Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийски разкази: Димчо Дебелянов

Димчо Дебелянов заживява в София като ученик в Първа мъжка. Винаги примесва в разговорите си стихове на първите тогава поети. Той е сред най-популярните ученици и рецитира „Елате ни вижте“ пред царя и царедворците.

"Всичките си пари дава за книги" - разказва стринка му, където живее. Запознава се с Николай Лилиев, Димитър Подвързачов и Константин Константинов. "Дебелянов беше възторжен, живееше само с поезия, беше печатал първите си работи" - спомня си Лилиев. "Той цял беше в импулси, безусловно честен и откровен; неизчерпаемо духовит и остроезичен" - такъв си го спомня К. Константинов.

Около Подвързачов се оформя приятелския кръг звено: "Повечето си влияехме, Димчо започна да зрее сякаш с дни. Да си писател е тежък, сизифовски труд" - казва за него Подвързачов.

Дебелянов се вдъхновява от белоцветните вишни в двора на Елена Петрунова в София. Още за софийските места, свързани с Дебелянов - в звуковия файл.


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ганев

Спокойно, сега работещите ще имат по-достойни пенсии от техните родители

Наистина, в бъдеще се очаква да работим повече години, но мнозина и сега искат да го правя. Това не е наказание. Хората не трябва да се плашат от тенденциите, очертани в Доклада на НОИ по отношение на пенсионната система. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика ...

публикувано на 30.08.24 в 16:16

Георги Проданов: Няма партия, имунизирана срещу явлението "Пеевски"

През тази седмица започна събуждане след политическата лятна летаргия. Отиваме към динамичен септември, който ще е показателен и решаващ за изборите. Тепърва ще виждаме много развръзки, обобщи в коментара си пред БНР-Радио София политологът Георги Проданов . "Да не бързаме да наричаме ДПС партия на демокрацията. Тя е по-скоро партия на..

публикувано на 30.08.24 в 15:10
Благослав Михайлов

Новостите в дигиталните платформи

Какви са новостите около дигиталните платформи "Стража.бг" и "Казва.бг" в предаването "Радиокафе" разказа Благослав Михайлов. По думите му основната идея за създаването на Стража.бг е била, че политическата информация у нас е недостъпна, тъй като официалните източници са трудни за използване. "Ако вземем например сайта на Парламента на мен..

публикувано на 30.08.24 в 14:15
Художникът Деян Янев

Изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" показва гротестни, събирателни образи на действителността

Той е изключително талантлив, притежаващ рефлекс към съвременните проблеми, въпроси и тенденции, отразявайки ги през своята живопис и своето изкуство. Най-новата му изложба е  " Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" , която ще се открие на 4 септември 2024 г. в столична галерия. Художникът Деян Янев бе гост в предаването "Радиокафе",..

публикувано на 30.08.24 в 14:09

"Диана фест 2" събира три банди в чест на Диана Атанасова

Диана Атанасова създава първото издание на "DIANA FEST" по повод рождения си ден прeз 2023 . Сега предстои музикалното събитие да се проведе за втори път на 1 септември от 18:00 часа. " Концепцията тази година е, че тези групи по между си се познават и списъкът е по-хомогенен", разказва за идеята на второто издание самата Диана. На събитието ще..

публикувано на 30.08.24 в 13:28

Изложба с японска скулптура отбелязва важни годишнини за Япония и България

"Хванати в спирала"  е наречена изложбата на японска скулптура, която предстои да се открие на 2 септември в галерия "Мисията". Представя я японската артистка Нобуко Уеда . Събитието е част от панела на "София Хартиен арт фест" 2024, това съобщи Снежана Йовева от ДКИ към Министерство на външните работи. Експозицията се организира от..

публикувано на 30.08.24 в 12:54
Елица Петкова - режисьор и актриса

Режисьорът Елица Петкова за призванието в професията, "Икарите" и още нещо

Чудесна среща в ефира с една очарователна дама, която е сред най-добрите в това с което се занимава – режисьорът в куклен театър Елица Петкова. Тя завършва и актьорско майсторство и режисура, но смята, че режисурата е призвание определено от съдбата. "Определено за мен това е по-добрият избор, няколко години след като завърших, играех като..

публикувано на 30.08.24 в 11:34