Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на район “Средец“ Трайчо Трайков в колата на Радио София

Трайчо Трайков
Снимка: БГНЕС

Тази седмица в сутрешния блок „Събуди се, София“ се спряхме на места и проблеми от централния район „Средец“. В колата на Радио София, заедно с водещия Божидар Янев, се качи кметът на района Трайчо Трайков.

Проблемът с паркирането е един от основните в „Средец“, поради факта, че се намира в идеалния център на София.

„Да, естествено, че липсва място. Има много служебни абонаменти и това беше една от причините, поради които аз подкрепих промяната - да има само до три на адрес, не на фирма. Няма да става по-лесен въпросът с паркирането, тъй като някои от съвременните градоустройствени решения, които са свързани с място за повече пешеходци и колоездачи, ще отнемат допълнително паркоместа“, каза Трайков.

По думите му, за района монтажните паркинги биха били вариант, но не и подземните, тъй като инфраструктурата не позволява.

В район „Средец“ попада и част от най-големия столичен парк – Борисовата градина. В много от случаите отговорностите се поделят между „Зелени системи“ на Столичната община и районната администрация, обясни Трайчо Трайков.

„За „освобождаването“ на 12-те декара, които бяха заградени към „Мария Луиза“ си съдействахме. В Княжеската градина имаме три проекта, по които има напредък. Единият е спортна площадка със свободен достъп за няколко вида спорт до ул. „Гурко“. Близо до стрийт фитнеса имаме друг проект, за който провеждаме процедура - за детска площадка, за деца от 3 до 12 години. От вчера сме в разговори и с една фирма, която ще направи дарение за обновяване на стрийт фитнеса“, добави кметът на район „Средец“.

Той допълни, че големият ремонт в Борисовата градина, който беше планиран от Столичната община, няма да се случи.

По отношение на чешмите в района, Трайчо Трайков обясни, че годишният бюджет за тях, стига колкото да се платят сметките за вода и за дребни ремонти. Всичките общински тоалетни в района работят, каза още той.

Трайков допълни, че скоро приключва ремонта на градинката пред хотел „Рила“.

„Решихме да оправим цялото каре. Ремонтира се и тротоара на ул. „Леге“. Всичко е с плочки по новия стандарт на Столичната община, който беше приет миналата година“, добави кметът.

До края на годината предстои и преустройството на две сгради в детски градини – на ул. „Христо Белчев“ и на ул. „Иван Асен II“, каза Трайчо Трайков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29