Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 11 до 14 май в София Тех Парк

Учени от 11 страни участват в 13-ия Софийски фестивал на науката

Снимка: beautifulscience.bg

Фондация „Красива наука“ в партньорство с Министерството на образованието и науката и с подкрепата на Столичната община, организира ХІІІ издание на Софийския фестивал на науката от 11 до 14 май в София Тех Парк.

Събитието е чакано с нетърпение от ученици и младежи, родители и учители заради богатата програма, в която са предвидени 40 щанда с демонстрации и експерименти, изложби, научна книжарница и дейности на открито. Ще участват повече от 120 утвърдени и млади учени, иноватори, изследователи, комуникатори на науката и творци от Австрия, България, Кения, Китай, Обединеното кралство, Полша, Португалия, САЩ, Украйна, Франция, Чехия.

Официалното откриване ще се състои на открито на 11 май (четвъртък) от 11:00 ч. в Зона „Големият взрив“ с участието на официалните гости.

Инициативите в програмата са групирани в няколко тематични цикъла, посветени на ЗдраветоКосмосаНаука и изкуствоНашата планетаТехнологии и Годишнини.

В програмата за ученици са предвидени презентации, научни шоута, състезания, както и работилници по роботика и електроника, химия и физика, правене на хартия или спектроскоп, оптични илюзии, 3D моделиране и принтиране, за загадки и артефакти от света на животните, ще се отбележат 400 години от рождението на Блез Паскал с темата „Триъгълници под налягане“ и редица други.


„Надяваме се с тези около 150 събития за тези 4 дни да направим празник за всички, които обичат науката и дойдат там“, отбеляза пред БНР-Радио София Ивайло Славов – програмен директор на фестивала. Той допълни, че проявите ще се проведат в 3 големи зали, 4 – за работилници и 2 демонстрационни зони.

Славов подчерта, че експертите, които ще се изявят, са истинските източници на достоверна информация.

Той обърна внимание и на чуждестранните участници, сред които проф. Жан-Мари Тараскон и Франсоаз Претьо от Франция, проф. Стийв Брусати и д-р Андрю Стийл от Обединеното кралство (ще можем да вземем автографи от двамата), д-р Стефани Малъм от САЩ, световноизвестният фантаст от Китай Лиу Цъсин и други.

Един от авторитетите във фестивала - проф. Роберт Пенчовски разказа за „новите кандидати за антибиотици“ и как българските учени подхождат, за да стигнат до тях.

Той припомни, че антибиотиците са необходимост, те са на второ място по спасяване на човешки живот (на първо място е сапунът), но за съжаление бактериите развиват резистентност рано или късно към тези медикаменти.

Проф. Пенчовски съобщи, че се очаква най-скоро да бъде създадена нова лаборатория в Биологическия факултет.


▲ Ивайло Славов, д-р Евгения Сарафова, проф. Роберт Пенчовски и Катя Василева

За работата си в студиото на Радио София разказа и гл. ас. д-р Евгения Сарафова. Тя е специалист по геопространствените технологии, преподавател в Софийския университет  „Св. Климент Охридски“ и съосновател на Географ БГ.

С колегите си тя събира данни за създаването на карти за географската среда и света около нас.

Източниците за събиране на такава информация са различни, подчерта тя – космически спътници, датчици в околната среда, за градската среда, пътя на водата. Данните могат да послужат за визуализиране на процесите и тенденциите, за създаването на компютърни модели.

Лекцията на д-р Сарафова „Сателити на лов за горещи вълни“ ще бъде на 13 май от 14:30 часа.

За разлика от земетресенията и наводненията, които са с внезапен характер, ефектите от горещите вълни се усещат дни след започването им, затова се наричат и „тих убиец“, разясни още експертът.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата, записани в градина, се увеличават с близо 10% за две години

Децата, записани в детска градина, се увеличават с близо 10% през последните две години и достигат до 88% през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков , който даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт“. Финансиране по проекта ще получават 1500 градини и училища с предучилищни групи за..

публикувано на 02.10.24 в 16:34
Кадър от „Границите на Европа“

Документалният филм "Границите на Европа" изобличава лицемерието на Запада към работниците мигранти

Защо хора от Източна Европа са съгласни да си тръгнат от своята родина и да търсят по-добро заплащане на Запад при положение, че условията, в които живеят и работят там, могат да бъдат много сурови? Оправдани ли са рискът и изпитанията заради по-високото заплащане? Това е тема, която е актуална за България и други страни от години. По..

публикувано на 02.10.24 в 16:12

"Топлофикация-София" е в готовност за новия отоплителен сезон

От "Топлофикация-София" имат готовност да дадат начало на новия отоплителен сезон от началото на октомври, съобщават от дружеството. Според изискванията, за да започне масово включване на централното отопление, е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12 градуса и прогноза от НИМХ за трайно..

публикувано на 02.10.24 в 15:35

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16
Пламен Димитров

Пламен Димитров: От Близкия Изток сериозна заплаха е "оръжието на слабия"

В момента големият риск, свързан с конфликта в Близкия Изток, е обусловен от голямото неравновесие . Израел се окуражи от победите си и пристъпи към сухоземна акция. Очевидно е технологичното му превъзходство над "Хизбула". Рискът е именно в това - възможно е другата страна в конфликта да прибегне до оръжието на слабия – терористичните атаки . И..

публикувано на 02.10.24 в 15:15

“Интуиция” - музикалният проект, който разкрива скритите таланти на деца с аутизъм

“Интуиция” е музикален проект на Мирян Колев, в който активно участват пет деца от аутистичния спектър, чрез метода на съвместното интуитивно музициране. Албумът, записан и селектиран от музиканта, ще бъде представен в София и Велико Търново през октомври 2024 г. Чрез изразните средства на интуитивното музициране и свободната импровизация заедно..

публикувано на 02.10.24 в 14:39

Пазарите - екзотиката на един град на ръба между Ориента и Европа

Историята на пазарите и тяхната роля в живота на хората е във фокуса на филма “Изчезващият пазар като културен феномен”. На 8 октомври от 19.00 ч. в галерия „Сердика”, ще бъде отбелязан краят на снимачния период на документалния филм с изложба и пет любопитни видеа с вълнуващ и неочакван разказ от пет различни режисьори, участващи в проекта...

публикувано на 02.10.24 в 13:50