Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучителят Анита Гергова в Късното шоу:

"Губя себе си в ролята на майка" - да се изгубим, за да се намерим

Снимка: osuznatiroditeli.com

"Губя себе си в ролята на майка" – разговор в Късното шоу с Анита Гергова, майка на 4 деца.

Как жената, майката, успява да запази себе си?

Кога се губи и как да се намери?

"Бих казала, че това е един цикличен процес. Ключовото е, че когато се изгубя, докато се губя, имам нужда да стигна до едно мое "дъно" и когато го достигна си казвам о, Слава Богу! Защото повече "надолу" няма. Единственият път е нагоре…", споделя младата жена. "И винаги, след всяка моя криза на изгубване се ражда нещо. Така се роди тази среща с родители - "Губя себе си в ролята на майка", в която вярвам, че ще подкрепя тези дами, които в момента са в "дъното" си.

Има ли етап, в който усещаш, че се губиш, но не си го позволяваш?

Според Анита, на ниво този етап започва тогава в душата, когато си легнат всички – приспиваш децата и усещаш, че нещо се случва..

Тя споделя с нас методите, които ѝ помагат да се справи:

"Вземам един лист и започвам всичко да пиша. Или в телефона. Без значение какво ще излезе", казва тя и добавя:

"Двама-трима души разбират какво се случва с мен, но аудиторията, обществото в по-голям кръг, там ти не се губиш – не можеш!"

За срещата "Губя себе си в ролята на майка", която предстои да се случи в края на май Гергова споделя:

"Ще бъде много различно. Защото точно по време на моята криза ми дойде идея, че аз няма да говоря, а другите да слушат, както са свикнали, а съм подготвила 3 практически упражнения", разкри тя. Ето какво ще се случи:

Брейнсторминг - "С помощта на бял лист хартия ще се поровим в себе си, на ниво "мозък. След това ще навлезем в дълбок анализ, аз ще ги водя с въпроси, ще има споделяне. Ще направим упражнения по двойки на по-лично ниво, с предварително подготвени от мен въпроси. Всичко зависи от това, което ще си отговорим сами за себе си, защото те решенията са в нас, никой няма да дойде да ни изведе от нашата си дупка", категорична е Анита Гергова.

"Накрая срещата ще завърши с една обща дейност – ще ги фокусирам да направим стъпки", казва тя и допълва, че след разговорите е добре участниците в събитието да следват действията.

"Ако нямаме конкретно действие, след работата, която сме свършили, все едно нищо не сме направили", подчерта тя.

 Търсенето и намирането -  в децата, родителите, възприятията, възпитанието:

Вината – как да се справим, какво си "взимаме" от нея.

Съветът на експерта: "Приеми я като приятел, не като съдник. Вината е чувство, което прилича на гнева. Ако се поровим откъде идва и защо се появява, ще разберем какво стои зад нея. Това биха могли да бъдат очаквания, представата за това какъв родител трябва да бъдеш, или какви трябва да бъдат твоите деца".

Амбицията - най-честата причина да се изгубваш в ролята на майка.  

"С амбицията да дадем на детето максимално всичко, това, което ние не сме имали, това, което искаме като на-добро, всъщност ние го лишаваме от много умения само да се справи, само да постига нещата в живота. Пример: Когато играем, или правим неща заедно, нека то бъде инициатор, а не ние, като му помогнем да покаже идеите си, да задействаме вътрешната мотивация в детето", съветва експертът.

Ролята на бащата:

"В цялото родителство и майката и бащата са на пиедестал, имат еднакво важна роля в живота на детето. Таткото също се отдава – той работи, грижи се за семейството. Когато липсва комуникация, бащата също губи себе си в ролята си на баща", категорична е Анита Гергова.

"В комуникацията нека бъдем зрели, мъдри, пораснали хора а не деца", съветва тя.

Чуйте разговора на Диана Костова, за да разберете какво още би ни помогнало в осъзнатото родителство, а на 28 май 2023 г. не пропускайте да се включите в срещата със самата Анита Гергова.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35