Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТС организира обучителни планински лагери за ученици

Снимка: Архив

Българският туристически съюз (БТС) организира детски образователни лагери. Целта е да се насърчат и подкрепят подрастващите по отношение на активния туризъм, алпинизма и новостите в спортно-туристическата област.

С детайли по темата е разговорът с Васил Николов – ръководител “Стопанска дейност“ във БТС.

Лагерите ще стартират още през лятото, увери той и допълни, че БТС е почерпил вдъхновение от историята на Юношеския туристически съюз (ЮТС) - младежка туристическа организация, създадена през 1911 година с цел да обедини младежи от цялата страна, които развиват туристическото движение. Те са се занимавали с много сериозни неща като туристически маркировки и хижестроене, посочи Николов:

„Това ни наведе на мисълта, че тогава, по онова време, младежите са били много предприемчиви и активни, а днес тази дейност е донякъде пренебрегната. Смятаме, че връзката между младежите, природата и планината е малко занемарена и ние като една национална организация, която би трябвало да има грижа за това, намираме и своята собствена вина.“

Така БТС възстановява като своя подструктура ЮТС и поема инициативата за създаването на образователните лагери.

„Когато децата преминат през първия базов обучителен лагер, те получават най-основни умения, които им предоставят възможност да бъдат членове на Юношеския туристически съюз. Това са основни умения за общуване с природата и поведение в планината като например – какво трябва да съдържа туристическата раница, по какъв начин се разпъва палатка, как да опазим природата, как да се придвижваме и други.

„Когато децата станат членове на ЮТС, те ще получат чувство за принадлежност и ще могат да е запишат на някои от профилираните лагери, в които ще развият своите умения, за да членуват в БТС като цяло“, увери Васил Николов.


Предвидените обучения са в няколко направления - базов туристически модул, топография и ориентиране, алпинизъм и катерене, планинско спасяване и долекарска помощ, воден туризъм в тихи и бързи води, спелеология и пещерно дело, маркиране и облагородяване на пътеки и туристически обекти.

Всяко дете, взело участие в лагера, ще получи удостоверение със степен на израстване в ЮТС, както и значка, удостоверяваща съответната премината степен – кандидат, стажант, инструктор към ЮТС. Всички практически занятия ще бъдат водени от сертифицирани професионалисти в съответната област.

Възрастовите групи са разделени на 3 категории: от 1.  до 4. клас, от 5. до 8. клас и от 9. до 12. клас, тъй като обучителните програми са различни и са адаптирани за всяка възрастова група.

Всеки един от от учениците трябва да премине през базов обучителен лагер, за да продължи напред, уточни Васил Николов.

Чуйте още подробности по темата от разговора на Невена Николова в звуковия файл. 

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представители на Space Camp Turkiye споделят опит и визия за развитие на STEM образованието

Тази вечер ще се проведе специална среща, организирана от Space Camp Turkiye, Център за творческо обучение и Научно-образователения детски център „Музейко“, която е насочена към директори на училища и учители. Идеята е да се представят възможностите за участие в програмите на Space Camp Turkiye, както и предстоящите инициативи в областта на STEM..

публикувано на 03.10.24 в 16:44

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до края на октомври

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 31 октомври включително, съобщава националният авиационен превозвач. Мярката е заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Целта е осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед нестихващата ситуация в..

публикувано на 03.10.24 в 16:03

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56
Рут Колева - организатор и идеолог на събитието

България отново е домакин на музикалната конференция "So Alive"

Водещите на предаването „Добър вечер, София“ Роман и Яна ни правят съпричастни към едно значимо събитие за всеки - пряко или косвено свързан с музиката, на което България е домакин - музикалната конференция "So Alive" . На нея се събират музикални мениджъри, продуценти, текстописци не само от България, но и от света, хора дейни, грижещи се за това..

публикувано на 03.10.24 в 14:15

Посолството на Китай в България организира конкурс за песен, базирана на китайски поеми

През есента на 2024 г. отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България. В подготовката за празненствата по случай годишнината, Посолството на Китайската народна република в България организира конкурс за нова песен, по китайски поеми от Династия Тан и Династия Сун, за български граждани и сънародници,..

публикувано на 03.10.24 в 14:11