Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Да се гордеем не само с историята, а и с настоящето

11
Две поколения учители и децата
Снимка: радио София

На събор в с.Мирково с разказ за традициите. Зам.-кметът Велко Лисев ни потапя в атмосферата на подготовката му в местността Бърдо:

"Още като бях дете, в Мирково се чества традиционния събор в началото на май с курбан за здраве. Раздава се на гостите, подготвя се богата фолклорна програма. Имаме голям кукерски клуб, те са побратими с този в с.Челопеч. Има група Мирковско хоро и Мирковска духова музика. От деца си я спомняме. Курбанът се подготвя от предния ден, сутринта се пали огъня, освещава се от отец Йоан. Имаме 7 параклиса в общината."

Следващ гост е секретарят на НЧ "Културен подем" и художествен ръководител на "Мирковски орли" Тодор Цачев:

"Около нас кипи огромен труд и са ангажирани всички от общинска администрация не само на думи, а и на дела. Посрещаме хиляди гости, всеки мирковчанин чака този ден. 

"Мирковски орли" е младежки духов оркестър, нищо не може да възпита човек както музиката. Изучаването ѝ чрез инструмент е чудесна възможност. Репертоарът ни е от маршове, хора, забавна музика. Децата в бъдеще биха станали част от мирковската духова музика, тя остана последната в Средногорието. Тук още съществува и уча млади хора да могат да свирят.

Занимаваме се с възпитание в културни дейности. Те се постигат трудно. Често правим концерти. Трудът ни е инвестиции в децата. Всичките ми 4 деца също ще участват в музикалната програма." 

Баба Ганка не приема да бъде наричана просто "леля". Тя е член на църковното настоятелство и можем да научим от нея подробности за църквата в Мирково:

"От 6 ч. дойдохме, напалихме огньовете и като заври слагаме месото отпенваме, за да е чист курбана. Само тук го правим със сухи червени чушки, без картофи и домати. На 8 овце се слага 120 кг лук, оливия, джоджен, магданоз, брашно, масло, после се бърка.

Църквата ни Св.Димитър е от 1834. Тук е имало джамия. Разрешението е било за църква, колкото една волска кожа. Режат я и правят от нея конци, тогава се построява само една част, колкото е била тази кожа. Пристоява се в 1847, после към 1860-70 се прави камбанария. Догодина ще празнуваме 190 години. Без любов няма нищо."

Следващите гости са две поколения учители. От по-старото поколение е г-жа Йорданка Иванова:

"Мирково е моята ранна романтична младост. Тук започнах да се уча на професионализъм. В Мирково имаше много сняг и пързалка от гарата до площада долу. На кукерския празник и аз съм се маскирала - като ромка. Имаше много деца в училище, на колегите е много по-трудно сега. Разчитахме на самообразование. По принцип много обичам децата. Те са толкова зареждащи, въщаш се в миналото си и искаш отново да си дете. Нека всеки да е щастлив по своему." 

Ивайла Цачева е преподавател по музика:

"От пръв поглед Мирково много ми хареса и не беше трудно да вземем решението. Имахме натоварена програма като концертиращи артисти. Продължаваме да се занимаваме с музика и да работим с деца. Всеки ден свирим. Музиката помага на децата, дори и най-буйните, всички обичат да свирят. Тя възпитава много качества."

Дъщеря ѝ Елисавета:

"Много ми харесва в Музикалното училище. Като най-голяма от децата в семейството съм свикнала да се оправям. Ходим на концерти, на кино - по-рядко. Искам да се занимавам с музика, свиря на кларинет и пиано. На ден свиря 2-3 часа. Нещата стават с търпение."

Отново Ивайла Цачева:

"Синът ни също е музикален, той е с ударни инструменти. Казали сме им да се занимават с това, което най-много ги влече. Всички четат. Опитваме се да ги възпитаваме да следват мечтите си."

Елиза Цветкова е от Мирковско хоро, Тодор Тотев от Мирковската духова музика:

"Мирише на нашенско. Ще представим две неща, присъщи на мирковското. В този си вид сме от 2015, с отлични танцови умения и добро настроение." (Е.Цветкова) "Духовата ни музика е на над 80 години, аз съм един от ветераните. Първо свирех на акордеон, после на кларинет. Ние сме 7-8 души, духовата ни музика е за всичко - на парад, на събор, на тържества. Кукунещата е типично за Мирково хоро." (Т.Тотев)

Полк. Тотев има и къща за гости и кани на туризъм в Мирково:

"Обичам специалитета на баба ми - с кисела туршийка, свинска пържолка и червено винце. Цените на нощувките са народни, можем да ви почерпим и ракийка."

Цветанка Йотина, кмет на Мирково слага финал на разговора:

"Целта е да се съберем всички, празникът е във времето на преход между пролет и лято. Искам да дойде времето, в което да се гордеем не само с историята, а и с настоящето. В община Мирково ври и кипи от строителство. Искам хората да бъдат щастливи и да не напускат общината. Безработицата е под 5%.

Всеки трябва да има своята идентичност и пространство. В 21 век трябва да живеем в мир и разбирателство, трябва да си обуздаваме страстите."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Стефка Крумова: Няма място за притеснение, морбили е под засилен надзор в страната ни

През 2024 г. случаите на морбили в Европа са се удвоили като достигат 25-годишен връх, съобщи преди дни Световната здравна организация. Пред Радио София доц. Стефка Крумова - ръководител на Националната референтна лаборатория по морбили, паротит и рубеола към НЦЗПБ обясни, че заболелите в Европа, за които СЗО съобщава, са над 32 000 души за..

публикувано на 19.03.25 в 17:49
Д-р инж. Димитър Белелиев

"Energy of tomorrow" - решения за енергийна ефективност и зелена енергия

Фокус върху решения за енергийна ефективност, зелена енергия и алтернативни форми на енергийно захранване, поставя специализираната конференция „Energy of tomorrow“. Участниците в нея - представители на държавни институции, на академичната общност и бизнес организации, очертават основните характеристики на енергийния пазар и кога той ще бъде..

публикувано на 19.03.25 в 16:44
Симеон Генов е съосновател и управител на CBD Seed Europe

Българска компания е лидер на пазара на регистрираните иновативни сортове коноп

През последните седем години сме се утвърдили като лидер на пазара за регистрацията на иновативни сортове коноп, чието начало е от САЩ, където тази индустрия стартира. В Европа се движим с около 10 г. назад. Ние от там намерихме тези иновативни сортове и закупихме правата за тях. В България през Изпълнителна агенция за сортови изпитвания, апробация и..

публикувано на 19.03.25 в 16:28

Адв. Иван Енев: Само промени в Наказателния кодекс не са достатъчни за ограничаването на зверства над животни

В голяма част от българските градове през последните дни се проведоха редица протести срещу насилието над животни. За промяна в законодателството, по-високи присъди и справедливост, настояват протестиращите. Пред Радио София адвокат Иван Енев коментира, че проблемът с насилието на животни се неглижира от законодателя. "Не се обръща..

публикувано на 19.03.25 в 15:48

Васил Терзиев: Проблем с депото в столичния завод за отпадъци няма

Днес в Столичната община се проведе извънреден брифинг свързан с управлението на отпадъците в столицата. На него присъстваха кметът Васил Терзиев, заместник-кметът по направление "Зелена система и екология“ Надежда Бобчева, директорът на завода за отпадъци Николай Савов, представители от групата на Продължаваме Промяната - Демократична България,..

публикувано на 19.03.25 в 14:57
Вихрен Митев

"Климатична фреска" и приноса ѝ в борбата с климатичните промени

Предаването  "Радиокафе“ е посветено на третото издание на Академия за иновации в агробизнеса. Вихрен Митев има докторска степен по Философска антропология и от 2018 г. е основател и директор на фондация “Екологичен манифест – МанЕко“. От 2019 г. Вихрен Митев  е възпитаник на U.S. Department of State Professional Fellows Program, има опит в..

публикувано на 19.03.25 в 14:50
Ина Георгиева

Дигиталната трансформация е едно от ключовите предизвикателства за агро-хранителния сектор

Програма за дигитална трансформация на производители от агро-хранителния сектор и улесняване на сътрудничеството по веригата на стойността ще бъде представен през втория ден от третото издание на Академия "Иновации в агробизнеса". “Основната ни цел, като мисия в работата ни, е да подпомогнем устойчивостта, кръговата икономика, внедряването на нови..

публикувано на 19.03.25 в 14:15