкова говори увлекателно, така и пише. В книгата има и рецепти, и срещи, и истории, и любов, и чудни софийски места като някогашната пекарна на „Иван Асен“, защото „щастието на живота около тази улица е голямо“.
Често си мисли за София, крачейки из Париж или Виена:
„За разлика от повечето хора, когато съм там, аз търся делника. А делника виждаш, когато спреш да се държиш като турист. Ако си в Париж и искаш да се почувстваш парижанин, си купи една багета (франзела) – 200 грама съвършенство, както е описана при вписването й в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство. Истинският парижанин не си купува 3 багети, той си купува една. По това можеш да преброиш колко хора живеят в Париж – по броя на продадените багети“ – разказва с усмивка Албена Ненкова.
По думите ѝ, въпреки че парижаните задължително закусват, те са в добра форма, защото „тайната е в количеството. Една или две филийки от багетата, с масло (французите на всичко слагат масло) и - това е, ако има някоя много съвестна майка, ще има и сварено яйце. Това е утрото в Париж – кучето, багетата, вестника… Иначе може да са къде капризни, къде високомерни, но се държат на ниво. И ние трябва да го правим – нали сме от София!“
На въпроса ми не са ли кроасаните най-френската закуска, Албена категорично казва „не“. Но веднага добавя една парижка история за улицата покрай Операта, по която в момента всички се редят на огромна опашка именно за да хапнат кроасан: „Голямо чудо, ще кажеш – да правиш кроасани в Париж, но е факт. И аз отидох, почаках доста, едни големи кроасани прави човекът, изключително популярна е пекарната му в Инстаграм – французите харесват модата и са модерни дори в традициите“.
Следва продължение – за Виена, какво е виенско кафе, каква е историята на най-емблематичното кафе там и какво закусват виенчани. И не само….
С Албена Ненкова, разбира се.
Чуйте целия разговор на Лили Големинова.
Има какво да научите, и то по най-приятния начин.
В Париж (във Версай) исках да познавам Луи IV, на Ролан Гарос исках да прегърна Григор Димитров, а Сена сравнявах с Марица (като Силви Вартан). Днес искам да съм с “моите хора”, да плувам в свои води, а и да имам по-хубави домати от всички на света! Обичайте, пейте и грейте! - това пише във фейсбук профила си Албена Ненкова.
От 1 януари ДДС за ресторантьорските услуги отново стана 20%. Причината е, че със започването на годината спря да действа по-ниското облагане от 9%, прието със Закона за ДДС още по времето на ковид кризата и многократно удължавано от тогава. По същата причина от началото на годината отпадна и нулевата ставка за хляба и брашното и тя отново е 20%. В..
На територията за любопитковци - ТехноМеджикЛенд в София, от 7 януари ще бъде показана изложба с унгарски научни постижения и технологични иновации . Съорганизатори са Институт Лист и Центърът за научни приключения "Агора" от унгарския град Дебрецен. От десетки изобретения, дело на унгарци, ще бъдат представим само 15, съобщи пред..
Тийнейджърската мода от моловете в София превзе и Перник. В един от големите търговски обекти младежи на възраст между 14-18 години предизвикват безредици, бият се, не търпят забележки, ругаят клиентите и персонала, алармират перничани. Последният сигнал подаден в полицията е от края на миналата седмица, когато група тийнейджъри са замервали..
На 10 януари, петък, Александрина Пендачанска ще излезе отново на сцената на Софийската опера и балет, като за пръв път ще пее в ролята на мистичната китайска принцеса Турандот в едноименното произведение от Джакомо Пучини.. На 11 януари, събота, в същата роля зрителите ще видят Габриела Георгиева. "Появата ми пред софийска публика е..
Доц. д-р Калина Иванова е новият директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, съобщиха от Националната библиотека в социалните мрежи. По време на дирекционния съвет днес проф. д-р Красимира Александрова предаде поста директор на доц. д-р Калина Иванова, се казва в съобщението. „За мен е от съществено значение, че оставям..
31-вият Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" ще се проведе от 24 до 26 януари в Перник. Най-големият зимен фестивал в Европа отново ще включва богата програма, тридневни дефилета на сурвакари, кукери, бабугери и джамалари групи от България, както и гостуващи групи от чужбина. Около 20 дни преди това фестивалът гостува в..
Тази вечер (6 януари 2025 г.), от 18.00 часа, в галерия "Академия“ ще бъде открита изложбата "Тридесет и три години катедра "Метал“ в НХА“. Събитието се осъществява в рамките на Конкурса за финансиране на проекти за присъщата научна и художественотворческа дейност на Националната художествена академия. Заедно с изложбата тази вечер, ще бъде..